x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Muzica vindecă și trupul, și sufletul. Prof. Vlad Ciurea:"Muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi. Se produce un fenomen de fericire. Muzica face această ridicare a funcţiilor cerebrale”

Muzica vindecă și trupul, și sufletul. Prof. Vlad Ciurea:"Muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi. Se produce un fenomen de fericire. Muzica face această ridicare a funcţiilor cerebrale”

de Paul Bardasu    |    04 Oct 2022   •   07:30
Muzica vindecă și trupul, și sufletul. Prof. Vlad Ciurea:"Muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi. Se produce un fenomen de fericire. Muzica face această ridicare a funcţiilor cerebrale”

Muzica face parte din viața noastră, reprezentând o formă de comunicare încă din cele mai vechi timpuri. Omul se năștea, se căsătorea și, în final, trecea la cele veșnice pe acorduri muzicale. Obiceiurile s-au păstrat până în ziua de astăzi și demonstrează importanța pe care o are această artă. Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea explică de ce muzica are efecte benefice asupra copiilor, adulților, ba chiar și a celor bolnavi.

„Muzica ne influenţează total. Muzica nu face parte din neuroştiinţe, adică din neurochirurgie sau neurologie. Muzica face parte din cu totul altceva, face parte din fiinţa noastră. Datorită ei, impactul pe care îl primim prin sistemul auditiv se difuzează în întreg creierul şi are loc o emulaţie, o infuziune a tuturor centrilor nervoşi”, spune medicul neurolog.

„Staţi undeva sub o cupolă de muzică, poate să fie la o filarmonică, într-un amfiteatru deosebit, într-o biserică, uitaţi-vă în sus, uitaţi-vă în jos şi, în cadrul muzicii care se percepe, vă transformă într-o mişcare cerebrală cu totul deosebită şi începeţi să plutiţi, intraţi într-o transă. De ce se produce această transă? Pentru că muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi. Centrii nervoşi, ca nişte luminiţe, încep să se conecteze între ei şi dintr-odată se produce o deschidere a unor căi pe care noi nu le avem percepute în faţa noastră şi încep să se deschidă treptat, treptat”, a declarat Vlad Ciurea, membru onorific al Academiei Române.

Întrebat ce fel de muzică este indicat să ascultăm, neurochirurgul vine cu o serie de recomandări. „Rămâneţi pe muzică, muzică frumoasă, cea care vă place. S-a constatat că muzica lui Mozart deschide foarte mulţi centri nervoşi, element esenţial care s-a dovedit pe bază de RMN funcţional. De ce Mozart şi de ce nu Beethoven sau Bach, nu ştiu să explic exact. Probabil pentru că muzica lui Mozart este frumoasă, te face să pluteşti”, apreciază medicul.

De ce e bine să le punem copiilor muzică încă din burta mamei

Profesorul Vlad Ciurea aminteşte de rolul major pe care muzica îl joacă în evoluţia unei persoane încă din perioada intrauterină, dar şi în timpul copilăriei. „S-a dovedit că muzica este un element esenţial pentru copilaşul ăla care se află în burtica mamei şi aşteaptă să-l aducă barza în această frumoasă lume şi în această frumoasă ţară numită România. În această burtică în care se află, copilaşul se plimbă, se dă peste cap, se joacă, are o anumită viaţă. Noi îi spunem viaţă intrauterină. Daţi-i să asculte muzică. Daţi-i, pentru că îi dezvoltă centrii nervoşi încă din burtica mamei şi atunci când vine barza va fi un copil deştept şi frumos!”, este sfatul neurochirurgului.

Ajutor pentru bolnavi

Atât studille, cât și profesorul Vlad Ciurea spun că bolnavii se recuperează mai repede dacă ascultă muzică. „Am făcut şi anumite experimente, pe care le-am şi publicat, în care pacienţilor în comă le-am pus şi muzică, muzica ce le place lor. Am avut pacienţi preoţi aflaţi în stare de comă din cauza diferitelor afecţiuni. Le-am pus căştile, psalmi şi cântece bisericeşti. Îi înviorează. Se vede pe faţa lor că dintr-odată se produce un fenomen de fericire. Muzica face această ridicare a funcţiilor cerebrale”, a afirmat acesta, care încheie cu un sfat binecunoscut: „Închideţi breaking news-urile, închideţi ştirile care sunt negative, închideţi tot ce influenţează negativ sistemul nervos, deschideţi muzica pe toate canalele şi veţi fi fericiţi”.

Totuși, dacă este ascultată în exces și prea tare, și muzica poate dăuna. Mai ales dacă folosești căștile. Indiferent de mărimea lor, purtate pentru o perioadă îndelungată, ele pot duce la deformarea urechii și la distrugerea nervilor din interiorul acesteia. În timp, volumul ridicat din căști îți poate afecta și auzul. Poți ajunge să auzi în permanență un țiuit sau, mai grav, să nu mai poți distinge corect anumite sunete. De aceea, moderația este cea mai bună prevenție. 

Muzica accelerează vindecarea leziunilor neuronale

Un studiu din 2019, efectuat pe pacienții cu afecțiuni neuronale, a evidențiat impactul muzicii atât asupra procesului de accelerare a neuroplasticității și a refacerii conexiunilor, cât și asupra celui de refacere a funcțiilor neuronale. Alt studiu, din 2014, a demonstrat că muzica poate reduce durerea și crește mobilitatea celor care suferă de fibromialgie, afecțiune cronică, ce evoluează rapid. În cursul audiției, se eliberează endorfine care ameliorează, în mare parte, simptomele acestei boli. Mai mult, muzica ajută și la îmbunătățirea calității somnului, de aceea este recomandată pentru bebeluși încă din primele luni de viață. Efectele muzicii asupra copiilor sunt însă mult mai numeroase.  

Beneficiile muzicii

Crește productivitatea: Un efect demonstrat al muzicii este creșterea nivelului de hormoni și al altor substanțe din organism, care sunt esențiale pentru energia psihică și pentru concentrarea mentală. Astfel, ea poate contribui la creșterea productivității. 

Sporește capacitatea de concentrare și de memorare: Studiile care au demonstrat aceste efecte au fost unele intuitive și au pornit de la evocarea unor amintiri provocate de audiția unei piese. Fenomenul petrecut la nivel neuroanatomic a fost cercetat în continuare și s-a demonstrat, astfel, că persoanele care ascultă muzică în mod constant au o capacitate de memorizare mult mai mare decât cele care nu o fac.  

De asemenea, muzica încetinește progresia unor boli degenerative, care determină pierderi de memorie semnificative, ca demența sau Alzheimerul. 

Reduce stresul și previne anxietatea: Specialiștii au demonstrat că muzica a avut același efect ca tratamentele cu anxiolitice asupra pacienților care sufereau de anxietate. Mai mult, stresul acumulat peste zi poate fi redus prin intermediul anumitor genuri muzicale, precum muzica celtică, clasică (în special cea care valorifică flautul) sau jazz-ul. 

 

Muzica clasică

- asigură un somn liniștit (în special compozițiile lui Chopin sau Mozart)

- îmbunătățește funcțiile cognitive

- facilitează procesul decizional

- scade tensiune arterială

- reduce oboseala

- ameliorează simptomele de depresie

 

Muzica rock

- contribuie la dezvoltarea vieții sociale (studiile arată că, din cauza preconcepțiilor care există în jurul unor subgenuri, ca heavy metal-ul, oamenii tind să se adune în enclave foarte strânse și să formeze prietenii de durată) 

- dezvoltă abilitățile mentale analitice

- crește nivelul de optimism

- ajută în tratarea furiei.


 

×