Bugs Bunny, Daffy Duck, Tom si Jerry si, mai nou, Billy si Mandy, catelul Courage si Samurai Jack... Sunt personaje din desenele animate difuzate in prezent pe posturile dedicate copiilor si, in acelasi timp, cei mai buni prieteni ai micutilor incepand de la varsta de doi anisori. In ultimii ani, parintii au primit informatii contradictorii cu privire la efectele pe care le au desenele animate asupra dezvoltarii copilului. S-a ajuns chiar ca unele studii sa propuna interzicerea vizionarii desenelor animate de catre micuti. Si, in incercarea de a eticheta personajele animate drept "vinovate" pentru comportamentul neadecvat al pustilor de 2-6 ani, psihologii au pierdut din vedere calitatile filmelor de desene animate si efectele benefice ale acestora asupra dezvoltarii micutilor. Un lucru e cert: in lumea copiilor, desenele animate sunt nelipsite. Specialistul nostru, psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", sugereaza ca solutia pentru a nu transforma desenele animate in adevarati dusmani ai dezvoltarii armonioase a copilului o constituie moderatia si comunicarea.
Avantaje
"Desenele animate sunt create pentru a raspunde nevoilor copilului. Ele sunt potrivite cu modul de gandire a micutilor, raspund capacitatii lor de a intelege lucrurile", explica psihologul Oana-Maria Udrea. Lumea copiilor este un amestec intre real si fantastic. Iar personajele din desenele animate sunt oameni sau animale reale cu puteri fantastice, sunt supereroi. Cei mici au nevoie de stimulare senzoriala, iar desenele animate le ofera culori intense si muzica placuta. In plus, firul povestilor din filmele de desene animate este pe intelesul lor, iar actiunea se desfasoara intr-un ritm alert, pentru ca micutii sa nu se plictiseasca si sa-si piarda interesul. "O jumatate de ora de desene animate zilnic stimuleaza concentrarea, atentia copilului si imaginatia", adauga specialistul. Filmele de desene animate dezvolta si capacitatea de gandire a celor mici, invatandu-i sa anticipeze firul povestii. Studii recente au demonstrat chiar ca Scooby Doo, fetitele Powerpuff sau Dexter pot inlocui anestezia locala, deoarece copiii suporta mai usor durerea cand se uita la desene animate. Desenele animate mai prezinta un avantaj: creeaza modele pentru cei mici. Iar parintii pot folosi aceste repere in educatia copilului. Astfel, daca pustiul este mofturos la mancare, mami si tati pot sa apeleze la personajul preferat. Discutii de genul "Sa stii ca Scooby nu face mofturi la mancare, el mananca tot din farfurie" pot face minuni.Activitati variate
SFATUL PSIHOLOGULUI
|
Singurii care pot impiedica desenele animate sa devina dusmanii dezvoltarii copilului sunt parintii. "De foarte multe ori, ei folosesc desenele animate pe post de baby-sitter si isi lasa copilul ore intregi in fata televizorului. Iar acest lucru, mai ales la varste fragede, poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii limbajului micutului, dar si in plan emotional. Cel mai indicat este ca mami si tati sa ii faca un program copilului, in care desenele animate sa nu depaseasca o jumatate de ora zilnic, restul timpului sa fie ocupat cu activitati variate: jocuri, activitati educative, lectura etc., este de parere psihologul Oana-Maria Udrea.
|