x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Când ne temem de febră

Când ne temem de febră

de Steluta Indrei    |    22 Ian 2008   •   00:00

Febra este cel mai frecvent motiv pentru care copiii ajung la medic. Mai ales acum, în plin sezon al infecţiilor acute respiratorii, la camerele de gardă ale spitalelor pentru copii vin tot mai mulţi părinţi îngrijoraţi că micuţii lor au febră.

Febra este cel mai frecvent motiv pentru care copiii ajung la medic. Mai ales acum, în plin sezon al infecţiilor acute respiratorii, la camerele de gardă ale spitalelor pentru copii vin tot mai mulţi părinţi îngrijoraţi că micuţii lor au febră. Numai la camera de gardă a Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” din Bucureşti sunt înre­gistrate zilnic zeci de cazuri de copii cu febră. Informaţii despre febră ne oferă chiar coordonatorul compartimentului de primiri urgenţe din cadrul acestui institut, doctor Mihai Craiu, medic primar pediatru. El spune că febra are valoare de semnal, însă nu trebuie considerată o nenorocire. Este o reacţie normală de apărare a organismului în faţa unei infecţii sau a altor boli. Însă febra nu presupune automat boală. Ea poate apărea din cauza erupţiei dentare, ca reacţie la un anumit medicament sau vaccin, din cauza deshidratării sau când copilul este prea gros îmbrăcat ori stă într-o cameră supraîncălzită.

 

Ce termometru folosim

Dr Mihai Craiu atrage atenţia părinţilor asupra modului de măsurare a temperaturii. Este indicată utilizarea termometrului clasic cu mercur sau a termometrului electronic cu afişarea valorilor în cifre (grade Celsius). Medicul recomandă evitarea atât a termometrului electronic cu afişarea temperaturii în culori (albastru, roşu), cât şi a termometrului electronic auricular, care dă valori false (mici) la copilul cu cerumen. La sugari şi copiii mici este recomandată măsurarea tempe­raturii rectale. Pentru ca această manevră să nu-i creeze disconfort celui mic, termometrul trebuie lubrifiat cu crema de corp a copilului. În cazul copiilor de peste 3 ani, termometrul poate fi ţinut la subraţ. Referitor la valorile temperaturii, medicul Mihai Craiu ţine să precizeze că, în cazul copiilor, îngrijorătoare este febra de peste 38 de grade, măsurată corect, cu instrumente de încredere. Părinţii pot sta liniştiţi când copilul are 37,5, dar pare să­nă­tos, adică se joacă, mă­nâncă, nu varsă, nu tuşeşte, nu are diaree, nu are erupţie. În schimb, copilul trebuie dus la medic în următoarele situaţii: dacă are febră şi erupţie, dacă are febră şi vărsături, dacă are febră şi diaree, dacă are febră şi tuşeşte sau dacă are febră şi convulsii.

 

Tratament. “Conform Societăţii Române de Pediatrie şi altor autorităţi medicale internaţionale, numai două medicamente sunt utile şi sigure în combaterea febrei la copii. Acestea sunt ibuprofenul şi paracetamolul”, spune dr Mihai Craiu. În cazul copiilor sub 12 ani este contraidicată aspirina, care prezintă riscul de a provoca sindromul Reye. Iar algocalminul trebuie administrat numai la recomandarea medicului. Atenţie la antibiotice! Acestea nu scad febra şi sunt contraindicate în viroze respiratorii, principalele cauze de febră la copil. Antibioticele pot fi prescrise numai de medic, în cazul în care copilul are o infecţie bacte­riană.

×
Subiecte în articol: febra sanatatea copilului febr