Rafila a afirmat, luni, la conferința de presă „România inovatoare: stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE”, organizată de ARPIM și Calea Europeană, că sustenabilitatea sistemului sau industriei farmaceutice este „o mare preocupare”.
„România știți că are în jur de 20 de fabrici importante de medicamente, la una singură statul român este acționar majoritar. De curând s-a deschis o nouă facilitate de producție în județul Cluj, la Turda, o investiție de în jur de 70 de milioane de euro, și acea beneficia de ajutor de stat, ceea ce demonstrează, până la urmă, că există preocupare la nivelul guvernului pentru dezvoltarea acestui sector. Trebuie să înțelegem că, dincolo de faptul că industria farmaceutică produce venituri, statul român oferă locuri de muncă, dar oferă și acces la medicamente pacienților”, afirmă ministrul.
Potrivit lui Rafila, asta trebuie să fie discuția de la care se pleacă atunci când se fac referi la industria farmaceutică: „Eu m-am uitat pe pliantul dvs, care-i foarte frumos de altfel, iar acolo scrie așa: media Uniunii Europene, în alocarea bugetelor pentru sănătate, este de 9%. Și România, 4,5%. Acum, acel 9% nu vine doar fonduri publice. Noi ne apropiem de 6% fonduri publice, plus ceea ce plătesc oameni. Sunt în jur de 23% din banii de sănătate, sunt banii pe care îi plătesc oamenii pentru medicamente compensate, pentru servicii medicale private. Cam 23%, acolo suntem. Așa că la 4,5% mai trebuie să adăugăm 1 și ceva. Ne apropiem de ceea ce vă spuneam eu, 6%, dar este puțin”.
La întrebarea „De ce în România se alocă 6%?”, Rafila răspunde: „pentru că România a ajuns în momentul de față la paritatea puterii de cumpărare raportat cu PIB-ul mediu de la nivelul Uniunii Europene”.
Referindu-se apoi la colectarea banilor, Rafila a spus că media Uniunii Europene este de 40%: „Cred că ăsta este răspunsul. Adică trebuie să putem să alocăm bani. Cred că suntem de acord cu toții că trebuie mai mulți bani în sectorul de sănătate. Dar acest lucru este posibil în momentul în care toate mecanismele financiare sunt funcționale, iar această raportare la Uniunea Europeană are în vedere toate elementele. Nu doar la alocarea pentru sănătate, ci și la PIB-ul unei țări, cum e România, în raport cu PIB-ul mediu-european, și la colectarea la buget a veniturilor care trebuie să se apropie de media Uniunii Europene. Și sunt convins, pentru că dacă vă uitați, la o colectare de 40%, 9%, înseamnă, de fapt, aproape un sfert. La noi, la 27%, 6%, înseamnă aproape un sfert. Deci este clar că singura posibilitate de creștere a alocării pentru sănătate este legată de modul de colectare a veniturilor la bugetul de sănătate”.
(sursa: Mediafax)