Suntem in plin sezon al bolilor respiratorii, iar cei mici sunt, in mod special, vulnerabili la aceste infectii. Potrivit conf. dr Mihai Craiu, seful Unitatii de Primiri Urgente a Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului 'Alfred Rusescu' din Capitala, este normal ca un copil mic, care frecventeaza o colectivitate, sa faca pana la cinci, sase raceli pe an, cu simptomele de rigoare: rinoree (nas care curge), stranut,dureri in gat, tuse, febra, stare generala alterata. Numai 20% dintre aceste raceli pot fi si pneumonii. Atentie! Pneumonia nu este o raceala obisnuita, ci o afectiune severa a cailor respiratorii inferioare, asa ca trebuie tratata ca atare si nu neaparat cu antibiotic. Conf. Mihai Craiu, medic pediatru, cu supraspecializare in pneumologie pediatrica, ne-a explicat cum se manifesta pneumoniile, cum se pune diagnosticul si care este tratamentul adecvat.
Cum le recunoastem
Se spune ca 'pneumonia se aude la stetoscop'. Afirmatie doar pe jumatate adevarata. Potrivit conf. dr Mihai Craiu, zgomotele pulmonare detectate de stetoscop nu sunt, intotdeauna, semn de pneumonie. Dupa cum exista situatii in care nu se percepe nici un zgomot pulmonar, desi copilul are pneumonie. Din acest motiv, diagnosticul se pune tinandu-se cont de trei simptome majore:
n) Stare acuta febrila (temperatura peste 38,5 grade Celsius). La copilul mic se recomanda folosirea termometrului rectal sau bucal;
n) Tuse persistenta;
n) Dispnee (dificultate in respiratie).
Este important ca parintii sa-si dea seama cand micutul are probleme cu respiratia. Exista cateva semne caracteristice, ne spune conf. dr Mihai Craiu, si anume: balans toraco-abdominal (copilul respira rapid, cu burtica), miscari reflexe din cap in timpul somnului, bataile aripilor nasului, infundarea partilor moi spre torace, geamat si wheezing-ul (suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie sau doar la inspiratie).
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, daca micutul este apatic, fara reactie, daca doarme tot timpul si daca varsa tot ce mananca si bea (inclusiv medicamentele administrate, de exemplu, pentru scaderea temperaturii), atunci parintii trebuie sa se prezinte de urgenta cu el la spital. Acest lucru este valabil si in cazul copiiilor cu istoric de pneumonii repetate, care prezinta o culoare albastruie-vinetie a pielii si mucoaselor (degete, buze etc.).
Cauze
Cea mai frecventa forma de pneumonie este cea virala, provocata in principal de virusul sincitial respirator (apare la bebelusii sub 2 ani). Mai exista si pneumonii declansate de virusurile gripale (care se manifesta sub forma unei laringite sau rinofaringite) si de cel paragripal (care provoaca o sensibilitate crescuta pentru mucoasa conjunctivala a ochilor si mucoasa faringiana). In pneumonia virala nu sunt necesare antibioticele, deoarece boala se remite in timp. In cazul in care infectia provocata de virusuri favorizeaza o infectie bacteriana secundara, medicul poate prescrie un antibiotic adecvat. La copiii peste 3 luni, cei mai intalniti microbi ce determina pneumonia sunt Streptococcus pneumoniae si streptococii din grupul A. Streptococul B (beta hemolitic) este raspunzator de pneumoniile nou-nascutilor, peste 90% dintre acestia vor dezvolta infectii cu debut precoce, in primele 24 de ore de la nastere.
Tratament
Noua copii din zece care ajung in cabinetele medicilor de familie cu simptome de pneumonii virale primesc tratament cu antibiotice, in conditiile in care numai jumatate dintre acestia au indicatie pentru ele.
Exista doua explicatii pentru aceasta practica, spune conf. Mihai Craiu. Pe de-o parte, parintii pun presiune pe medic sa-i prescrie copilului antibiotic pentru a nu se ajunge la complicatii. Pe de alta parte, medicii, din cauza numarului mare de pacienti care asteapta la usa cabinetului, trebuie sa decida rapid ce terapie sa prescrie, asa ca se gandesc la ceea ce e mai rau. De aici si usurinta cu care prescriu antibiotice.
Din pacate, administrarea 'dupa ureche' a antibioticelor duce la aparitia unor germeni agresivi, multirezistenti, avertizeaza conf. dr Mihai Craiu. Potrivit specialistului, in principiu, o afectiune virala incepe sa se amelioreze dupa doua-trei zile, vindecandu-se in cel mult o saptamana. Daca micutul pacient nu are febra peste 38 de grade Celsius si nici convulsii, el poate primi antitermice (cu exceptia algocalminului, deoarece acesta poate determina aplazia medulara, o boala caracterizata prin rarefierea maduvei oasoase) si multe lichide (apa, ceai). 'Febra nu trebuie sa fie un motiv de panica pentru parinti. Ea este o reactie naturala a organismului, de aparare impotriva unei infectii. Febra accelereaza toate procesele metabolice, inclusiv din limfocite (celule imunitare)', a adaugat medicul Mihai Craiu.
TESTE. La ora actuala, in farmacii exista doua teste speciale, care pot depista prezenta virusului sincitial respirator, respectiv a virusurilor gripale. Procedura ce trebuie urmata este relativ simpla. Conform prospectului, testul se face prin recoltarea de secretii nazale din nasul copilului bolnav si punerea acestora pe o banda test. Rezultatul se obtine in 15 minute.
SFATURI PENTRU PARINTI
1. Baia nu este contraindicata copilului cu pneumonie.
2. Puteti folosi sosete imbibate in otet de mere pentru scaderea febrei, atat timp cat otetul este diluat.
3. S-a dovedit stiintific ca, atunci cand masam pieptul copilului cu o crema mentolata, se scurteaza evolutia unei afectiuni virale.
4. Copilul pana in 3 ani trebuie sa primeasca, zilnic, un supliment cu vitamina D (aceasta are rol in apararea imunologica).
5. Copilul trebuie scos afara, la plimbare, si pe vreme rece, deoarece temperatura scazuta nu favorizeaza imbolnavirea. Virusurile si bacteriile care circula in sezonul rece sunt, de fapt, cauza pneumoniilor. Potrivit medicilor, un copil care este scos periodic la aer doarme mai bine, este linistit, vesel si mananca mai bine.
Sfatul medicului
Un copil sanatos nu are nevoie de remedii naturale (ceaiuri, siropuri, remedii homeopate etc.) pentru a avea o imunitate mai buna. El are nevoie de cinci portii de fructe si legume proaspete pe zi, pentru a beneficia de aportul de vitamine si antioxidanti, care protejeaza organismul de boli.
Conf. Mihai Craiu, medic pediatru, supraspecializare in pneumologie pediatrica