x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului De câte ori pe an este normal ca un copil să fie răcit

De câte ori pe an este normal ca un copil să fie răcit

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2017   •   13:33
De câte ori pe an este normal ca un copil să fie răcit

O raceala este o infectie virala a tractului respirator superior. Exista peste 200 de tulpini diferite care pot cauza aparitia simptomelor comune ale unei raceli iar numarul lor este in crestere. Practic, un copil nu reuseste niciodata sa tina ritmul cu numarul acestora ca sa aiba imunitatea pregatita si sa evite racelile pe durata unui an.

Intrucat racelile sunt, prin definitie, infectii virale, antibioticul nu este de niciun folos in tratamentul lor, stiut fiind faptul ca antibioticul se administreaza in cazul tratarii bacteriilor.


Cu exceptia nou nascutilor, racelile la copiii sanatosi nu prezinta niciun pericol, in ciuda neplacerilor cauzate prin alterarea starii lor generale.

Cum faci diferenta intre gripa si raceala

Raceala trece de regula intre 4 si 10 zile fara un tratament special.


Uneori oboseala, stresul  sau tipul specific al virusului in actiune poate declansa o infectie bacteriana in corpul copilului in zona gatului, sinusurilor, urechilor sau plamanilor. Infectia bacteriana slabeste sistemul imunitar al corpului si necesita tratament cu antibiotic.
 
Simptomele de baza ale racelii la copii
In cazul copiilor, majoritatea racelilor incep abrupt. Copilul poate sa nu aiba nimic, sa fie vioi si in stare foarte buna si brusc, de la o ora la alta sa inceapa sa oboseasca, sa stranute, sa ii curga nasul si uneori sa faca febra. Copilul poate avea si durere in gat si o usoara tuse cateva zile, toate acestea sunt firesti la racelile comune ale copiilor.


Virusul responsabil la tura aceasta de raceala copilului tau poate cauza neplaceri si pe sinusuri, urechi, laringe, faringe. In timpul unei raceli, un copil poate avea si diaree  dar poate si vomita.


La inceputul racelii, copilul poate fi foarte irascibil si iritat si sa se planga de durere de cap si congestie nazala (respira greu). Pe masura ce avanseaza raceala, secretia nazala devine din apoasa si transparenta in groasa si inchisa la culoare.


Cate raceli pot face copiii in fiecare an?

Statisticile recente arata ca prescolarii au in medie 9 raceli pe an, copiii aflati in colectivitate scolara au in jur de 12 raceli pe an iar adolescentii si adultii au in medie 7 raceli pe an. Sezonul racelilor incepe din septembrie si tine pana in aprilie inclusiv, asa ca cei mici de regula racesc cel mai mult in acest interval de timp.


Asadar, acest numar de raceli pe an este in limita fireasca a reactiei unui corp cu sistemul imunitar in formare si care se izbeste permanent de germeni si virusi in colectivitatea de care apartine. Multi dintre copii si adulti, totusi, scapa cu mai putine serii de raceli pe an, gratie ingrijirii corespunzatoare de care beneficiaza, alimentatiei sanatoase, igienei si odihnei suficiente.

Sursa: bzv.ro

×
Subiecte în articol: raceala infectie virala