x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce înseamnă limba albă la bebeluși. La ce trebuie să fii atent și cum se tratează

Ce înseamnă limba albă la bebeluși. La ce trebuie să fii atent și cum se tratează

de Redacția Jurnalul    |    29 Apr 2024   •   21:30
Ce înseamnă limba albă la bebeluși. La ce trebuie să fii atent și cum se tratează

Venirea pe lume a unui copil este un moment de fericire dar și de griji. Fiecare părinte vrea să aibă un bebeluș sănătos și fericit.

Astfel că ești atent la fiecare semn că ceva nu ar fi în regulă. O astfel de situație poate să apară atunci când vrei să-i cureți gura și observi că are limba albă. În mod normal, culoarea limbii unui copil este roz. 

Ce înseamnă limba albă la bebeluși

Poate fi vorba despre resturi de lapte care dispar după ce umezești un tampon steril în apă și cureți limba. Pata albă se vede doar pe limbă, nu și pe obraji. Se pare că această albire creată de urmele de lapte se formează pentru că bebelușii nu produc suficientă salivă în primele luni după naștere. Acest aspect va dispărea cu ocazia diversificării.

Un alt motiv este frenul lingual scurt, care împiedică limba să atingă cerul gurii și să se poată curăța prin frecare.

Dacă acest strat alb nu dispare și limba nu-și recapătă aspectul roz, atunci este vorba despre candidoză orală. Apare din cauza dezvoltării excesive a ciupercii Candida albicanis. Este aceeași ciupercă care provoacă infecții vaginale și iritații de scutec, potrivit healthline.com.

Candidoza afecteză toate părțile implicate în supt - buzele, limba și partea interioară a obrajilor bebelușului. Din păcate, nu este vorba doar despre pelicula albă, ci se asociază și cu apariția aftelor, care sunt destul dureroase. Astfel îi va fi greu să se rănească și va fi nemulțumit și iritat. În plus, trebuie să știi că aceasta se poate depune și pe sfârcuri, când alăptezi. 

Candidoza apare cel mai frecvent la bebelușii foarte mici, între 1-9 luni, notează verywellfamily.com. Studiile arată ă afectează până la 37% dintre bebeluși în prima lună de viață.

Cauzele candidozei orale

Sistemul imunitar este responsabil. Acesta este încă în formare și nu poate lupta împotriva germenilor și infecțiilor. 

Totodată, antibioticele folosite pentru a trata alte infecții pot distruge bacteriile bune și pot încuraja dezvoltarea ciupercii.

Medicul va prescrie un antifungic lichid care trebuie îl aplicat direct pe petele albe. După ce ai aplicat tramentul, bebelușul nu trebuie să fie hrănit în următoarele 30 de minute.

Totodată, trebuie să tratezi și sânii dacă alăptezi. Îți poți da seama că ai candidoza mamară dacă te vei confrunta dureri la nivelul mameloanelor, sfârcuri crăpate, mâncărimi sau bășici și sâni dureroși după alăptare. Este necesar să aplici o cremă antifungică după fiecare hrănire.

Cum previi apariția candidozei

Pentru a preveni candidoza orală este important ca după fiecare fiecare hrănire a bebelușului să-i cureți gura, gingiile și obrajii.Igiena gurii ajută viitorii dinți din lapte să fie sănătoși.

Totodată, sterilizează tot ce folosești pentru a hrăni bebelușu - suzetele, toate jucăriile pe care le bagă în gură și ustensilele pe care le folosești la pompa de sân, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: limba alba bebelus