x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului O afecțiune care va lovi 50% din populația lumii până în 2050. Copiii sunt în PERICOL

O afecțiune care va lovi 50% din populația lumii până în 2050. Copiii sunt în PERICOL

27 Ian 2022   •   17:12
O afecțiune care va lovi 50% din populația lumii până în 2050. Copiii sunt în PERICOL

O afecțiune care se dezvoltă din ce în ce mai mult este miopia. Aceasta va afecta 50% din populaţia lumii până în 2050. Din păcate, sunt vizați tot mai mulți copii, arată specialiștii francezi, citați de AFP.

"În prezent, 40% din populaţie este mioapă, cu 5 până la 10% suferind de miopie în stadiu avansat. Aceste două proporţii sunt în creştere şi, mai presus de toate, există din ce în ce mai mulţi copii miopi", a spus Ramin Tadayoni, şeful secţiei de oftalmologie de la Spitalul Fundaţiei Adolphe de Rothschild din Paris. 

Miopia este o tulburare de vedere care se manifestă prin alungirea excesivă a globului ocular, adică o distanţă prea mare între cornee şi retină. Provoacă vedere înceţoşată de la o anumită distanţă.

Dacă aceasta depășește -6, creşte riscul apariţiei leziunilor, respectiv dezlipire de retină, glaucom, cataractă precoce, ceea ce alterează definitiv vederea.

Până în prezent cazurile apăreau mai ales în Asia, estimările publicate în urmă cu un deceniu, în revista The Lancet, arâtând că  circa 90% dintre tinerii de pe acest continent vor fi miopi. În Japonia, China și Coreea de Sud 90% dintre elevi poartă ochelari.
"Avem un decalaj de cincisprezece ani faţă de Asia", a precizat Ramin Tadayoni.

Pe lângă factorii genetici, motivele se regăsesc în petrecerea timpului mai ales în spații închise, lipsa expunerii la lumina naturală și solicitarea excesivă a vederii de aproape.

Astfel, cele mai bune variante de prevenție la copii sunt activităţile în aer liber, reducerea activităţilor prelungite care implică vederea de aproape şi efectuarea de controale regulate. La copiii care practică mai mult de 14 ore de sport în aer liber pe săptămână, riscul de a dezvolta miopie devine acelaşi indiferent de antecedentele familiale. Două ore pe zi de expunere la lumina exterioară scade de trei ori acest risc.

Printre soluțiile încetinirii progresiei miopiei sunt picăturile pentru ochi cu atropină, lentilele de contact care remodelează corneea și ochelarii prevăzuţi cu lentile care inhibă miopia. Chirurgia refractivă poate îmbunătăţi confortul vizual prin remodelarea sau aplanarea corneei.



Singapore şi China, au înfiinţat centre pentru asistenţă medicală şi cercetare asupra miopiei patologice.
 

×
Subiecte în articol: miopie