x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Carnetul de vaccinari

Carnetul de vaccinari

03 Ian 2006   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
In luna decembrie, in Romania a fost declarata epidemie de rujeola. Aceasta ar fi putut fi evitata daca se efectua la timp imunizarea copiilor.
Vaccinul este cel mai important mijloc de prevenire a bolilor infectioase din categoria hepatitei, tuberculozei, poliomielitei, rujeolei, tusei convulsive, difteriei. Primul vaccin (antihepatita B) i se administreaza micutului in maternitate, in primele 24 de ore de viata. Tot in spital, la patru-cinci zile de la nastere se efectueaza vaccinul antituberculoza. Urmeaza apoi la 2, 4, 6 luni vaccinarea impotriva poliomielitei, difteriei, tusei convulsive. La 12-15 luni se efectueaza vaccinul antirujeolic. In acest an, pentru a preveni raspandirea epidemiei de rujeola, Ministerul Sanatatii a dispus vaccinarea copiilor mai mici (intre 7 si 11 luni), desi multi medici pediatri s-au opus imunizarii acestei categorii de varsta.

Obligatorii si gratuite


La iesirea din maternitate, fiecare mama primeste un carnet de vaccinari pentru copil, care cuprinde varsta la care trebuie efectuat vaccinul si tipul acestuia. Carnetul permite evidenta vaccinurilor administrate copilului de la nastere pana la varsta de 14 ani, precizeaza doctorul Maria Runcan, medic primar pediatru la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". La 7, 9 si 14 ani, vaccinurile pentru prevenirea rujeolei, poliomielitei, difteriei, hepatitei B se administreaza copiilor la cabinetul medical al scolii. Toate vaccinurile sunt obligatorii si gratuite si pot fi efectuate de medicul pediatru la care copilul este inscris. In afara vaccinurilor obligatorii, parintii mai pot solicita administrarea vaccinului HIB (la 2, 4, 6 si intre 12 si 15 luni). Acesta protejeaza copilul impotriva Haemophilus influenza type B – o bacterie care provoaca meningita, pneumonia. De asemenea, copiilor li se mai pot face vaccinul antigripal, vaccinul antirubeola si cel impotriva oreionului. Majoritatea acestor vaccinuri sunt prevazute de 50 de ani in programul national de imunizare. In general, vaccinurile sunt bine tolerate de copii. Uneori insa pot aparea si reactii locale: inrosirea pielii in zona respectiva, durere usoara sau umflatura.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului