x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului La şcoală, doar vaccinaţi

La şcoală, doar vaccinaţi

de Maria Coman    |    23 Iun 2015   •   10:09
La şcoală, doar vaccinaţi
Sursa foto: luiscar/Getty Images/iStockphoto

Scăderea ratei vaccinării sub pragul considerat periculos de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (chiar sub 70 la sută în unele zone) a determinat o reuniune urgentă la Bucureşti a responsabililor din domeniu.

Cauza acestei scăderi semnificative este în prin­cipal venită de la sursele de informare alternative şi legendele care circulă în legă­tură cu imunizarea. Oficialii din Ministerul Sănătăţii au participat la o reuniune cu specialiştii şi ONG-urile din domeniu, tocmai pentru că există riscul apariţiei unor boli foarte grave, unele mortale. Secretarul de stat Alexandru Rafila ia în calcul varianta ca elevii preşcolari nevaccinaţi să nu mai fie primiţi la şcoală sau grădiniţă „Există o discuţie în acest sens. Este o măsură care este aplicată în multe ţări”, a declarat acesta.

Riscurile pentru copiii nevaccinaţi sunt majore, favorizând apariţia unor boli considerate eradicate, precum poliomielita, difteria sau tusea convulsivă. Poliomielita este una dintre bolile cu cele mai grave sechele. 10-15 procente dintre cei care se îmbolnăvesc pot rămâne cu probleme motorii irecuperabile. Difteria, reapărută în Spania din cauza nevaccinării, se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Difteria respiratorie este mortală în 5 până la 10 la sută din cazuri. Tusea convul­sivă este o boală infecţioasă şi contagioasă, care afectează de obicei sugarii şi copiii mici. ­

×
Subiecte în articol: scoala boli sanatate vaccin