x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce trebuie să știi despre medicamentele pentru tuse. Mihai Craiu: "Sunt cu certitudine inutile și, uneori, dăunătoare”

Ce trebuie să știi despre medicamentele pentru tuse. Mihai Craiu: "Sunt cu certitudine inutile și, uneori, dăunătoare”

de Redacția Jurnalul    |    27 Oct 2023   •   17:30
Ce trebuie să știi despre medicamentele pentru tuse. Mihai Craiu: "Sunt cu certitudine inutile și, uneori, dăunătoare”
Sursa foto: Hepta

Calmantele pentru tuse reprezintă de mult timp un subiect controversat despre eficiența dar și siguranța acestora.

Medicul pediatru Mihai Craiu explică părinților cum trebuie să acționeze atunci când cei mici se contruntă cu tusea, mai ales că aceasta trece greu. 

”A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva... sau mai bine... urechile, să nu mai aud cum tușește fata/băiatul meu, după o lună de mers la grădiniță.

Tusea este probabil campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți în acest sezon. Nu-i așa? Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că aceasta ne produce exasperare și reacții de panică. Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei...), tusea vine și ”stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm...

Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse. Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală.

Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare. Deci trebuie să ne înarmăm cu multă ... răbdare! De ce răbdare? Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM - cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților”, arată dr. Mihai Craiu, medic pediatru, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. 

Atenție la medicamente

Medicamentele care nu trebuie utilizate la copiii mici includ antitusivele care conțin dextrometorfan și codeină, expectorantele care conțin guaiafezină, decongestionantele nazale care conțin pseudoefedrină sau fenilefrină, și antihistaminicele care conțin bromfeniramin, clorfeniramin sau difenhidramină.

”1. Antitusive - dextrometorfan, codeină

2. Expectorante - guaiafezină

3. Descongestionante nazale - pseudoefedrină, fenilefrină

4. Antihistaminice - bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră (”warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.

De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare. Practic - planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu... Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm.

Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot... de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și ... RĂBDARE. Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare”, a scris dr. Mihai Craiu pe Facebook.

Ce trebuie să știi despre tuse

Tusea protejează organismul copilului eliminând mucusul, substanțele iritante și infecțiile din tractul respirator.

Copiii tușesc de mai multe ori pe zi sau pot avea episoade de tuse care durează până la câteva săptămâni dacă au infecții virale. Dacă aceasta persistă mai mult de două sau trei săptămâni ar trebui consultat un medic. 

Majoritatea copiilor au perioade scurte și repetate de tuse din cauza infecțiilor virale ale tractului respirator superior, cum ar fi răceala. Copiii sănătoși din grădiniță pot avea până la 8 infecții respiratorii virale cu tuse în fiecare an, fiecare durând circa 10 zile.

Arareori tusea apare din cauza unui corp străin în căile respiratorii. Acest lucru se poate întâmpla după un episod de sufocare, dar uneori episodul de sufocare poate să nu fie observat, în special la copiii mai mici. Dacă bănuiți că acest lucru este posibil, consultați medicul în cel mai scurt timp, potrivit American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, citat de m.dcmedical.ro.

×
Subiecte în articol: tuse calmante raceala mihai craiu copii