x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Hăinuţe la modă sau comode?

Hăinuţe la modă sau comode?

de Steluta Indrei    |    17 Iun 2008   •   00:00

Îţi doreşti ca puiul tău să fie cel mai drăgălaş din lume. Îi cumperi cele mai haioase biberoane şi cele mai frumoase hăinuţe. Însă moda nu trebuie să fie întotdeauna pe primul plan. Important este ca hăinuţele copilului să fie confortabile şi adecvate temperaturii din casă sau de afară.



Îţi doreşti ca puiul tău să fie cel mai drăgălaş din lume. Îi cumperi cele mai haioase biberoane şi cele mai frumoase hăinuţe. Însă moda nu trebuie să fie întotdeauna pe primul plan. Important este ca hăinuţele copilului să fie confortabile şi adecvate temperaturii din casă sau de afară. 

„Sînt mămici care au tendinţa de a-şi transforma copilul într-un topmodel, scăpînd din vedere criteriul comodităţii şi al igienei în alegerea hăinuţelor“, atrage atenţia dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru la Spitalul Clinic Polizu. Micuţul nu se simte bine în haine strîmte, făcute din materiale sintetice, cu multe capse şi nasturi. Maiourile, body-urile, bluziţele, tricourile, care intră în contact cu pielea copilului, trebuie să fie obligatoriu din bumbac sau in. Ţesăturile naturale permit pielii să respire şi absorb transpiraţia. Hăinuţele vor fi lejere, cu deschizături largi, astfel încît copilul să fie îmbrăcat şi dezbrăcat uşor. Va fi evitată îmbrăcămintea cu cordoane, dantele, multe cusături şi accesorii, deoarece acestea limitează mişcarea copilului. Apoi micuţul îşi poate încurca degetele printre dantele, iar o mărgeluţă prost cusută poate fi desprinsă şi înghiţită de copil. 

Înfofolirea, o greşeală 
Un alt aspect de care trebuie să ţineţi seama este adaptarea îmbrăcămintei la temperatura exterioară. Potrivit medicului Nicoleta Bobe, cînd copilul este scos afară, el trebuie îmbrăcat tot aşa cum simte părintele nevoia să se îmbrace. De exemplu, în perioada în care ne aflăm acum sînt suficiente o bluziţă subţire şi o salopetă. Nu este nevoie de altă jachetă şi nici de căciuliţă. „La temperaturi de peste 18 grade, copiii nu mai au nevoie de căciuliţă. Din păcate, românii au tendinţa de a-şi înfofoli copiii. Ei nu sînt atît de sensibili pe cît cred părinţii şi mai ales bunicii. Consecinţele înfofolirii: copiii nu sînt căliţi şi răcesc des. Atît timp cît nici noi nu suportăm să ne acoperim capul la temperatura de  20 de grade Celsius, nici copiilor nu le place să le punem căciulă“, consideră  dr Nicoleta Bobe.

TRUSOU. Pentru ziua în care mama pleacă împreună cu nou-născutul de la maternitate este suficient un combinezon stil cosmonaut, dacă afară sînt peste 30 de grade. În trusoul bebeluşului trebuie să existe salopete care acoperă piciorul pînă la vîrf (pentru că şosetele nu prea stau în picioare la vîrsta asta), body-uri, costumaşe cu mînecă lungă sau scurtă, căciuliţe tip fes care nu trebuie legate sub bărbie. Alege bluziţe care se deschid la gît şi la umeri, astfel încît să intre sau să iasă cu rapiditate de pe cap. Atenţie! Copilul se agită dacă ceva îl jenează la nivelul capului şi al feţei.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului