Imediat ce sunt dusi la cresa sau la gradinita, numerosi copii fac giardia. In cele mai multe cazuri, vinovate de aceasta boala sunt lipsa igienei in colectivitatile de copii si apa de la robinet.
Giardia este o boala provocata de organismul unicelular, microscopic Giardia Lamblia, un parazit din familia protozoarelor. Infectia cu giardia se manifesta prin diaree, crampe abdominale, flatulenta, greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, stari febrile asociate uneori cu urticarie, o stare de slabiciune generala. "Transmiterea giardiei se face pe cale digestiva, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si prin maini murdare. Trebuie sa atragem atentia asupra apei potabile! Daca aceasta nu este tratata suficient cu clor, poate sa transmita giardia. Igiena mainilor si a produselor alimentare, fierberea apei, mai ales pentru copii, sunt cele mai sigure metode de a preveni aparitia bolii. Giardia poate fi intalnita la toate varstele. Cele mai multe cazuri se inregistreaza insa printre copii", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
COPIII ANEMICI, PREDISPUSI
Parazitul Giardia Lamblia prezent sub forma de chisturi pe sol, in apa, alimente sau pe mainile murdare se transmite de la copilul bolnav la cel sanatos. Infectia se produce daca micutul a ingerat intre 10 si 100 de chisturi de giardia. Manifestarile clinice ale bolii nu apar intotdeauna dupa ce copilul a ingerat chisturile. In 20%-45% dintre cazuri, desi sunt infectati, copiii nu au nici un fel de simptome. Toti copiii pot sa contracteze giardia, dar numai la unii dintre ei apar simptomele bolii. "Este vorba despre copiii cu imunodeficiente, copiii anemici, cei de varsta mica si cu o nutritie deficitara. In aceste cazuri, simptomele apar dupa una-trei zile de la patrunderea parazitului in organism. Giardia se dezvolta cu predilectie la nivelul tubului digestiv, in duoden si in prima parte a intestinului subtire. Uneori poate ajunge pana la caile biliare si chiar la pancreas. Pe un teren imunitar slabit, giardia devine mai agresiva. Pot aparea sindromul de malabsorbtie, anorexia, pierderea in greutate, ceea ce favorizeaza aparitia hepatitei sau a pancreatitei cronice la varste fragede. Giardia poate determina si unele tulburari neuropsihice o stare de astenie, scaderea performantelor scolare", afirma conf. dr. Dumitru Matei.
DIAGNOSTIC
De obicei, parintii se prezinta cu copilul la medic imediat ce observa simptomele ingrijoratoare greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare. Pentru stabilirea diagnosticului este efectuat examenul copro-parazitologic. Astfel poate fi detectata prezenta chisturilor de giardia in scaun. "Inainte de efectuarea analizelor trebuie sa iti iei anumite masuri de precautie. Unele antibiotice pot sa mascheze giardia. Ea se retrage atunci cand copilul face un tratament cu antibiotice si nu mai apare in scaun. De aceea este bine ca doua-trei zile inainte de a face examenul copro-parazitologic sa nu i se mai administreze nici un antibiotic", atrage atentia conf. dr. Dumitru Matei.
FORME
Giardia exista sub doua forme: trofozoidul (forma vegetativa, care paraziteaza duodenul si intestinul subtire) si chisturile.
Odata ajuns in intestin, trofozoidul se transforma in chisturi care sunt eliminate prin fecale. Giardia are evolutie ciclica transformarea trofozoidului in chisturi nu se realizeaza in permanenta si de aceea chisturile nu apar intotdeauna in scaun. Pot sa existe situatii in care examenul sa fie negativ, dar copilul sa aiba giardia. De aceea este bine ca analiza sa fie repetata.
|
SFATUL MEDICULUI"In cazul giardiei se exagereaza de multe ori cu tratamentul. Infectia cu giardia este prezenta la foarte multe dintre persoanele sanatoase. Se recomanda tratarea exclusiv a cazurilor cu simptome sugestive, care impiedica dezvoltarea normala a copilului respectiv. Tratamentul este benefic pana la un punct. Insa excesul de medicamente in ideea de a trata cu disperare o giardia repetand patru-cinci cicluri de tratament poate avea reactii secundare serioase. Medicamentele pot avea efect hepatotoxic", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei. |
|
IGIENA. Respectarea normelor de igiena alimentara si a mediului de viata sunt primele masuri care se iau atunci cand medicul decide tratarea giardiei. Pediatrul recomanda o igiena personala riguroasa, fierberea apei, deoarece chisturile de giardia sunt rezistente la dezinfectarea obisnuita cu clor. Persoanele apropiate familia, colectivitatile de copii vor fi investigate prin examen copro-parazitologic si tratate. In unele cazuri de giardia, pe langa examenul copro-parazitologic sunt recomandate analizele de sange, care pot evidentia o crestere moderata a numarului eosinofilelor (un tip de globule albe din sange) si anemia.
Citește pe Antena3.ro |
STIRI
|
MUZICA. Cercetatorii de la Universitatea din Londra sustin ca muzica favorizeaza dezvoltarea gandirii matematice si a abilitatilor lingvistice la copiii de varsta mica. Dupa ce au tinut sub observatie 400 de fetite si baietei cu varste intre 2 si 3 ani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca micutii isi amintesc unele expresii mult mai bine daca au acompaniament muzical. Unele melodii ii ajuta sa isi imbogateasca vocabularul, sa asculte si sa retina informatiile noi mult mai usor.
|