Legislația din țara noastră nu precizează clar pedepsele pentru părinții care își lasă copiii nesupravegheați într-un autovenicul însă există mai multe reglementări care implică protecția copilului.
Potrivit Codului Penal, punerea unui copil într-o situație periculoasă, care îi afectează viața sau sănătatea, poate fi considerată o formă de rele tratamente aplicate minorului și atrage pedepse cu închisoarea de la 3 la 7 ani. De asemenea, părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor a unui copil aflat în imposibilitatea de a se îngriji poate fi sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevede că părinții sau reprezentanții legali au obligația de asigurare a protecției copilului împotriva oricăror forme de violență, abuz, neglijență sau exploatare. Lăsarea unui copil singur în mașină poate fi considerată o formă de neglijență.
Codul civil prevede obligația părinților de a veghea asupra sănătății și siguranței copiilor lor, iar nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni legale, inclusiv pierderea temporară sau permanentă a drepturilor părinților în cazuri grave.
Prin urmare, dacă un copil este găsit singur într-o mașină și este în pericol, autoritățile pot interveni imediat pentru a-l salva. Părinții pot fi sancționați cu amenzi sau chiar cu pedepse penale, în funcție de gravitatea situației.
Iată ce i se poate întâmpla copilului dacă lași copilul singur în mașină:
1. Creșterea temperaturii din interior
Temperatura din interiorul mașinii poate crește rapid, mai ales dacă afară este foarte cald. Însă chiar și în zilele mai răcoroase, interiorul unui vehicul deveni periculos de cald în câteva minute. Studiile arată că temperatura dintr-o mașină parcată la soare poate crește cu circa 20 de grade Celsius în doar 10 minute. Acest lucru poate provoca insolație sau șoc termic la copii deoarece corpurile lor se încălzesc de trei până la cinci ori mai repede decât cele ale adulților
2. Risc de sufocare
Închiderea geamurilor poate duce la sufocare. Aerul din interiorul mașinii devine irespirabil din cauza acumulării de dioxid de carbon și a lipsei de oxigen. Mulți copii se pot speria sau intră în panică, fapt ce agravează situația.
3. Accidente
Copiii sunt curioși și nu realizează pericolele. Lăsați nesupravegheați, aceștia pot încerca pornească mașină, să apese pe butoane sau să iasă din scaunul de siguranță.
4. Răpire
Un alt pericol este răpirea. O mașină nesupravegheată cu un copil în interior poate deveni sau țintă ușoară pentru infractori. În doar câteva secunde, o persoană rău intenționată poate deschide portiera și ia copilul, punându-i viața în pericol.
Măsuri de prevenție
Nu lăsa niciodată copilul singur în mașină, nici doar pentru câteva minute. Folosește alarmă sau alte dispozitive care să-ți amintească de prezența copilului în mașină, în caz că uiți.
Implică-ți copilul în activitățile, chiar dacă este vorba doar de o scurtă oprire a magazinului. Ia-l cu tine chiar daca doarme sau este foarte agitat, potrivit deparinti.ro.