Obezitatea afecteaza 10% dintre copii la nivel mondial. Prevenirea acestei boli care ia proportiile unei epidemii depinde n mare masura de parinti. Aflati cum trebuie sa actionati de la specialistii nostri
.
Micuti, dar cu greutate
"Daca observam un
copil obez, vedem un micut care se misca mai greu, care nu reuseste sa se implice sau sa faca fata jocurilor cu colegii la scoala, un copil care dobandeste o sumedenie de frustrari legate de imposibilitatea de a se misca in voie", semnaleaza Oana-Maria Udrea, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Copilul supraponderal sau obez are probleme si din punct de vedere relational, intrucat este marginalizat de ceilalti copii si nu se poate integra intr-un grup de prieteni. Uneori, in situatiile extreme, supraponderalitatea si obezitatea se asociaza chiar cu aparitia depresiei la copiii aflati la pubertate. O atitudine gresita din partea parintilor are un impact nefast asupra copiilor obezi. Iar una dintre erorile cel mai frecvent intalnite este concentrarea tuturor discutiilor cu micutul pe teme alimentare: "Daca mananci tot iti cumpar jucaria preferata" sau "Daca esti cuminte te duc la restaurantul tau preferat".
HIPERPROTECTIE VS INTERDICTII
Multi copii rotofei iau proportii pentru ca parintii, dar mai ales bunicii ii cresc intr-un regim hiperprotector. Din prea multa grija, ei vor sa nu-i lipseasca nimic micutului si ii ofera tot felul de bunatati, iar pe deasupra "il indoapa" si cu vitamine. Astfel au impresia ca-si exprima mai mult afectiunea fata de cel mic. Or, a avea grija sa aiba la fiecare masa trei feluri de mancare plus desert nu inseamna ca parintele isi iubeste mai mult copilul.
Deseori, copilul cu probleme de greutate se afla intre ciocan si nicovala, in functie de toanele parintilor sau ale bunicilor. Pe de o parte aude: "Pune mana si mananca tot din farfurie!", iar pe de alta parte i se spune de catre aceeasi persoana: "Tu nu vezi cat te-ai facut?". Ce sa mai inteleaga copilul? Evident, este dezorientat, simte ca orice ar face nu este bine: daca refuza mancarea, face un lucru rau; daca mananca, i se reproseaza ca s-a ingrasat. Aceasta atitudine a adultului poate conduce chiar la afectiuni nervoase (anorexie, bulimie), in care mancarea capata cu totul si cu totul alte semnificatii, remarca psihologul Stefania Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.
|
|
A-i repeta copilului ca e gras il face sa se simta vinovat si singur. Are impresia ca parintii nu il iubesc. Astfel se intra intr-un cerc vicios. Cu cat copilul se simte mai singur, cu atat mananca mai mult. Obezitatea apare ca o consecinta a traumei prin care trece copilul, care simte ca nu este pe placul parintelui. Trauma care ii slabeste increderea in sine, capacitatea de a reactiona spontan, de a se afirma, care conduce la instalarea sentimentului de inferioritate si la dezvoltarea timiditatii excesive.
O alta greseala a parintilor sunt interdictiile de genul "nu ai voie sa mananci dulciuri, nu ai voie sa mananci pizza, mananci doar legume fierte si fructe crude". Sunt interdictii care il fac pe copil sa se simta privat de placerea de a manca ceva dulce sau un hamburger sau cartofi prajiti, care sunt adorate de copii. Aici secretul consta in cantitatea oferita copilului. Cu alte cuvinte, copilului i se poate da o bomboana, dar nu o cutie intreaga sau poate manca o felie de pizza, dar nu una intreaga.
Care este atitudinea corecta a parintilor? Firesc este sa i se semnaleze copilului ca are probleme cu greutatea, dar nu in mod jignitor, fara sa fie pus in inferioritate si fara sa i se arate ca a fi gras este un defect major. Situatia va fi prezentata drept una la care este necesar impreuna parinti si copil sa gaseasca o solutie. Cum? Prin schimbarea stilului de viata al intregii familii, prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat, prin efectuarea unor activitati fizice comune, plimbari impreuna in aer liber. Parintii trebuie sa dea dovada de mult tact si rabdare in formarea obiceiurilor alimentare, la fel cum este bine sa procedeze intotdeauna in educatia copiilor. Sa nu induca invinovatirea copilului, el nu are absolut nici o vina ca este grasut. Sa nu se mire ca micutul este obez daca ei insisi au obiceiuri alimentare nesanatoase. Puterea exemplului pozitiv actioneaza si in formarea unui stil de viata sanatos. Armonia si echilibrul in familie se vad inclusiv din respectarea unui regim alimentar echilibrat.
ALIMENTATIA
|
Frank P. Wartenberg/PICTURE PRESS/HEPTA |
De la varsta de 6-7 luni, copilul incepe sa primeasca hrana diversificata. De la biscuitii cu mar sau cu lapte, de la cerealele cu lapte si pana la mancarea pentru bebelusi, care a inceput sa castige
teren si pe piata romaneasca. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi caracterizeaza aceste alimente destinate sugarului: "Este vorba despre piureuri de fructe, legume, care sunt echilibrate nutritional". Daca insa in momentul diversificarii alimentatiei nu-i dam copilului sucuri de fructe, de legume, supe pregatite in
casa, exista riscul ca piureul sa creeze un fel de dependenta si sa fie dificil sa il obisnuim cu alte alimente mai tarziu.
"Inca de la diversificare trebuie sa il invatam pe copil cu gusturile naturale, cu culorile cat mai naturale ale alimentelor. Fiind in crestere, copilul are nevoie de proteine de calitate din carne, lapte, oua. Daca nu ii imprimam copilului etalonul de gust si culoare, el isi va crea etaloane false si intotdeauna va dori alimente puternic colorate, cu arome puternice, dulci sau sarate. Va prefera produsele fast-food in locul alimentelor pregatite de mama, va prefera bauturile racoritoare in locul sucurilor de fructe si legume proaspete", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Pe la 2 ani, copilul este linistit cu o bomboana sau o napolitana atunci cand plange... Mai tarziu, cand merge la scoala, primeste la micul dejun un sandvis cu branza topita si salam, iar ca gustare in pauza mare un pachet de biscuiti si unul de chipsuri... Aceste produse sunt foarte bogate in calorii: 100 g biscuiti contin in jur de 400 de calorii, iar aceeasi cantitate de chipsuri 540 de calorii. Dar nu numai caloriile sunt problema... E-urile sunt un alt pericol care se gaseste in pachetul cu biscuiti. Iata numai un exemplu: indulcitorii artificiali se regasesc pe eticheta multor dulciuri, fiind cauza tulburarilor de crestere. Si atunci nu ar trebui sa ne mai miram ca micutul nostru nu se dezvolta armonios, iar in clasa I are cateva kilograme mai mult decat colegii sai.
|
Sfatul medicului
Inainte de varsta de 1 an, in dieta copilului trebuie sa-si faca loc fructele si legumele proaspete, principala sursa de vitamine si minerale. Iar daca un copil a fost invatat de mic cu cele cinci fructe si legume zilnic, atunci cu siguranta va mentine aceasta regula si la maturitate si nu va suferi de ateroscleroza, afectiuni cardiovasculare, diabet sau obezitate. "Ateroscleroza isi are originea chiar in perioada de sugar. Copilul poate fi hranit cu lapte de vaca diluat cu ceai, preparat care se apropie mult de laptele matern. Daca micutul va fi hranit cu lapte de vaca nediluat prezinta un risc crescut de a suferi la varsta adulta de hipercolesterolemie", atrage atentia conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
|
|
SPORT. In cazul unui copil obez, parintii nu trebuie sa schimbe doar alimentatia micutului, ci stilul de viata. Si cel mai indicat ar fi ca intreaga familie sa inceapa un program de exercitii fizice saptamanale. "Cu rabdare, parintii isi pot antrena copiii sa faca miscare prin jocuri cu mingea, alergare printre jaloane colorate", este sfatul specialistului nostru, instructorul Luiza Bucur din cadrul FC National Fitness Center. De asemenea, parintii si copilul pot sari coarda impreuna, pot alerga, pot face genuflexiuni, pot merge pe
bicicleta.
|
|
|
CALORII. La copil, ca si la adult, excesul ponderal apare cand aportul de calorii este mai mare decat consumul energetic. Daca un adult are nevoie in mod normal de aproximativ 2.200-2.300 de calorii zilnic, aportul energetic in cazul copiilor se calculeaza in functie de greutate. Prof. dr. Radu Lichiardopol spune ca un copil ar trebui sa consume in mod normal in jur de 40 de calorii pe kilogram corp. Cu mentiunea ca aportul caloric trebuie sa creasca la pubertate si adolescenta, pentru ca, in aceasta perioada, organismul are nevoie de un consum mai mare de energie.
|
|