x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului La 18 ani, vacanta in strainatate

La 18 ani, vacanta in strainatate

12 Iul 2005   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Copilul dumneavoastra a implinit deja 18 ani. V-a luat prin surprindere cu rugamintea de a-l lasa intr-o excursie in strainatate. Sa recunoastem ca totul are un inceput. El s-a interesat si a ales deja ca destinatie Corfu, una dintre cele mai frumoase insule grecesti.
Am fost acolo si pot sa va povestesc o experienta minunata, pe care ar putea-o trai si copilul dumneavoastra. Cu conditia sa luati aminte si la sfatul psihologului.

Escapadele sfantului


Locuitorii Insulei Corfu sunt convinsi ca patronul lor spiritual, Sfantul Spiridon, paraseste din cand in cand racla din argint in care se odihneste. Dar n-au aflat inca de ce mai cutreiera patronul lor prin port, pe strazile inguste si intortocheate. Si ca nu-i poveste stau marturie sandalele sfantului. Slujitorii Bisericii care adaposteste racla din argint s-au obisnuit sa descopere incaltarile prafuite ale sfantului. Vestea se raspandeste rapid cum ca sfantul iar a fost la plimbare. In dupa-amiezile caniculare, barbatii se aduna la cate o taverna, rasucesc o tigara din tutun autohton, isi trec ziarul de la unul la altul si comenteaza ispravile sfantului. Dar dupa atata amar de vreme inca se mai intreaba ce anume il face pe sfant sa dea roata prin Corfu.

Paradoxal, turistului strain de aceste meleaguri milenare, sosit aici de aiurea, ii este clar ca locuitorii nu vor putea niciodata sa dezlege misterul escapadelor periodice ale Sfantului Spiridon. Pur si simplu pentru ca locuitorii Corfului s-au obisnuit cu decorul: marea limpede, in nuante de la turcoaz la ultramarin, chiparosii maiestuosi insotiti de chiparoase scunde si indesate, leandrii roz si albi, portocalii, lamaii, dar mai ales nesfarsitele livezi de maslini, florile portocalii, mov, galbene, casele albe acoperite cu tigla, stralucind in soare... Cu mult inainte ca insula sa fie sub dominatie engleza, franceza si venetiana, frumusetea ei l-a inspirat pe Homer cand a daruit lumii Iliada si Odiseea. Nu-i nimic nou pentru Sfantul Spiridon. Si atunci de ce mai hoinareste sfantul?

Ziua


Insula Corfu intr-o zi de iunie. Terasele, tavernele si fast-food-urile de pe strada principala a oraselului Kavos picotesc in bataia soarelui. Doar unul-doua supermarketuri si un sex-shop sunt deschise dimineata cateva ore. In fata unor pravalii, patronii, decupati parca din piesa lui Victor Ion Popa, "Tache , Ianche si Cadar", stau la umbra pe scaunele in asteptarea turistului pierdut. In rest, caldura mare!

Si totusi cand am plecat spre Corfu, in circuitul de 11 zile propus de Agentia de turism Meteora, stiam ca, incepand din iunie si pana in octombrie, insula intra sub stapanirea turistilor atrasi de peisajul exotic, insulitele din jur cu vile si hoteluri cochete, imprastiate in Marea Ionica precum margelele, printre care Paxi si Antepaxi, de orasul Kalkira cu impresionantul Palat al lui Achile, cu amestecul de stil local si venetian.

Noaptea


Insula Corfu, intr-o noapte de vara. Cei mai multi turisti care vin aici sunt tineri intre 18 si 25 de ani. De fapt, ei sunt cei care il ispitesc pe sfant. Tinerii turisti aici ziua dorm si noaptea se distreaza. "Fara mama, fara tata", la propriu si la figurat. Kavos se trezeste dupa ora 23:00. Carduri de tineri, in vacanta, multi veniti din Anglia, iau cu asalt terasele. Una dupa alta. Intr-o clipa n-ai unde sa arunci un ac, pentru ca in urmatoarea clipa terasa sa ramana goala. Si tot asa pana se hotarasc unde sa inceapa distractia. In final, cam toate terasele si tavernele se anima. La intrare, cate un tanar te imbie cu o oferta "apetisanta".
Sunt fete si baieti care-ti zambesc prietenos in speranta ca vei zabovi fie si cateva minute. Dupa cum sunt imbracate fetele, iti dai seama ce se poarta: cizme cu toc cui pe piciorul gol, fustite cu volane, centuri metalice, bluzite cat sa acopere jumatate din bust... Se danseaza intr-un ritm dracesc, pe strada, pe butoaie, pe mese... Muzica la maximum zgaltaie zidurile. Dupa miezul noptii, toti sunt amici cu toti, indiferent de nationalitate. Esti invitat chiar politicos la dans si nu trebuie sa te dai suparat daca esti luat in brate de vreun tanar cu sutien ce ti-ar putea fi copil.
Pe o straduta laterala, cateva balcoane sunt acoperite cu o pancarta pe care scrie in "europeana" sex. De altfel, loc pentru acest sport e si pe strada. Intr-un alt loc, la lumina unei lampi, se executa tatuaje sau piercing "la minut". Scuterele trec in banda, cu viteza luminii. Tineretea invinge timpul si toti suntem tineri, cel putin pentru o noapte. E marele castig al unui sejur in Kavos.

Talc


Cred ca ati inteles de ce sfantul inca mai cutreiera insula. Cu certitudine s-a obisnuit cu dansul lui Zorba executat de localnici talentati, cu spartul farfuriilor dupa fiecare dans traditional, de tatichi, uzo... Mai ales in noptile de vara, patronul iese spre a se pune la curent cu ce se petrece pe insula lui. Nici ca-i pasa ca lumea "barfeste" despre aventurile lui nocturne. Tineretea e molipsitoare. Se bucura si sfantul de tineretea mileniului al III-lea. Ceea ce-i mare si rar lucru la un sfant ortodox.

SFATUL PSIHOLOGULUI
"Daca parintii isi crediteaza copilul cu maturitate, autocontrol, daca stiu ca se adapteaza usor la situatii neprevazute, experienta unei minivacante in strainatate este binevenita. Dar sejurul trebuie sa fie scurt, iar copilul sa fie insotit de un prieten cel putin de varsta lui. Aceasta experienta poate fi o investitie in beneficiul copilului. In cazul in care copilul are o structura de introvertit, de timid sau, dimpotriva, de teribilist exagerat, de fiinta care vrea cu orice chip sa iasa in evidenta, o asemenea experienta este un risc. Nu stiu daca mi-as lasa copilul intr-o excursie in strainatate. Dar stiu ca in clasa I, cand am fost in prima mea tabara, am invatat sa-mi impart banii primiti de la parinti. Ceea ce mi-a dat incredere in mine. Nu numai in perioada vacantei, dar si dupa aceasta experienta", spune psihologul Mirela Zivari.
×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului