În perioada imediat următoare, în cel puţin trei Centre de consiliere şi asistenţă pentru persoane diagnosticate cu autism din ţară va avea loc „Săptămâna porţilor deschise”, prin care se oferă evaluare psihologică gratuită.
Astfel, persoanele diagnosticate cu autism din toate localităţile Vrancei pot beneficia de acest program în perioada 8-12 iulie. Centrul a fost înfiinţat de Fundaţia „Romanian Angel Appeal”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia pentru Protecţia Copilului. Centrul din Focşani face parte dintr-o reţea naţională de 40 de Centre ce oferă servicii gratuite, prin „Proiectul «Şi ei trebuie să aibă o şansă!», care urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializate.
În cadrul aceluiaşi program, beneficiază de evaluare gratuită şi copiii din judeţul Arad, la Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu autism din Arad, tot în săptămâna 8-12 iulie. În vreme ce copiii din Iaşi sunt aşteptaţi la centrul similar în perioada 10-16 iulie.
Evaluarea se realizează cu ajutorul testelor psihologice DENVER II, BASC II şi ABAS II, de către personal de specialitate, instruit în aplicarea acestora. Evaluarea psihologică iniţială a persoanei diagnosticate cu autism reprezintă primul pas în stabilirea unui program de intervenţie individualizat, în scopul dobândirii de abilităţi de comunicare, relaţionare, socializare, de către persoana cu autism.
În Bucureşti, Asociaţia Help Mălin derulează Programul Naţional Gratuit de Diagnostic Precoce şi Evaluare Psihologică, pe tot parcursul anului 2013, program ce are ca scop evaluarea a 218 copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, suspecţi de întârzieri în dezvoltare neuropsihică şi de limbaj, în scopul diagnosticării precoce şi al intervenţiei terapeutice timpurii, singura şansă a copiilor cu tulburări din spectrul autist la recuperare şi integrare în societate. Identificarea la o vârstă fragedă, chiar de la 1 an, a aceastei tulburări neurobiologice care se manifestă prin lipsa comunicării, a interacţiunii sociale scăzute şi apariţia comportamentelor în exces (autostimulare, automutilare, agresiune, hiperkinetism) poate duce la includerea copilului într-un program de terapie ABA personalizată, cu şanse mari de recuperare şi integrare în societate. Diagnosticarea după vârsta de 4 ani reduce dramatic şansa copilului la recuperare şi, astfel, la viaţă independentă.
La nivel mondial, aproximativ 67 de milioane de personae au fost diagnosticate cu autism şi tulburări din spectrul autist (TSA) – a fost anunţul pe care l-a făcut, în luna mai a acestui an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la cea de a 66-a Adunare Mondială a Sănătăţii. Incidenţa acestui diagnostic, la copii, este din ce în ce mai mare, ceea ce a făcut OMS să tragă un serios semnal de alarmă cu privire la diagnosticarea şi terapia precoce a TSA. În România, nu se cunoaşte un număr exact al persoanelor care au deja acest diagnostic, el variind, în funcţie de surse, între 8.000 şi 30.000 de cazuri.