x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 7 moduri simple prin care poți încuraja bebelușul să vorbească

7 moduri simple prin care poți încuraja bebelușul să vorbească

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2024   •   18:45
7 moduri simple prin care poți încuraja bebelușul să vorbească
Sursa foto: Instagram

Bebelușul atrage atenția prin diverse sunete sau plângând. Dar când ajunge în jurul vârstei de un an, acesta poate spune primul cuvânt.

Îl poți încuraja să vorbească adresândui-te normal, fără să vorbești non stop și fără să deformezi cuvintele. Bebelușii imită grupuri de sunete, repetitive. Pe măsură ce aceștia cresc, asimilează tot mai multe cuvinte.

Iată 7 moduri simple prin care să-l încurajezi să vorbească, potrivit janetlansbury.com.

1. Comunicare bidirecțională 

Încă de la naștere, bebelușii au nevoie să știe ce se întâmplă, care sunt acțiunile noastre și că suntem atenți la semnalele lor nonverbale. Dacă îl întrebi ceva pe bebeluș, este important să aștepți. „Vreau ca tu să spui ce ai nevoie și ce simți. Cred că ești capabil să comunici cu mine și voi face tot ce pot pentru a te înțelege.“

2. Folosește persoana întâi și ton normal

Este important ca tu să vorbești corect și să-ți păstrezi tonalitatea obișnuită. Încearcă să vorbești ca unui adult.  Folosește persoana întâi. Nu spune „Mami îl iubește pe Ionuț“, ar trebui să spui „Te iubesc“. 

3. Vorbește despre lucruri reale

Bebelușii învață cel mai bine atunci când sunt implicați într-o conversație. În loc să-i arăți o minge și să-i spui că se numește „minge“, poți să spui: „Ai mers până la mingea roșie și ai atins-o, iar apoi aceasta s-a rostogolit.“ Este o modalitate bună de a folosi mult mai multe cuvinte și de a avea o conversație. Atunci când sunt interesați, copiii se uită la adultul care le vorbește. 

4. Povești

Atunci când citești cu copilul, trebuie să lași orice activitate deoparte și să te implici activ în discuție. Lasă bebelușul să conducă cititul, să stea cât dorește pe o pagină, chiar și să sară pagini sau să rotească cartea cu susul în jos. Discută cu el despre tot ce vezi și încurajează-l să-ți arate și el ce îi place.

Seara, poți să-i spui o poveste inventată. 

5.  Lasă-l să se bâlbâie

Bâlbâiala înseamnă a vorbi. Nu ignora bâlbâielile și nici nu încerca să râzi de el. Poți să-l încurajezi și să-i vorbești cu respect, încercâd să îl ajuți să se exprime. „Îmi spui ceva. Îmi spui despre pisica care tocmai a trecut pe lângă tine?“.

6. Nu-l corecta inutil

Atunci când copiii încearcă să învețe limbajul, uneori spun greșit culorile, animalele și alte lucruri, iar adulții au tendința să corecteze imediat aceste greșeli. Este indicat să nu faci asta pentru că este inutil și descurajant.

7. Gânduri și sentimente

Atunci când bebelușul îți indică să-i schimbi scutecul, în locul unui refuz pe motiv că este curat încă, ai putea începe să comunici cu acesta. „Oh, vrei să spui că vrei să-ți schimbi scutecul?“, apoi, așteptă un răspuns.  „Da? Ei bine, pot înțelege cu siguranță că vrei să faci asta din nou. Este distractiv să petrecem acel timp împreună. Dar tu ești uscat și, prin urmare, nu te voi schimba acum. Poate peste câteva minute“, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: bebelus vorbit parinti