x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Lectia de religie

Lectia de religie

19 Mar 2006   •   00:00

Codul lui Da Vinci, Evanghelia lui Iuda... legendele despre misterele crestinatatii sunt subiecte care starnesc interesul publicului. In cazul adultilor, care poarta in suflet mai mult sau mai putin credinta in Dumnezeu, acestea sunt doar carti comerciale. Ce se intampla insa in cazul adolescentilor, care se afla la varsta cautarii de sine, a drumului in viata, a lumii spirituale? Ne explica psihologul Mirela Zivari de la Clinica Psihoconsulting.

"Tinerii din zilele noastre nu prea mai obisnuiesc sa tina post, sa mearga la biserica, sa faca rugaciuni. Adolescentii, din pacate, au pierdut din valorile spirituale. Si nu din vina lor. Din cauza izolarii, a stresului, parintii, bunicii nu prea mai exista ca piloni ai educatiei moral-religioase. Tocmai pentru ca relatia lor cu biserica este destul de vaga, adolescentii din Romania nu sunt foarte interesati si sensibili la o astfel de scriere. Nici pe cei care au o educatie moral-religioasa temeinica, «Codul lui Da Vinci» nu ii va influenta intr-o maniera cruciala, pentru ca relatia lor cu Divinitatea este clara. Oricum, asemenea scrieri nu sunt recomandate copiilor sub 16 ani."

Chiar si dupa aceasta varsta, parintele ar trebui sa fie primul care citeste o astfel de carte inainte de a o recomanda sau nu copilului sau. Dupa aceea, el va hotari daca tanarul este pregatit pentru informatiile respective. Psihologul Mirela Zivari atrage atentia ca, spre 18 ani, adolescenta coincide uneori cu debutul unor boli psihice. Daca parintele stie despre copilul lui ca are o anumita sensibilitate, este putin mai izolat, nu stie sa-si exprime sentimentele, socializeaza mai greu cu cei din jur, cu siguranta nu ii va recomanda o carte controversata.

Daca parintele considera ca scrierea ii este accesibila tanarului de 18 ani, tot trebuie sa cunoasca inainte subiectul cartii, pentru ca o astfel de lectura are nevoie de explicatii. Cand parintele nu clarifica intrebarile adolescentului, atunci intr-adevar pot aparea efecte negative in plan emotional.

EXEMPLUL PARINTILOR


Craciunul si Pastile sunt momente in care fiecare dintre noi se pregateste intr-un fel din punct de vedere spiritual, pentru ca ii vede pe ceilalti, pentru ca apar mai multe informatii despre Dumnezeu in aceasta perioada. "Parintii pot profita de acest moment pentru a completa lumea spirituala a copilului. Spun completa, intrucat credinta in Dumnezeu este bine sa fie insuflata de la varste fragede. Parintii nu pot face o minune, iar copilul lor sa devina credincios chiar in preajma sarbatorilor de Pasti. Daca nu exista un comportament religios al parintelui, copilul nu are de unde invata obiceiurile de a se ruga, a merge la biserica, a tine post", arata psihologul Mirela Zivari.

Educatia religioasa se contureaza in jurul varstei de 7 ani, impreuna cu educatia morala. Printre primele notiuni invatate de copil se numara binele si rau. Este esential sa stie diferenta dintre bine si rau: "ce inseamna binele", "de ce este important sa fie bine", "ce inseamna raul", "cine hotaraste ce este bine si ce este rau"... Dar notiunile morale trebuie sustinute si de un anumit comportament al parintilor. Degeaba ii explici un concept daca nu ii si arati cum se respecta. De aceea este important ca parintele sa fie un exemplu. Daca il inveti de mic sa se roage si nu vede ca si tu faci acelasi lucru inainte de culcare, mai tarziu este greu de crezut ca adolescentul va obisnui sa-si faca rugaciunea.

ARTA. Pentru un copil este greu de inteles notiunea de Divinitate, pentru ca el are nevoie de concret. De aceea, stiinta si grija parintelui de a-i infiripa copilului credinta in Dumnezeu reprezinta o maiestrie. Copilul nu va spune duminica "mama, hai la biserica" daca nu i se formeaza acest obicei. Perioada Pastilor este un bun prilej de a merge impreuna cu copilul la biserica.
×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului