Dacă un copil mic este lăsat prea mult să privească la ecran, funcțiile sale precum limba și sociabilitatea ar putea fi deranjate, conform unui studiu Canadian și publicat de BBC.
Cercetarea, care a studiat 2.500 de copii de 2 ani, este cel mai recent argument în disputa despre cât trebuie lăsați cei mici să privească la ecrane.
În Canada și Statele Unite, experții sunt că bebelușii nu ar trebui să folosească ecranele până la cel puțin un an și jumătate.
The Royal College of Paediatrics and Child Health spune că nu există destule dovezi, chiar dacă este inclus și acest studiu, pentru un „efect toxic direct”.
Mamele au fost chestionate între 2011 și 2016 despre timpul în fața ecranelor, completând formulare despre dezvoltarea copiilor lor la vârstele de 2, 3 și 5 ani.
Timpul în fața ecranelor a inclus vizionarea programelor TV, a filmelor sau a videoclipurilor, gaming-ul, folosirea calculatorului, tabletei sau a telefonului sau orice alt device cu ecran.
La vârsta de 2 ani, copii foloseau ecranele timp de 17 ore pe săptămână. Perioada a crescut la 3 ani, ajungând la 25 de ore pe săptămână, dar a scăzut mai apoi la vârsta de 5 ani, la 11 ore, copii începând școala.
Recomandările specialiștilor sunt:
- Pentru copiii sub 18 luni, ecranele nu ar trebui folosite, cu excepția apelurilor video
- Părinții copiilor între 18 și 24 de luni care vor să le introducă media digitală în viață ar trebui să aleagă programe de înaltă calitate și să privească împreună cu copii pentru a-i ajuta să înțeleagă ce privesc
- Pentru copiii între 2 și 5 ani, timpul de vizionare ar trebui să fie maxim o oră pe zi. Din nou, părinții ar trebui să îi asiste
- Pentru copii de 6 ani și mai mari trebuie impuse limite consistente, pentru a asigura faptul că ecranele nu împiedică somnul sau activitatea fizică