x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Avertismentul medicului Mihai Craiu: Vor apărea multe cazuri de „roșu în gât”

Avertismentul medicului Mihai Craiu: Vor apărea multe cazuri de „roșu în gât”

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2023   •   18:00
Avertismentul medicului Mihai Craiu: Vor apărea multe cazuri de „roșu în gât”

Noul an școlar va aduce și creșterea cazurilor de farinoamigdalită acută, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu.

El spune că este important ca tratamentul administrat copiilor să fie unul corect. 

"Începe școala și vor apărea (previzibil) multe cazuri de farinoamigdalită acută, sau "roșu în gât" cum este ... alintată de unii dintre noi.

De ce fac această postare? Pentru că în foarte multe cazuri, această maladie este tratată inadecvat, fie cu exces de antibiotice, fie cu antibioticul nepotrivit, fie fără antibiotice în scenarii în care acestea chiar ar fi fost necesare.

Ar trebui să fim mai riguroși 

Teoretic doar 30% (este procentul maxim întâlnit în studiile publicate) din cazurile de amigdalită avem de-a face cu o infecție a gâtului produsă de streptococul beta-hemolitic. Adică de o bacterie ce răspunde la tratamentul cu un antibiotic potrivit. Din păcate 60% din acești copii primesc o prescripție de antibiotic. Este evident că ar trebui să fim cu toții mai riguroși în cazul lui "roșu în gât". Spun ... cu toții, incluzând medicii dar și familiile acestor copii, care solicită, uneori, o rețetă cu antibiotic, deși medicul curant precizează natura probabil virală a bolii, plecând de la istoric, aspect clinic și (uneori) analize.

Dacă totuși trebuie administrat un antibiotic/antibacterian acesta ar trebui să nu fie de primă intenție Cotrimoxazol sau un macrolid (azitromicină, claritromicină). Spun asta pentru că mulți copii care au o astfel de infecție, au un "musafir nedorit" în gât, care este rezistent la aceste medicamente. Nu numai în România... În Bulgaria vecină, cam 40% din tulpinile de streptococ beta-hemolitic sunt rezistente la macrolide, iar în unele zone din China procentul urcă la peste 90%. Concluzia: ar trebui să fim mai riguroși cu tratamentele ce includ o prescripție de antibiotic, în scenariul unui roșu în gât", a scris medicul pe Facebook.

×
Subiecte în articol: roșu în gât amigdalita mihai craiu