Odată cu venirea primăverii, ne petrecem mai mult timp afară, în aer liber. Chiar dacă nu pare periculos, în această perioadă soarele este la fel de nociv pentru piele și, mai ales, pentru ochi.
În perioada sarcinii, femeile trec prin schimbări importante, la nivel hormonal. Mai mult de 85% dintre gravide resimt pofte culinare, care se pot modifica, în funcţie de etapa de dezvoltare a sarcinii. În cel de-al doilea şi cel de-al treilea trimestru de sarcină, preferinţele vor înclina către gusturile mai acrişoare, iar pe măsură ce sarcina evoluează, viitoarele mămici vor prefera alimentele sărate şi în ultimul trimestru vor evita gusturile amare. Totuşi, medicii spun că este important ca femeile să reziste, pe cât posibil, acestor pofte şi au făcut o listă cu alimentele care pot face rău în timpul sarcinii.
BRÂNZETURILE MOI ŞI LAPTELE NEPASTEURIZAT – Laptele insuficient pasteurizat, carnea gătită necorespunzător sau brânza pot determina apariţia Listeriozei, o afecţiune ce se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuţi, femeile însărcinate şi persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai, Camembert şi Brie.
FICATUL – Este o sursă importantă de fier pentru organism, însă acesta conţine şi o cantitate bogată de vitamina A şi trebuie consumat cu moderaţie. În doze mari, vitamina A poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale ale fătului, dar şi la afecţiuni hepatice ale viitoarei mămici.
PEŞTELE este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului, însă mare atenţie la nivelul de mercur! Cu cât peştele este mai mare, cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peştilor ce cresc riscul supradozarii cu mercur se află rechinul, peştele-spadă, tonul şi macroul regal. În plus, aceştia au un risc mai mare de a produce toxiinfecţii alimentare.
CEAIUL VERDE este considerat un aliat al sănătăţii, consumat cu moderaţie Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbţia deficitară a acidului folic în timpul sarcinii şi deci la instalarea afecţiunilor corelate cu lipsa acestei substanţe nutritive, printre care şi anemia.
COFEINA - Cofeina poate ajunge prin placentă din orga¬nismul mamei la făt şi poate afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general, specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină, iar în al doilea şi al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină. 300 de miligrame de cofeină reprezintă echivalentul a 4 ceşti de cafea, 6 căni de ceai verde.
„O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce «pentru doi». Îngrăşarea excesivă creşte semnificativ riscul apariţiei unor complicaţii - hipertensiune de sarcină, diabet gestațional, avort sau naştere prematură, întârziere în creşterea fătului. Pe parcursul celor 9 luni o gravidă nu ar trebui să crească cu mai mult de 10 kg în greutate, majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele 3 luni”, susține dr. Ionela Anghelescu, medic specialist obstetrică-gineco¬logie de la Gynera Fertility Center.