x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Câtă apă trebuie să bea copilul tău zilnic. Metode prin care să-l încurajezi să consume mai multe lichide

Câtă apă trebuie să bea copilul tău zilnic. Metode prin care să-l încurajezi să consume mai multe lichide

de Anastasia Paul    |    14 Iul 2023   •   18:30
Câtă apă trebuie să bea copilul tău zilnic. Metode prin care să-l încurajezi să consume mai multe lichide
Sursa foto: Hepta

Hidratarea copilului are un impact semnificativ asupra sănătății sale, în special pe vreme caldă sau după exerciții fizice.

Este astfel important să știi care sunt semnele de deshidratare și de câtă apă are nevoie cu adevărat copilul tău.

La naștere, corpul unui copil conține circa 75% lichide. Procentul scade apoi la copiii mai mari și la adulți până la 60%. Lichidele sunt esențiale pentru sănătatea organismului deoarece celulele au nevoie de acestea pentru a funcționa normal și a scăpa de deșeuri. Atât cantitatea, cât și tipul de lichide pe care adulții și copiii le consumă pot avea un impact semnificativ asupra sănătății lor, scrie bbcgoodfood.com.

Cantitatea de care trebuie să bea un copil poate varia foarte mult, în funcție de vârstă și sex, dar și de vreme și de activitatea fizică.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) oferă câteva orientări cu privire la cantitatea de lichid de care au nevoie copiii. Ca regulă generală, cei cu vârste între 4 și 13 ani ar trebui să bea 6-8 pahare de lichide zilnic, copiii mai mici având nevoie de porții relativ mai reduse. De exemplu, un pahar de 150 ml pentru un copil de 4 ani și 250 ml pentru un copil mai mare.

Cantitatea de apă necesară în fiecare zi

Băieții și fetele cu vârste între 4-8 ani au nevoie de 1,1 -1,3 litri 
Fetele cu vârste între 9-13 ani au nevoie de 1,3 - 1,5 litri
Băieții cu vârste între 9-13 ani au nevoie de 1,5 - 1,7 litri 

Pe lângă lichidul pe care îl obținem din băuturi, multe alimente conțin și apă. Fructele și legumele în special pot avea o proporție mare de apă. De exemplu, castraveții și pepenele verde conțin peste 90% apă.

Semne de deshidratare

Hidratarea este importantă pentru copii deoarece au cerințe mai mari de apă în raport cu greutatea corporală decât adulții.

Sugarii și copiii mici, în special, sunt mai puțin toleranți la căldură și, prin urmare, consumul de cantități mici este adesea esențial, mai ales pe vreme caldă sau când sunt foarte activi și pierderile de lichide sunt mai mari. Deoarece copiii nu recunosc întotdeauna etapele incipiente ale setei, ei riscă să se deshidrateze. Chiar și deshidratarea ușoară poate face copiii iritabili și provoacă oboseală, dureri de cap, lipsă de concentrare, performanță mentală redusă și piele uscată.

Cele mai bune băuturi pentru a rămâne hidratat

Apa este o alegere foarte bună pentru copiii și este bine să introduci apa devreme în alimentația lor pentru a se obișnui.  Alte băuturi, cum ar fi laptele și sucul de fructe, pot oferi, de asemenea, lichide și alți nutrienți.

Sucul de fructe și smoothie-urile naturale, neîndulcite, pot fi luate în considerare pentru 1 din cele 5 pahare zilnice, contribuind cu cantități utile de vitamina C.

Cu toate acestea, sunt destul de acide și conțin zaharuri, așa că ar trebui limitate la cel mult 150 ml, ideal la ora mesei. Alte băuturi acide, cum ar fi băuturile carbogazoase și dovleceii, ar trebui limitate sau evitate cu totul, chiar dacă nu conțin zahăr. Acidul poate deteriora smalțul dinților, iar băuturile dulci pot duce la carii dentare, precum și la un exces de calorii. .Este recomandat copiilor să nu consume băuturi energizante care conțin cofeină.

Cum îmi pot încuraja copilul să bea mai multă apă

Este o idee bună ca părinții să acționeze ca modele, bând apă pe tot parcursul zilei, începând cu micul dejun. Dacă copilului tău nu pare să-i placă să bea apă, este o idee bună să rămâi calm.

Asigură-te că a băut apă înainte de a merge la școală, dar și în timp ce se joacă. 

Oferă-i lichide regulat, mai ales când vremea este caldă.
Amintește-ți că multe alimente (cum ar fi fructele, legumele, iaurtul, laptele pentru cereale, supa) au un conținut ridicat de apă și pot contribui, de asemenea, la aportul de lichide.
Când merge în călătorie, la grădiniță sau la școală trebuie să aibă cu el o sticlă cu apă. 

Oferirea regulată a unui pahar cu apă îl ajută să-și dezvolte apetitul pentru aceasta. 

Lasă copilul să își aleagă propria ceașcă sau sticlă vu apă și să o umple singur.
Adaugă gheață sau o felie de lămâie ori castraveți pentru a o dinamiza puțin.
 

×
Subiecte în articol: copil apă lichide hidratare