x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Saliva de țânțar ne poate suprima imunitatea!

Saliva de țânțar ne poate suprima imunitatea!

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2023   •   19:15
Saliva de țânțar ne poate suprima imunitatea!
Sursa foto: Hepta

Saliva de țânțar ne poate suprima imunitatea. Saliva țânțarilor infectați, de exemplu, cu virusul dengue, conține un mesager care blochează răspunsul sistemului imunitar uman.

Informația a fost dezvăluită de o nouă cercetare medicală publicată în revista științifică Plos Pathogens, care a arătat cum anumite substanțe favorizează infecțiile transmise de țânțari.

Țânțarii pot reprezenta o problemă serioasă pentru sănătate, nu numai din cauza neplăcerilor cauzate de înțepăturile lor, ci și din cauza riscului ca unele specii să transmită diverse infecții virale, inclusiv unele foarte grave, cum ar fi dengue, chikungunya și West Nile.

Noile cercetări publicate în revista științifică Plos Pathogens au dezvăluit că înțepăturile de țânțari pot amenința inclusiv apărarea imunitară și să crească riscul de infecție.

Studiul, coordonat de Shih-Chia Yeh de la Duke-NUS Medical School, Singapore și Tania Strilets de la Departamentul de biochimie și biologie moleculară al University of Texas Medical Branch din Galveston, SUA, a arătat că saliva țânțarilor infectați cu virusul dengue conține un mesager chimic care împiedică răspunsul sistemului imunitar uman, favorizând astfel infecția. Această substanță, produsă direct de virus și cunoscută sub numele de sfRNA (ARN flaviral subgenomic), este prezentă la niveluri ridicate în saliva țânțarilor infectați și explică de ce boala se transmite atât de ușor.

Transmiterea virusului dengue la om de către țânțari - în special de către specia Aedes aegypti - începe prin infectarea celulelor pielii la locul mușcăturii. Cu toate acestea, ceea ce nu este deocamdată clar, sunt factorii care favorizează transmiterea conținutului din saliva țânțarilor, pentru a dezvolta terapii sau medicamente eficiente.

Conform oamenilor de știință implicați în noua cercetare, sfRNA din saliva țânțarilor poate bloca mecanismele de apărare pe care organismul nostru le activează împotriva infecțiilor.

Încărcătura de sfRNA crește nivelurile de infecție virală, pregătind terenul pentru o infecție puternică și oferind virusului un avantaj în prima bătălie cu imunitatea noastră.

Aproximativ jumătate din populația lumii este expusă riscului de dengue: în fiecare an, aproape 400 de milioane de persoane sunt infectate cu acest virus, care provoacă simptome precum febră, greață și erupții cutanate care sunt adesea confundate cu alte boli. Majoritatea persoanelor fac forme ușoare, dar aproximativ 1 din 20 dezvoltă forme severe, care pot duce la colaps circulator (sindromul de șoc dengue), hemoragie internă și deces. Dengue poate fi luat de mai multe ori.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tantar saliva