Săptămânile astea, când micuţii tăi nu mai pot merge la grădi sau la şcoală, tu trebuie să-i faci să iasă cât mai puţin din casă - şi să nu se plictisească la interior. Câteva jocuri le vor menţine atenţia trează şi le vor consuma excesul de energie.
Iată un joc care poate fi jucat de toţi membrii familiei, mari şi mici: scaunele muzicale. Ai nevoie de mai multe scaune, dar cu unul mai puţin decât numărul de participanţi. Piesele sunt aranjate spate-n spate sau unul lângă altul în mijlocul încăperii. Pe o muzică în ritm rapid, participanţii se învârt în jurul pieselor de mobilier, iar când muzica se opreşte brusc, toţi trebuie să se aşeze rapid. Cel care rămâne în picioare iese din joc, luând cu el un scaun. Jocul continuă, până ce rămâne doar un participant.
Un alt joc este „animalul muzical”: pe o muzică veselă, copiii dansează, iar când melodia se opreşte, îi arăţi unuia din copii o poză cu un animal. Micuţul trebuie să-i imite strigătul şi mersul. Dacă micuţului i-a ieşit imitaţia, va fi rândul lui să-i arate o poză cu un animal altui participant, la alegere - şi tot aşa.
Un alt joc care îi distrează pe cei mici este tot cu animale. Un copil stă cu faţa la perete, iar un alt copil trage dintr-un teanc poza unui animal şi îi imită strigătul. Celălalt micuţ are 20 secunde pentru a ghici despre ce vietate e vorba.
Desenul muzical este un alt joc distractiv. Copiii se aşază în cerc, iar unul din ei începe să desezene ceva pe o foaie de hârtie, pe muzică. Când muzica se opreşte, pasează foaia celuilalt copil, care trebuie să continuie. Şi tot aşa, până ce desenul e gata.
Tranformă baia într-un spa tropical! Umple cada cu apă şi spumă, decorează faianţa cu desene întruchipând palmieri şi scoici, îmbracă-ţi copilul în costum de baie şi dă-i voie să se bălăcească în „piscină”.
Jocul poruncilor
Hazardul e amuzant şi plin de neprevăzut. Pentru a decide care e următoare activitate pe care o faci cu cei mici, ai nevoie de o cutie mare, pătrăţoasă, pe care o înveleşti în hârtie. Pe fiecare latură scrii o activitate amuzantă: „Cântă ca un cocoş de 10 ori”, „Sări ca broasca de 30 de ori”, „Numeşte 3 obiecte care încep cu litera A”, ş.a.m.d. Fiecare rostogoleşte cutia, pe post de zar, pentru a executa o poruncă.