x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Când monotonia este pe cale să distrugă relaţia

Când monotonia este pe cale să distrugă relaţia

de Paul Bardasu    |    26 Apr 2023   •   09:00
Când monotonia este pe cale să distrugă relaţia

Cu toţii ne dorim să păstrăm în cuplu pasiunea şi dorinţa de a împărţi fiecare clipă cu partenerul, dar realitatea este că monotonia este mai mereu inevitabilă. Aceasta nu înseamnă automat că relaţia se destramă, însă este nevoie ca ambii parteneri să lucreze la restabilirea echilibrului.

 

În nicio relaţie nu există „un dans constant între siguranţă şi noutate”, spune psihoterapeutul Christine Scott-Hudson. „Dacă ai prea multă siguranţă în ceea ce-l priveşte pe partener, este posibil să te simţi plictisit, blocat şi neinspirat”, afirmă aceasta. Primul pas pentru a remedia problema este conştientizarea acestor semne şi trecerea la acţiune pentru a putea schimba rezultatul. Iată câteva semne care arată că este timpul să luați măsuri.

Nu vă puteți concentra atenţia într-o conversaţie

Plictiseala poate apărea din mai multe motive, dar de cele mai multe ori este cauzată de faptul că relaţia a suferit un blocaj. Amintiţi-vă că relaţiile necesită îngrijire, iar asta include realizarea de lucruri noi atât împreună, cât şi separat, astfel încât să aveţi mereu ceva interesant de povestit.

Aţi ajuns „colegi” de apartament

Sunt minunate serile confortabile de după program, când vă întâlniţi acasă, vă puneţi pijamalele şi vedeţi un film împreună. Dar prea multe astfel de nopţi pot duce la plictiseală. Nicio relaţie nu are parte de distracţie şi amuzament nonstop, dar când relaţia se rezumă doar la a dormi împreună, este un semn clar că trebuie să depuneţi eforturi pentru a vă reconecta.

Preferați să vă petreceți timpul singur/ă

Un semnal de alarmă este şi dacă preferați să vă petreceți timpul singur/ă sau cu prietenii, în detrimentul activităţilor pe care le-ați putea face în cuplu. Acest lucru poate rezulta dintr-o lipsă de interes. De asemenea, este important de menţionat că avem tendinţa de a crede că ne plictisim de o relaţie atunci când, de fapt, intervine monotonia în alte planuri ale vieţii şi apoi proiectăm inconştient plictiseala asupra partenerului nostru.

Luaţi în considerare începerea unei alte relaţii

Dacă plictiseala a ajuns să-şi facă de cap în relaţia voastră, nu vă miraţi că începeţi să vedeţi alte opţiuni de partener. „S-ar putea să vedeţi alţi potenţiali parteneri sau să începeţi să comparaţi relaţiile anterioare cu cea din prezent”, subliniază psihoterapeutul Christine Scott-Hudson.

Infidelitatea devine o opţiune

Cea mai frecventă reacţie atunci când partenerii se confruntă cu monotonia în cuplu este apariţia ideii unei aventuri. Întrebaţi-vă ce efect poate avea această aventură şi vedeţi dacă sunteţi dispuşi să vă asumaţi riscurile. Discutaţi cu partenerul şi puneţi la punct un plan care să restabilească pasiunea în cuplu. Este firesc să vă simţiți plictisit uneori, dar depinde numai de voi cum doriţi să evolueze relaţia.

 

Mat 2

Provocarea celor 7 zile de dragoste

Dacă am văzut cum devine toxică o relație, să urmărim și cum o puteți îmbunătăți. Specialiștii în relațiile de cuplu au făcut Provocarea celor 7 zile și ne asigură că aceasta chiar dă rezultate.

Ziua 1: Țineți scorul

Temă: Gândiți-vă la 5 lucruri prin care partenerul își arată dragostea. Studiile au demonstrat că cele mai trainice relații au o rată de 5 la 1 între gesturi pozitive și cele negative. Poate să fie vorba de orice chestie măruntă: cumpărături, un compliment sau un sărut de noapte bună.

De ce funcționează: dacă aduni și ești conștient de toate lucrurile pozitive, ai puterea de a ține la adăpost legătura voastră atunci când se întâmplă ceva mai puțin plăcut între voi.

Ziua 2: O mână de ajutor

Atingerile și în special ținutul de mână sunt un factor decisiv când vine vorba de scăderea nivelurilor de stres. Provocarea din ziua a doua presupune să vă țineți de mână cât de des puteți. În timp ce sunteți conectați unul cu altul, vorbiți despre o situație mai puțin plăcută din ziua respectivă, fără a vă da drumul la mâini.

De ce funcționează: conform studiilor, creierul nostru asociază legăturile fizică și emoțională pe care le avem cu partenerul cu o alinare asemănătoare cu cea întâlnită în cazul administrării unor medicamente calmante. Brusc, evenimentele respective nu mai sunt atât de groaznice și povara este împărțită.

Ziua 3: Spune o poveste

Cititul cu voce tare nu ajută numai copiii. Dedicați-vă un moment în care să vă citiți unul altuia ceva ce v-a impresionat în ziua respectivă: un citat dintr-o carte, o știre etc.

De ce funcționează: e timp petrecut împreună. Vocea celui drag are efect de calmare, iar apropierea e instantă.

Ziua 4: Acceptare

Gândiți-vă la unu-două lucruri care vă enervează la partenerul vostru și spuneți-i și lui, fără a începe o ceartă din asta. Încercați să găsiți intenția bună din spatele comportamentului care vă stă pe creier și concentrați-vă pe ea.

De ce funcționează: micile supărări se adună, iar acest exercițiu de acceptare ne forțează să avem altă perspectivă asupra lor. Trecem de la enervare la acceptare și compasiune.

Ziua 5: O zi perfectă

Imaginați-vă o zi perfectă și spuneți-i toate detaliile partenerului.

De ce funcționează: o asemenea imagine ideală împărtășită chiar numai la nivel verbal cu cel drag creează intimitate și apropiere.

Ziua 6: Mâna pe inimă

Luați-vă un minut (pe ceas) în care să stați unul în fata celuilalt, având fiecare mâna dreaptă pe pieptul celuilalt. Mâna stânga va veni peste mâna partenerului, deasupra inimii voastre. Stați acolo, fără să râdeți, fără să vorbiți și fiți prezenți în acel moment, simțind dragostea, energia și respirație persoanei iubite.

De ce funcționează: combinația dintre contactul vizual și atingere face minuni.

Ziua 7: Recunoștința 

Scrie 3 lucruri pe care le face partenerul pentru care sunteți recunoscător/oare. După ce fiecare dintre voi a completat tema de azi, trebuie să vi le împărtășiți unul altuia.

De ce funcționează: recunoștința crește nivelul de fericire al fiecărei clipe și scade rata depresiilor. Cu cât exersezi recunoștința mai mult, cu atât creierul tău se setează să caute și mai multe motive de bucurie în doi.

×
Subiecte în articol: monotonia relatie