x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Constipația la copii: Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă și hidratare corectă

Constipația la copii: Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă și hidratare corectă

07 Mar 2024   •   14:53
Constipația la copii: Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă și hidratare corectă

Constipația este o afecțiune frecventă în rândul copiilor. Aceasta apare atunci când scaunele devin tari și dificil de eliminat. Cele mai multe cauze de constipație la copii se leagă de obiceiurile de mers la toaletă, schimbări în dieta alimentară sau rutina zilnică.

Deși este incomod atât pentru copii, cât și pentru părinți, constipația este de cele mai multe ori temporară și poate fi remediată ușor.

 

De ce apare constipația la copii?

 

Constipația la copii poate fi ocazională sau cronică. În cele mai multe cazuri ea este ocazională, legată de anumite schimbări aduse regimului alimentar, în timpul diversificării, atunci când călătorești și copilul își schimbă mediul sau atunci când îl pregătești să folosească olița.

 

Constipația cronică la copii durează mai mult timp, până la câteva săptămâni sau luni. În acest caz este recomandat să mergi la medic pentru a descoperi cauza și a primi un tratament adecvat.

Alte posibile cauze ale constipației la copii sunt:

 

  • Consumul de alimente procesate sau îndulcite;
  • Schimbări în rutină ca mersul la școală sau grădiniță;
  • Hidratarea insuficientă;
  • Refuzul de a merge la toaletă.

 

Când apare constipația la bebeluși?

 

Constipația este un diagnostic destul de dificil de stabilit în cazul sugarilor, dat fiind că frecvența și consistența scaunelor pot avea o variație semnificativă. În primele luni de viață, un bebeluș poate să aibă între 3 și 5 scaune pe zi, o frecvență direct proporțională cu alăptarea sa. Pe măsură ce trece timpul și copilul crește, această frecvență începe să scadă treptat, ajungând la o reducere semnificativă după vârsta de 1 an.

 

Este important pentru părinți să monitorizeze cu atenție acest aspect al sănătății copilului lor și să discute cu medicul pediatru dacă au orice îngrijorare sau întrebare legată de frecvența și consistența scaunelor.

 

Simptome ale constipației la copii

 

Pe lângă frecvența redusă a scaunelor, alte simptome ale constipației includ:

 

  • Scaune de consistență crescută și dificil de eliminat;
  • Balonare;
  • Dureri abdominale;
  • Sânge în scaun;
  • Fisuri anale.

 

Remedii și măsuri de prevenție ale constipației la copii

 

Episoadele ocazionale de constipație la copii sunt destul de comune și nu ar trebui să aducă îngrijorare părinților. Touși, e important să acționezi din timp și să faci câteva schimbări în dieta alimentară și rutina zilnică a copilului.

 

1.Schimbări ale regimului alimentar

 

Alimentația joacă un rol important în tratarea și prevenirea constipației. Include în dieta zilnică a copilului alimente bogate în fibre precum fructele și legumele, cereale integrale și limitează consumul de alimente procesate. Dacă cel mic nu este obișnuit cu o dietă bogată în fibre, începe cu cantități mai mici pentru a evita balonarea și acumularea de gaze intestinale.

 

De asemenea, ajută un program zilnic echilibrat de mese, în care copilul mănâncă aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

 

Pe lângă fibre, de ajutor sunt și probioticele1. Acestea sunt microorganisme vii, care reglează tranzitul și flora intestinală. Le poți găsi în alimente fermentate, cum sunt alimentele murate sau în produse lactate fermentate, ca iaurtul sau kefirul. Probioticele pot fi luate și sub formă de suplimente naturale, considerate sigure chiar și pentru sugari.

2.Hidratarea corectă

 

Studiile2 indică o legătură directă între cantitatea scăzută de lichide pe zi și apariția constipației. Încurajează-ți copilul să bea mai multe lichide pe timpul zilei, în special apă plată sau ceaiuri neîndulcite. Conform OMS3, bebelușii alăptați cu lapte matern sau formulă de lapte nu au nevoie de apă până la vârsta diversificării.

3.Mai multă mișcare fizică

 

Exercițiile fizice ajută digestia4, și stimulează motilitatea intestinală. De aceea, persoanele sedentare tind să aibă probleme mai frecvente cu constipația. Poți face o plimbare lejeră după masă, să jucați împreună un sport sau pur și simplu să-ți încurajezi copilul să se joace mai mult pe afară.

 

Constipația la copii este comună și poate fi ușor gestionată, de cele mai multe ori, de către părinți. Este important să faci câteva schimbări în regimul alimentar, ca includerea fibrelor și probioticelor, o hidratare corectă și mai multă mișcare pentru a evita constipația  la cel mic.

 

Referințe::

  1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2017.00153/full
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28450053/
  3. https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods#:~:text=Up%20to%206%20months%20old,or%20fluids%20during%20this%20period.
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8460288/
×