x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Gripa la copii

04 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Gripa la copii este mai frecventa decat la adulti: virusul gripal afecteaza un copil din trei, fata de un adult din zece, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Vestea buna este ca, in general, copiii fac forme usoare de gripa, cu complicatii care nu le pun in pericol viata. Problema in ceea ce priveste gripa la copii este ca ei constituie surse majore de difuzare a virusurilor si de contaminare a membrilor familiei. Daca in caminul respectiv locuiesc si bunici, pericolul este mai mare, pentru ca virusul gripal poate genera la varstnici complicatii fatale.

Vulnerabili in fata virusului


"Copiii, indiferent de varsta, sunt foarte receptivi la orice fel de virusuri, dintre care bineinteles nu lipseste cel gripal. Cei mai expusi sunt copiii sub 3 ani, care traiesc in colectivitati (camine, crese), si copiii suferinzi de boli cronice", atrage atentia medicul primar pediatru Rodica Nanu, secretar stiintific in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Epidemia de gripa in randul copiilor se declanseaza cu aproximativ doua saptamani mai devreme decat in restul populatiei. Astfel, copiii participa din plin la transmiterea infectiei gripale atat in familie, cat si in colectivitati (crese, gradinite, scoli, camine). Jumatate dintre copiii cu varste intre 6 si 10 ani sunt afectati de gripa in perioada epidemica.

O alta caracteristica a infectiei gripale la copii este reprezentata de simptomatologia nespecifica. La sugari (0-1 an), gripa este asimptomatica in 45% din cazuri. In primele trei luni de viata poate aparea febra mai mare de 39 de grade Celsius, insotita de simptome similare bronsiolitei (tuse, tulburari de respiratie).
Cand febra este absenta sau putin ridicata, infectia gripala poate lua forma unei faringite ("rosu in gat"). Intre 1 an si 4 ani, simptomele sunt de obicei somnolenta, lipsa poftei de mancare, tulburarile gastro-intestinale. Intre 4 si 14 ani, febra apare brutal, la fel ca la adult. In majoritatea cazurilor, ea depaseste 39 de grade Celsius, este deseori insotita de rinita (curgerea nasului), de tuse, frisoane, dureri de cap si de muschi. Daca inainte de infectarea cu virusul gripal starea de sanatate a copilului este buna, evolutia este favorabila si micutul se vindeca dupa o saptamana.

RECOMANDARI. Medicul primar pediatru Rodica Nanu considera ca adoptarea unui stil de viata sanatos in cadrul familiei este esentiala pentru a preveni gripa si alte infectii respiratorii. Alimentatia corecta – alaptarea materna la nou-nascuti, diversificarea dietei, consumul de fructe si legume proaspete – este o masura la indemana oricarei mamici care doreste sa-si fereasca puiul de boli. Totodata, dr. Rodica Nanu le recomanda parintilor sa nu uite de respectarea perioadelor de odihna. Un copil obosit va avea un sistem imunitar slabit si va fi expus infectiilor. Calirea organismului prin hidroterapie (baia zilnica) si aeroterapie (scoaterea la aer cat se poate de curat) reprezinta un factor important de prevenire a imbolnavirilor. Medicul ii mai sfatuieste pe parinti sa le administreze preventiv copiilor vitamine inca din primele zile friguroase.

VACCINARE. "In scopul prevenirii infectiei gripale se recomanda indeosebi vaccinarea copiilor cu boli cronice si a celor din colectivitati", apreciaza dr. Rodica Nanu. De asemenea, parintii trebuie sa stie ca este importanta diagnosticarea precoce a gripei la copii pentru a se institui tratamentul corect si a se evita contaminarea altor persoane. In unele cazuri, mai ales in lipsa vaccinarii, infectia gripala poate genera complicatii, printre care se numara otita acuta, pneumonia si, mai rar, meningita.

×
Subiecte în articol: gripă sanatatea copilului