Sunteţi cei mai fericiţi părinţi din lume pentru că, in sfărşit, vă puteţi lua "minunea" acasă de la maternitate. Dar sunteţi pregătiţi să aveţi grijă de bebeluş aşa cum trebuie, fără să ii puneţi in nici un fel in pericol sănătatea?
Sunteţi cei mai fericiţi părinţi din lume pentru că, in sfărşit, vă puteţi lua "minunea" acasă de la maternitate. Dar sunteţi pregătiţi să aveţi grijă de bebeluş aşa cum trebuie, fără să ii puneţi in nici un fel in pericol sănătatea? Medicii pediatri sunt de părere că părinţii, din dorinţa de a face orice pentru copilul lor incă din primele zile de viaţă, consultă orice sursă de informaţii: cărţile despre ingrijirea copiilor, revistele, internetul. Insă nu toate recomandările găsite astfel sunt benefice pentru cel mic. Despre cele mai frecvente greşeli ale proaspeţilor părinţi ne vorbeşte dr Rodica Nanu, secretar ştiinţific in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu".
Una dintre cele mai obişnuite greşeli făcute de mămici este alternarea laptelui matern cu ceai sau apă incă din primele săptămăni de viaţă a bebeluşului. "Cel puţin in primele şase luni de viaţă, alăptarea trebuie să fie exclusivă. Bebeluşul nu are nevoie nici de apă, nici de ceai, laptele matern asigurăndu-i copilului hidratarea şi substanţele nutritive necesare dezvoltării. Chiar şi pe timp de caniculă, dacă mama bea cel puţin doi litri de lichide zilnic, alăptarea ii este suficientă micuţului", precizează dr Rodica Nanu.
Alăptarea
Specialistul nostru le atrage atenţia părinţilor că programul de alăptare trebuie realizat impreună cu bebeluşul. Astfel, dacă micuţului ii este foame la o oră după ultima alăptare, nu trebuie să ii interzicem să sugă doar pentru că programul stabilit de noi presupune să hrănim copilul doar din patru in patru ore. "Noaptea, bebeluşii se pot trezi şi din oră in oră plăngănd pentru că vor lapte. Sub nici o formă nu trebuie să ii interzicem micuţului să sugă noaptea. Alăptările nocturne sunt chiar mai benefice pentru mamă decăt cele din timpul zilei, deoarece stimulează producerea de prolactină şi oxitocină, cei doi hormoni care favorizează producerea de lapte", atrage atenţia dr Rodica Nanu. Pe de altă parte, dacă programul alăptării impune ca micuţul să sugă la cel puţin trei-patru ore, este absurd să il trezim ca să mănănce. Este absolut normal ca un bebeluş de o săptămănă să doarmă 5-6 ore pe noapte, iar după ce a implinit o lună - 7 ore. Dacă micuţul doarme mai mult este indicat ca părinţii să il ducă la pediatru, deoarece este posibil să existe o problemă. Ieşirile in locuri aglomerate trebuie făcute cu precauţie, deoarece bebeluşii sunt sensibili şi pot contracta foarte uşor virusuri. Dar asta nu inseamnă că micuţilor le sunt interzise ieşirile in aer liber.
Â
PLĂNS. Mulţi părinţi se sperie că bebeluşul plănge prea mult. Ei pun plănsul pe seama colicilor şi-i dau copilului să bea ceai. Insă de foarte puţine ori pe micuţ il doare cu adevărat burtica. Plănsul este de fapt manifestarea unui copil nemulţumit de mediul din jur: fie este prea cald sau prea frig in casă, fie aerul este prea uscat. Plănsul copilului poate fi şi un semn de protest pentru că nu ii place gustul laptelui după ce mama a măncat anumite alimente. Sau prin plăns el poate protesta contra mirosului puternic şi persistent al deodorantului folosit de mamă.