Relaţiile sunt cele care ne oferă sprijin şi apartenenţă şi pot aduce bucurie, împlinire și sens vieții noastre și pot servi, de asemenea, ca sursă de putere și rezistență în momentele dificile.
Cercetările au arătat că persoanele care au relații puternice și de sprijin sunt mai fericite, mai sănătoase și trăiesc mai mult decât cele care sunt mai izolate. Relațiile puternice ne pot ajuta să facem față stresului, să reducem riscul de îmbolnăvire și chiar să ne întărim sistemul imunitar. Există pași pe care îi puteți face pentru a construi o relație sănătoasă. Chiar dacă ați experimentat o mulțime de relații eșuate în trecut sau dacă v-ați luptat înainte să reaprindeți focul romantismului în relația actuală, puteți găsi modalități de a rămâne conectați, de a găsi împlinirea și de a vă bucura de o fericire de durată.
Fiecare relație este unică, iar oamenii ajung să fie împreună din diferite motive. O parte din ceea ce definește o relație sănătoasă este obiectivul comun în legătură cu aşteptările legate de o relaţie. Iar acest lucru este ceva ce vei ști doar discutând profund și sincer cu partenerul tău. Iată şi câteva idei pentru a reuşi să păstrăm relaţiile aşa cum le dorim şi aşa cum avem nevoie.
-
Mențineți o legătură emoțională semnificativă unul cu celălalt. Fiecare dintre voi îl face pe celălalt să se simtă iubit și împlinit din punct de vedere emoțional. Există o diferență între a fi iubit și a te simți iubit. Când vă simțiți iubit, vă simțiți acceptat și apreciat de partenerul dv., ca și cum cineva vă înțelege cu adevărat. Unele relații rămân blocate în coexistența pașnică, dar fără ca partenerii să relaționeze cu adevărat unul cu celălalt din punct de vedere emoțional. În timp ce uniunea poate părea stabilă la suprafață, lipsa unei implicări continue și a unei conexiuni emoționale nu face decât să adauge distanță între două persoane.
-
Nu vă temeţi de discuţiile dificile, ele sunt cu adevărat necesare pentru sănătatea unei relaţii. Unele cupluri discută lucrurile în liniște, în timp ce altele pot ridica vocea și pot fi în dezacord cu pasiune. Cheia într-o relație puternică, totuși, este să nu vă temeți de conflict. Trebuie să vă simțiți în siguranță pentru a spune lucrurile care vă deranjează fără teamă de represalii și să puteți rezolva conflictul fără umilință, degradare sau insistența de a avea dreptate.
-
Mențineți vii relațiile și interesele externe. În ciuda celor afirmate în romane sau filme romantice, nicio persoană nu vă poate satisface toate nevoile. De fapt, așteptările prea mari de la partener pot pune o presiune nesănătoasă asupra unei relații. Pentru a vă stimula și îmbogăți relația romantică, este important să vă susțineți propria identitate în afara relației, să păstrați legăturile cu familia și prietenii și să vă mențineți hobby-urile și interesele.
Citește pe Antena3.roUn băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat -
Comunicați deschis și sincer. O bună comunicare este o parte esențială a oricărei relații. Atunci când ambele persoane știu ce își doresc de la relație și se simt confortabil să-și exprime nevoile, temerile și dorințele, poate crește încrederea și poate întări legătura dintre voi.
-
Concentrați-vă pe a vă simţi bine împreună. Cuplurile sunt adesea mai distractive și mai jucăușe în primele etape ale unei relații. Cu toate acestea, această atitudine jucăușă poate fi uneori uitată pe măsură ce provocările vieții încep să se interpună sau resentimentele vechi încep să se acumuleze. Păstrarea simțului umorului vă poate ajuta, de fapt, să treceți peste momentele dificile, să reduceți stresul și să rezolvați mai ușor problemele. Gândiți-vă la modalități jucăușe de a vă surprinde partenerul, cum ar fi să aduceți flori acasă sau să rezervați pe neașteptate o masă la restaurantul său preferat. Joaca cu animalele de companie sau cu copiii mici vă poate ajuta, de asemenea, să vă reconectați cu latura voastră jucăușă.
-
Spuneți-i partenerului dv. de ce aveți nevoie, nu vă aşteptaţi să ghicească. Nu este întotdeauna ușor să vorbești despre ceea ce ai nevoie. În primul rând, mulți dintre noi nu petrecem suficient timp gândindu-ne la ceea ce este cu adevărat important pentru noi într-o relație. Și chiar dacă știți de ce aveți nevoie, să vorbiți despre asta vă poate face să vă simțiți vulnerabil, jenat sau chiar rușinat. Dar priviți lucrurile din punctul de vedere al partenerului dv. A oferi confort și înțelegere cuiva pe care îl iubești este o plăcere, nu o povară. Dacă vă cunoașteți de ceva timp, s-ar putea să presupuneți că partenerul dv. are o idee destul de bună despre ceea ce gândiți și despre ceea ce aveți nevoie. Cu toate acestea, partenerul tău nu este un cititor de gânduri. Deși partenerul dv. poate avea o oarecare idee, este mult mai sănătos să vă exprimați nevoile în mod direct pentru a evita orice confuzie. Partenerul dv. poate simți ceva, dar s-ar putea să nu fie ceea ce aveți nevoie. În plus, oamenii se schimbă, iar ceea ce aveați nevoie și doreați acum cinci ani, de exemplu, poate fi foarte diferit acum.