x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Moalele capului, o zona sensibila

Moalele capului, o zona sensibila

08 Mai 2006   •   00:00

Multi parinti se tem ca odorul lor sa nu fie lovit in acea zona moale a capului, pe care medicii o numesc fontanela. Cand se inchide fontanela? Cum trebuie protejata aceasta zona sensibila acoperita doar de membrane? Cum se spala capsorul copilului?

Raspunde intrebarilor parintilor dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru la maternitatea Spitalului Clinic "Polizu". Putini stiu ca exista doua fontanele. Cea mai cunoscuta este fontanela anterioara, numita si moalele capului, dar mai exista si o fontanela posterioara.

Anterioara si posterioara

"Fontanela anterioara face legatura intre osul frontal si oasele parietale, in timp ce fontanela posterioara face conexiunea intre oasele parietale in partea lor posterioara si osul occipital. Natura le-a asezat astfel incat sa permita cutiei craniene sa se dezvolte normal", explica dr. Nicoleta Bobe. O data cu inaintarea in varsta, in aceste doua portiuni ale capului, oasele fuzioneaza si devin rezistente mai tarziu. Fontanela anterioara are forma unui romb, cu diametrele de 1-2 centimetri si se inchide in mod normal la 15-18 luni. Fontanela posterioara are forma triunghiulara si este mai mica decat cea anterioara, motiv pentru care este mult mai putin vizibila. In plus, fontanela posterioara se inchide la numai doua luni dupa nastere. Ea poate ramane deschisa putin mai mult timp la copiii prematuri, persistand cu atat mai mult cu cat varsta de gestatie este mai mica. "Fiind o zona de rezistenta minima, fontanela anterioara poate ajunge sa reflecte diverse procese patologice. De fapt, dimensiunea acesteia variaza in functie de aceste procese patologice, iar tensiunea simtita la usoara apasare a fontanelei poate fi, de asemenea, diferita in functie de unele afectiuni. Cele mai frecvente afectiuni determina cresterea fontanelei anterioare", precizeaza medicul pediatru Nicoleta Bobe.

Rahitism

Cea mai comuna afectiune semnalata de cresterea fontanelei din fata este rahitismul. Fontanela este un loc pe care medicul pediatru il controleaza, alaturi de alte semne clinice, pentru a aprecia eficienta si calitatea osificarii organismului copilului. Se stie ca rahitismul se manifesta prin deficiente ale sistemului osos ca urmare a carentei de vitamina D. In cazul copiilor cu rahitism, fontanela anterioara poate ajunge sa masoare in diametru pana la 4-5 centimetri. "Pentru prevenirea rahitismului carential, toti copiii din tara noastra ar trebui sa primeasca in primul an de viata preparate farmaceutice pe baza de vitamina D. Atentie, tratamentul cu vitamina D este destul de complex, necesitand reguli stricte de administrare si pastrare a preparatelor, motiv pentru care trebuie intotdeauna stabilit de medicul pediatru. Foarte importante in prevenirea rahitismului sunt baile de soare pe tarmul marii", este de parere dr. Nicoleta Bobe.

Deshidratare, hidrocefalie, tumori

Modificarea fontanelei survine, de asemenea, cand copilul sufera fenomene de deshidratare determinate de enteroviroze (diaree acuta) sau afectiuni insotite de varsaturi frecvente si abundente. Deshidratarea provoaca o adancire a fontanelei din fata.

Mai rar, exista afectiuni osoase congenitale ce pot duce la inchiderea prea devreme a fontanelelor. Aceste afectiuni numite craniostenoze impiedica dezvoltarea emisferelor cerebrale. Boala reprezinta o urgenta medicala ce impune supravegherea atenta de catre neurochirurg si interventia chirurgicala la momentul considerat de specialist oportun.

Fontanela este influentata si de alte afectiuni congenitale sau dobandite ce duc la cresterea presiunii intracraniene. Cea mai frecventa este hidrocefalia, acea acumulare de lichid in exces la nivelul cavitatilor din interiorul emisferelor cerebrale. Potrivit medicului Nicoleta Bobe, hidrocefalia duce la cresterea dimensiunilor fontanelei si la bombarea acesteia, ca semn al hipertensiunii intracraniene. Aceleasi fenomene se produc si in cazul existentei unei tumori cerebrale.

Sfatul medicului

Medicul pediatru Nicoleta Bobe recomanda parintilor sa se prezinte lunar cu bebelusul la control in primul an de viata. Numai asa medicul poate monitoriza dezvoltarea copilului comparativ de la luna la luna. La fiecare vizita se inregistreaza curba de dezvoltare a copilului, se masoara dimensiunea fontanelei, perimetrul capului, perimetrul toracelui si al abdomenului, lungimea si greutatea celui mic.

ASPECT. Pana la varsta la care se inchid, fontanelele trebuie sa fie plane si elastice. Uneori insa fontanela anterioara devine proeminenta, fara a exista motive de ingrijorare. De exemplu, bombarea sau umflarea fontanelei din fata este normala cand copilul plange si este agitat. La fel si pulsarea acesteia, care este vizibila datorita vecinatatii cu vase de sange importante ce iriga sistemul nervos.
PROTECTIE.Este foarte important ca, pana la osificare, moalele capului sa fie protejat de accidente. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie atins sau nu trebuie spalat. Evident ca atunci cand fontanela este lovita se impune prezentarea la medic.
×