Este indicat să se folosească aspiratorul nazal şi în cazul bebeluşilor? Există complicaţii ce pot apărea în urma utilizării acestui dispozitiv, cunoscut şi sub numele de "Batista bebeluşului"? Îngrijorarea unor mame în legătură cu acest aspirator este justificată?
Răspunsuri la aceste întrebări au fost oferite cititorilor Jurnalului de sănătate de către medicul CMI Adriana Străinu din Bucureşti.
"Aşa cum îi spune şi numele, batista bebeluşului este un dispozitiv ce poate fi folosit de toţii copii cu vârsta între 0 şi 6 ani. Deci, implicit, de nou-născuţi", afirmă medicul consultat de Jurnalul de sănătate. Aparatul trebuie folosit când copiii răcesc şi au nasul înfundat, deoarece sunt prea mici pentru a şti să-şi sufle singuri nasul sau nu au învăţat încă să respire pe gură.
Specialist în pediatrie, medicul Adriana Străinu precizează că mamele nu trebuie să se teamă că micuţul lor ar putea fi rănit de acest dispozitiv. "Deşi trebuie conectat la aspirator, mamele pot sta liniştite. Acest aparat are un adaptor, astfel că temerile că batista bebeluşului afectează plămânii copilului sunt total nefondate.
Un alt avantaj al utilizării acestui aspirator nazal este că micuţii nu mai trebuie duşi la spital pentru această operaţiune relativ simplă, dar dificilă fără aspirator." Pediatrul avertizează însă că, pentru a fi lipsit total de pericole, mamele trebuie să sterilizeze aparatul înainte de utilizarea lui. "Se interzice total folosirea aparatului la mai mulţi copii dacă nu este sperilizat. Nici utilizarea lui la acelaşi copil, de mai multe ori, fără sterilizare, nu este permisă."
În ciuda legăturii care trebuie făcută la aspirator, majoritatea copilaşilor nu se sperie. Dacă sunt nou-născuţi, nu realizează, iar dacă sunt mai măricei, chiar se amuză. Însă părinţii trebuie să le explice, cu calm şi cu atenţie, procedura.
Medicul Adriana Străinu recomandă ca batista bebeluşului să nu lipsească din trusa copiilor. "Mamele ar trebui să o cumpere aşa cum cumpără biberoanele. Pentru că, folosindu-l, copiii scapă de secreţii şi, o dată cu ele, şi de obligativitatea de a face aerosoli (când este cazul). De asemenea, riscul ca aceşti copii să ajungă la afecţiuni mai grave, care să necesite tratament cu antibiotice, este destul de scăzut. Pentru că secreţiile care rămân mult timp în nasul copiilor se pot suprainfecta, le pot înfunda urechile etc.", mai precizează medicul.
MODALITATE DE FUNCŢIONARE
Batista bebeluşului este formată din trei componente: un furtun, un tub colector şi un adaptor. Furtunul se introduce în nasul copilului, în tubul colector se strâng mucozităţile, iar adaptorul se introduce în aspirator. Dintre aceste trei părţi, cea care trebuie introdusă în nasul bebeluşului este obligatoriu să fie sterilizată după fiecare folosire! Se interzice utilizarea de către doi copii a acestui tub dacă nu este sterilizat. Celelalte părţi componente se curăţă cu apă şi săpun. Copilul trebuie să stea aşezat pe un scaun. Capul de aspiraţie (cel care este introdus în nas) trebuie să astupe complet nara. Aspiraţia trebuie efectuată cu întreruperi de câteva secunde, iar capul de aspiraţie poate fi mişcat în orice direcţie. Instrumentul îşi reglează automat puterea. Operaţiunea se efectuează zilnic, până când copilului îi trece răceala.
DE ŞTIUT:
● Aparatul nu poate fi folosit de copiii care au peste 6 ani, deoarece ei pot să sufle nasul singuri şi, după această vârstă, cantitatea de secreţii este mai redusă;
● În caz de răceală puternică, este suficient să folosiţi aparatul de cel mult două-trei ori ;
● Pentru o curăţare totală a căilor respiratorii ale copiilor, mamele pot apela şi la ser fiziologic;
● Dispozitivul "batista bebeluşului" îndepărtează secreţiile din orice colţişor al aparatului respirator superior;
● Aspiratorul nazal nu înlocuieşte consultaţia medicală;
● Nu este indicată folosirea aparatului în mod abuziv, deoarece el nu înlocuieşte batista şi suflarea nasului atunci când copilul este sănătos;
● Aparatul trebuie păstrat într-un loc la care copilul nu poate ajunge singur, pentru că este recomandat să fie utilizat doar de către părinte.