x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copii mici cu carii multe. 75% dintre copiii sub 13 ani au carii pe dinţii temporari, 4 din 10 au carii pe dinţii definitivi

Copii mici cu carii multe. 75% dintre copiii sub 13 ani au carii pe dinţii temporari, 4 din 10 au carii pe dinţii definitivi

de Magda Marincovici    |    20 Mar 2014   •   21:29
Copii mici cu carii multe. 75% dintre copiii sub 13 ani au carii pe dinţii temporari, 4 din 10 au carii pe dinţii definitivi
Sursa foto: Thinkstock

75% dintre copiii sub 13 ani au carii pe dinţii temporari, 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, iar 90% dintre aceste carii nu sunt tratate, arată cel mai recent studiu privitor la sănătatea orală a copiilor, derulat de studiul  “Zâmbeşte România”, anul trecut.
Acelaşi studiu mai indică şi faptul că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, ceea ce este un indicator al precarităţii igienei orale. Medicii dentişti avertizează că placa dentară favorizează apariţia cariilor şi a problemelor gingivale.
În privinţa consumului de produse de igienă orală, studiul indică o creştere în zonele rurale şi o scădere în cele urbane, iar la nivel naţional se observă că este folosită, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi aproximativ doi ani. Trebuie subliniat că, în unele localităţi rurale, sunt persoane care îşi spală dinţii şi zece ani cu aceeaşi periuţă.
Incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi arată că românii încă nu au acel comportament de prevenţie, ceea ce presupune educarea cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă. De asemenea, procentele alarmante privitoare la cariile netratate din ambele tipuri de dinţi indică o profundă necunoaştere a faptului că acestea sunt surse de alte boli severe.
“Profilul stării de sănătate orală al şcolarilor arată că leziunile carioase şi anomaliile dento-maxilare rămân în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Sunt necesare în continuare eforturi susţinute pentru tratarea cariilor, prevenirea apariţiei celor noi, inclusiv prin sigilări, încurajarea şi educarea elevilor pentru o igienă orală corectă, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea apariţiei cariilor în zone predispuse, precum şi iniţierea tratamentelor ortodontice precoce”, avertizează conf. univ. dr. Adina Dumitrache.
Apariţia cariei este facilitată de microbii sau bacteriile din placa dentară, de unele alimente în special dulciuri, precum şi de calitatea smalţului şi a dentinei.
În privinţa metodelor de profilaxie, respectiv cele care ar trebuie exersate începând din primii ani de viaţă, specialiştii pun pe primul loc periajul zilnic, dimineaţa şi seara, şi folosirea individuală şi schimbarea periuţei de cel puţin patru ori pe an. 
Studiul “Zâmbeşte România” pentru evaluarea stării de sănătate orală la populaţia şcolară din România a fost realizat pe un grup de 6.786 de elevi cu vârste între 5 şi 13 ani, din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj, Oradea, Craiova şi a fost coordonat de conf. Mihaela Adina Dumitrache, UMF “Carol Davila”. 

×