x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum să integrezi joaca educativă în dezvoltarea armonioasă a copilului tău

Cum să integrezi joaca educativă în dezvoltarea armonioasă a copilului tău

09 Iul 2024   •   16:10
Cum să integrezi joaca educativă în dezvoltarea armonioasă a copilului tău

Îți dorești ca micuții tăi să crească armonios. Un instrument valoros, care contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitivă, socială, emoțională și fizică a acestora este jocul educativ. Jocul este o componentă esențială a copilăriei, cu rol crucial în a sprijini învățarea și a-i pregăti pe copii pentru provocările vieții. El îi ajută pe micuți să își dezvolte abilități esențiale, într-un mod plăcut și relaxant pentru ei.

Iată cum poți integra joaca educativă în viața copilului tău pentru a sprijini dezvoltarea sa armonioasă.

Alege jocuri potrivite vârstei și intereselor copilului

Este esențial să alegi activități educative adecvate: jocurile prea dificile conduc la frustrare, iar cele prea simple devin plictisitoare. Criterii de luat în calcul pentru alegerea jocurilor potrivite sunt:

 

  • Vârsta (bebeluș, copil mic, preșcolar, școlar mic);
  • Nevoile și abilitățile;
  • Interesele.

 

Atunci când ții cont de vârsta, nevoile și abilitățile copilului, activitățile îl vor provoca și îl vor stimula exact atât cât trebuie pentru a rămâne entuziasmat și curios. De asemenea, e important să sprijini interesele și pasiunile celui mic și să-l încurajezi să le exploreze. De exemplu, dacă este pasionat de natură, alege jocuri din sfera științelor naturale. 

Amenajează un spațiu favorabil învățării

Creează în camera copilului o zonă dedicată jocului și învățării. Echipează acest spațiu cu cele necesare: diverse rechizite vesele, colorate și de calitate, jocuri, cărți sau alte materiale didactice valoroase. Un astfel de colț atractiv și bine organizat, amenajat pe gustul copilului, va face minuni pentru motivație. Învățarea va fi plăcută și interesantă, iar cel mic se va simți atras și încurajat să petreacă mai mult timp implicat în diverse activități educative.

Implică-te în joc

Copiii învață prin imitație, așa că atitudinea ta față de joacă este importantă. Transformă totul într-o aventură veselă și participă activ: explică-i regulile și jucați-vă împreună. Profită de această oportunitate minunată de a vă conecta și de a petrece timp de calitate împreună. Vei consolida relația și vei crea un mediu sigur pentru dezvoltarea celui mic.

Folosește diverse tipuri de jocuri

Încearcă să-i oferi celui mic o gamă variată de jocuri. Apelează la activități educative care au loc atât în aer liber, cât și în casă. Jocurile pot fi:

 

  • De tip fizic;
  • De construcție;
  • De exprimare a emoțiilor;
  • De imaginație;
  • De cooperare, etc.

 

Iată doar câteva sugestii: puzzle, sudoku sau rebus, mersul cu bicicleta și alte competiții sportive, pictat, creat origami, construit căsuțe pentru păsări, diverse ateliere în natură, jocuri muzicale, jocuri de rol, jocuri de dezvoltare a limbajului sau a culturii generale.

 

Deși joaca împreună cu cel mic este o componentă esențială pentru creșterea lui armonioasă, la fel de important este și să-l încurajezi să exploreze și să descopere de unul singur. Alege și jocuri pe care le poate folosi chiar și atunci când nu ești lângă el. Combină, așadar, jocuri care pot fi jucate:

 

  • de unul singur;
  • cu familia;
  • cu prietenii.

Stabilește o rutină

Integrează joaca în rutina copilului tău. Alocă constant timp pentru activități educative, și transformă-le în ceva dezirabil. În acest fel, obiceiurile legate de învățare vor deveni o parte naturală a vieții celui mic. În plus, respectarea unei rutine îl va ajuta să își dezvolte disciplina și concentrarea.

Oferă apreciere și încurajare

Creează un mediu sigur și favorabil învățării: observă-i progresul și oferă-i încurajări, sprijin și îndrumare. Sărbătorește succesele, dar laudă-i și eforturile. Faptul că nu este apreciat exclusiv pe baza realizărilor, ci și pe baza efortului depus, îl va motiva să nu se descurajeze, să nu renunțe și să caute soluții chiar și când lucrurile nu ies așa cum își dorește.

Folosește jocurile digitale cu măsură

Stabilește limite clare pentru timpul petrecut în fața ecranelor cu jocuri digitale educative. Asigură-te că acestea sunt valoroase și adecvate vârstei copilului tău. Pentru echilibru, adaugă în ziua celui mic atât activități de natură fizică, cât și momente de interacțiune socială.

 

Pornește de la sfaturile de mai sus și vei crea un spațiu fizic și emoțional favorabil învățării și dezvoltării armonioase și echilibrate a copilului tău.

 

Sursă foto: Freepik

 

×