Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai frecvent diagnosticate boli pediatrice. Otita medie afectează zona dintre membrane timpanică și urechea interioară și cinci din șase copii au cel puțin un episode infecțios al urechii în al treilea an de viață.
Infecția acută a urechii medii (otita medieacută, OMA) este una dintre cele mai frecvente patologii ale vârstei pediatrice. 5-10% dintre copiii sub 5 ani suferă de cel puțin un episode pe parcursul unui an și un sfert dintre copii se prezintă mai devreme sau mai târziu cu o astfel de problemă, la medical pediatru.
Streptococcus pneumoniae, agentul etiologic implicat
Otita medie este cauzată în principal de bacterii: Streptococcus pneumoniae fiind agentul etiologic cel mai adesea responsabil pentru infecție. Celelalte microorganisme identificate în ordinea frecvenței sunt Hemophilus influenzae și Moraxella catarrhalis. Streptococii de grup A și Staphylococcus aureus sunt agenți patogeni mai puțin implicați. Otita virală este de obicei complicată de superpoziția secundară a uneia dintre aceste bacterii.
Otita medie – Simptome, semne și complicații. Abordare terapeutică
Episodul otic începe în mod caracteristic cu o infecție a tractului respirator superior, inflamația provocând un blocaj al tubului eustachian. În urechea medie se formează o colecție seroasă care se infectează din cauza prezenței bacteriilor sau a virușilor din nazo-faringe. Presiunea exercitată asupra timpanului provoacă durere,iar otalgia poate fi însoțită de o stare generală de rău, febră, diaree, anorexie, iritabilitate, pierderea auzului, amețeli.
Dacă presiunea..................