x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Acneea bebeluşului

Acneea bebeluşului

de Magda Colgiu    |    09 Mar 2010   •   00:00
Acneea bebeluşului
Sursa foto: /Thinkstock

Mamele primesc informaţii despre erupţiile cutanate ce apar la aproximativ 20% dintre bebeluşi de la medicul de la CMI, Ottilia Cecilia Anghel.NU IRITAŢI ŞI MAI MULT ZONA!

Cunoscută sub numele de acneea bebeluşului, afecţiunea se caracterizează prin apariţia unor pustule mici, la câteva săptămâni de la naştere, pe pielea micuţului, mai ales în zona obrajilor. Pustulele sunt în majoritate roşii, dar pot apărea şi cele care au vârful alb şi pot fi însoţite de o piele roşie în jurul lor.

Aceste probleme ale pielii se întâlnesc mai rar şi în zona frunţii, bărbiei sau chiar pe spate. Pediatrul Ottilia Anghel le sfătuieşte pe mame să consulte medicul pentru a vedea dacă micuţii nu suferă cumva de alte afecţiuni, cum ar fi eczema, eritema infecţioasă sau de diverse erupţii.

În ceea ce priveşte cauza apariţiei acneei la bebeluşi, medicul Ottilia Anghel spune că această afecţiune nu are un motiv bine stabilit, însă este mai frecventă la copiii născuţi de mame care au probleme cu alergiile sau care suferă de dermatite.

Un alt motiv l-ar putea constitui hormonii primiţi de copil de la mamă în ultima perioadă a sarcinii. Specialiştii investighează şi alte cauze ce ar putea declanşa această problemă: anumite medicamente pe care le ia mama în timp ce alăptează, diverse alimente mâncate de mamă în aceeaşi perioadă. Din acest motiv, mamele trebuie să consume doar alimente naturale, pe cât posibil necondimentate.

Acest tip de acnee se agravează când bebeluşul este alăptat la sân sau cu lapte din comerţ, ori prin contactul al acestora cu pielea bebeluşului.

NU IRITAŢI ŞI MAI MULT ZONA!
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să aibă grijă să nu irite şi mai rău zona afectată de erupţii. În acest sens, mamele nu trebuie să insiste cu spălatul pielii, ci doar să o cureţe zilnic cu apă şi săpun special pentru copii. O altă variantă ar fi utilizarea zilnică doar a apei plate, pentru igiena zonei.

De asemenea, este important ca prosoapele sau hăinuţele copilului să nu fie spălate cu detergenţi duri, întrucât aceştia pot irita pielea nou-născutului.

Mamele mai trebuie să fie atente şi la modul de ştergere a salivei sau a laptelui scurs pe faţa copilaşului pentru a nu mări iritaţia. Alt aspect de care trebuie să ţină mamele cont este că pustulele respective nu trebuie să fie stoarse.

DIFERENŢE
Pentru că multe mame confundă dermatita atopică cu acneea bebeluşului, iată care sunt unele dintre diferenţe:
n) Dermatita atopică îi afectează pe copilaşii cu vârsta de până la 2-2,6 ani;
n) Acneea bebeluşului trece de la sine în doar câteva săptămâni;
n) Dermatita atopică le creează copiilor o stare de disconfort;
n) Acneea bebeluşului este total nedureroasă;
bDermatita atopică se tratează cu unguente specifice;
n) Acneea bebeluşului nu se tratează.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului