x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ia-ţi examenele cu cap şi fără stres!.

Ia-ţi examenele cu cap şi fără stres!.

de Sînziana Stancu    |    22 Iun 2011   •   21:00
Ia-ţi examenele cu cap şi fără stres!.

Dupa acumularea cunostintelor, cel mai important pentru reusita la examene si concursuri este sa fii in forma in ziua sau zilele respective. Forma psihica sustinuta si de cea fizica conteaza foarte mult si in procesul de invatare si pregatire, si la examenul propriu-zis. 'Ultima suta de metri' trebuie pregatita insa cu cateva saptamani inaintea examenului, iar cel mai important rol il are somnul, mai precis alternanta starii de veghe cu cea de somn. Somnul este primordial pentru evitarea tulburarilor de memorie, a anxietatii si starilor depresive si asigura o buna concentrare.

Citeste si Prietenii si dusmanii din farfurie ai creierului

Somnul de noapte trebuie sa fie de aproximativ opt ore. E bine sa te trezesti inainte de ora 8:00, pentru ca dimineata este cea mai propice pen­tru repetat si fixarea cu­nos­tin­telor. In plus, acest interval orar coincide de obicei si cu cel de examen, asa ca obisnuinta va fi deja creata si esti mai stapan pe tine.

Incearca sa nu adormi tarziu sau sa iei somnifere decat daca este neaparat necesar. Nu folosi in exces alimente care te tin treaz, cum sunt cafeaua sau ceaiul cu cofeina, si nici cele care te dezinhiba (aparent), cum este alcoolul. Trebuie evitate si substantele medicamentoase despre care se spune ca sustin capacitatea de memorare. Acestea functioneaza pe principiul substantelor dopante, care ofera energie de moment, dar dau dependenta si alte efecte secundare nedorite. O siesta de 15-20 de minute dupa masa de pranz face minuni pentru tot restul zilei de invatat. Nu trebuie sa ajungi la somn profund, pentru ca somnul profund se atinge si este ideal in timpul noptii, ci doar sa 'picotesti' pe canapea sau pe un fo­toliu relaxant.

Alimentatia este de asemenea importanta in timpul perioadei exa­menelor. Este necesara o dieta echi-

librata si sanatoasa. Ca sa eviti oboseala, ideal e sa nu consumi alimente 'grele', sa mananci mai des, de patru-cinci ori pe zi sau cum esti obisnuit, dar sa consumi portii mai mici. Daca iti 'incarci' stomacul la o singura masa, atunci sangele se va concentra tot acolo o buna perioada de timp ca sa ajute digestia si va iriga astfel mai putin 'etajul superior', creierul, de care ai nevoie ca de apa. Si, apropo de apa, trebuie sa te hidratezi pe saturate, pentru ca specialistii au constatat ca un creier nehidratat corespunzator este neperformant.

Nu experimenta vreo dieta anume in perioada examenelor, ci dupa ce termini. Si nu sta numai claustrat, cu fundul pe scaun si cu nasu-n carte toata ziua. Ia-ti o pauza si fa miscare in aer liber, fie sportul preferat, fie o simpla plimbare. Miscarea te ajuta sa scapi de stres si oboseala. La fel si vizionarea unui film si o conversatie cu prietenii.

Astfel pregatit, la examen trebuie doar sa te duci linistit, optimist, concentrat numai pe aceasta sarcina. Cand primesti subiectele evalueaza-le dificultatea la prima vedere si incepe cu cel mai usor. Scrie eventual pe o foaie ideile principale pentru abordarea fiecarui subiect scris sau oral si nu insista decat la sfarsit asupra unui subiect despre care nu stii nimic. Incearca sa iti rezervi cateva minute si pentru a-ti revizui lucrarea. Succes!

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului