x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Povestile de adormit copiii

Povestile de adormit copiii

06 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Somnul este indispensabil dezvoltarii armonioase a copilului. El are nevoie de un somn bun atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ.

Copiii dorm mai mult sau mai putin in functie de varsta si de ritmul lor interior. In general, bebelusii dorm 16 ore pe zi, dar exista somnorosi care pot dormi pana la 20 de ore, asa cum exista si bebelusi vioi care se multumesc cu 14 ore de somn.

Intre 1 an si 3 ani, copilul doarme

12-14 ore pe parcursul unei zile. Dupa 3 ani, copilul doarme aproximativ 12 ore pe zi, ajungand pe la 7 ani la 10 ore de somn. Pana la varsta adolescentei, timpul petrecut in pat este de 8-10 ore.

Somnul ii permite copilului sa se odihneasca, sa recupereze energia consumata in zilele uneori agitate. Evident, rolul odihnei este esential in aceasta perioada a vietii. In timpul somnului, mai exact al somnului profund, corpul secreta numeroase substante, printre care si hormonul de crestere. Acesta favorizeaza bineinteles dezvoltarea copilului, dar si regenerarea tesuturilor si celulelor. In cazul tulburarilor de somn, secretia acestui hormon scade, ceea ce poate determina intarzieri de crestere (greutate, inaltime). De asemenea, somnul este absolut necesar dezvoltarii memoriei si capacitatilor intelectuale.

"Ritual" de noapte buna

Mersul la culcare poate fi un moment dificil pentru copil, mai ales daca are sub 3 ani. Nu-i place sa fie lasat de parintii sai singur in camera. Departe de mami si de tati, micutului ii este greu sa adoarma, uneori ii este frica de intuneric. Pentru a transforma acest moment dificil intr-un prilej de duiosie si de afectiune, in fiecare seara mami sau tati ii va citi copilului o poveste. Apoi nimic nu este mai potrivit decat un sarut de noapte buna. Respectarea acestui "ritual" in fiecare seara de la varsta de 6 luni ii creeaza copilului reflexe, obisnuinte, iar mersul la culcare nu va mai fi o problema, ne asigura asistent universitar doctor Iustina Stan, medic specialist pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

De asemenea, este bine ca inca de la varsta de nou-nascut sa fie obisnuit cu patul lui, cu camera lui. Asternuturile trebuie sa fie confortabile, din bumbac, nu din plus sau alte materiale care retin praf si acarieni. Copilul va dormi pe o saltea dura si pe o singura perna. De retinut ca pana la varsta de 1 an nu se foloseste perna, precizeaza medicul Iustina Stan.

Agitati, neatenti, obositi

Parintii trebuie sa stie cum dorm copiii lor pentru a intelege si a incerca sa rezolve eventualele tulburari de somn. Cel mai bun semn ca micutii dorm suficient este starea lor, buna sau rea, de a doua zi. Dr. Iustina Stan atentioneaza ca tulburarile de somn determina modificari de comportament. Astfel, copiii care nu dorm bine sunt ursuzi, prost-dispusi si agitati. Scolarii sunt neatenti, au randament scazut, se pot confrunta cu esecuri la invatatura si probleme in relatiile cu cei din jur. Daca aceste dificultati se acumuleaza pe termen lung, copilul devine din ce in ce mai obosit, este expus imbolnavirilor, uneori destul de grave.

Cauzele tulburarilor de somn la copii trebuie cautate de obicei in activitatile zilnice. De aceea, pentru remedierea problemelor, uneori este suficienta corectarea unui obicei daunator din timpul zilei. De exemplu, copiii care se uita pana tarziu la televizor sau isi pierd timpul in fata calculatorului este suficient sa renunte la aceste obiceiuri si vor dormi mai bine. Adormirea cu televizorul sau "bona electronica", dupa cum il denumeste dr. Iustina Stan, este un obicei extrem de nociv, care genereaza dependenta.

Dintre substantele care perturba somnul, cafeina este cea la care ne gandim imediat. Din cauza efectelor excitante ale cafeinei, copiii nu reusesc sa adoarma la orele potrivite, perioada totala de somn scurtandu-se considerabil. Seara se va evita consumul de bauturi cu continut de cafeina, ciocolata, bomboane, cacao. Totodata, seara nu se vor da copilului vitamine, calciu, magneziu, fiindca le provoaca un somn agitat.

Chiar si parintii deranjeaza somnul celor mici, daca sunt fumatori sau daca fac zgomot dupa ora de culcare a copiilor. Dr. Iustina Stan a mai intalnit parinti care nu-si duc la culcare copiii pana nu termina activitatile casnice. Evident, acest comportament nu poate fi decat in defavoarea copiilor.

Tulburari de somn

Cea mai frecventa tulburare de somn la copii este pavorul nocturn, spune medicul pediatru Iustina Stan. Copiii care au astfel de cosmaruri se trezesc brusc in toiul noptii si plang incontinuu, fara a putea fi calmati de parinti. Pavorul nocturn apare cam la aceeasi ora, motiv pentru care copilul este bine sa fie trezit la ora respectiva, astfel incat sa se intrerupa un cerc vicios. Copiii confruntati cu traume psihice, schimbari de mediu, cei care vizioneaza programe violente sunt predispusi la pavor nocturn.

Alte probleme de somn aparute la cei mici, intr-adevar, mai rar, sunt insomnia si somnambulismul. Diagnosticul si tratamentul acestor afectiuni sunt stabilite numai de un specialist in neuropsihiatrie pediatrica. Dar, uneori, pavorul nocturn si somnambulismul dispar spontan pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

URSULET. Pentru a compensa absenta parintilor, copilul doarme cu ursuletul preferat, care il face sa se simta in siguranta. Dintr-un studiu realizat in Marea Britanie reiese ca jucaria preferata imbunatateste calitatea somnului la copiii cu varste intre 1 si 4 ani.

TANDRETE SI MUZICA. In cazul copiilor sub 2 ani, specialistii le amintesc parintilor rolul important al gesturilor tandre. Mangaierile, masajul usor il calmeaza pe micut si-l ajuta sa adoarma. Muzica este, de asemenea, un bun mijloc pentru a-l calma pe copil inainte de culcare. Doctorul J. Kemper de la Universitatea Wake Forest (Statele Unite) a testat efectul muzicii intr-o sectie de nou-nascuti. Rezultatul: 86% dintre bebelusi au fost mai putin stresati, iar la 79% dintre ei s-a constatat diminuarea plansetelor datorita muzicii.

SFATUL MEDICULUI
Medicul Iustina Stan le adreseaza parintilor cateva recomandari, astfel incat pruncii lor sa aiba un somn de calitate. Este important ca micutul sa se culce devreme si pe cat posibil la aceeasi ora in fiecare seara: sa nu depaseasca ora 21:30. De indata ce se simte obosit sau parintii observa ca i se inchid ochii, copilul trebuie pregatit de culcare. In ceea ce priveste somnul de dupa-amiaza, dr. Iustina Stan ii sfatuieste pe parinti sa nu-si forteze copiii sa doarma dupa pranz. Daca numarul orelor de somn intr-un interval de 24 de ore este suficient, atunci nu sunt probleme. In locul orelor de somn de dupa-amiaza este bine sa aiba totusi o pauza sub forma unei activitati de interior: sa citeasca, sa se joace, sa coloreze. Este un fel de odihna activa.

STIATI CA
  • Este necesar ca tulburarile de somn ale copiilor sa fie remediate, pentru ca un adult care doarme prost a fost mai mult ca sigur un copil cu probleme de somn.
  • Conform unui recent studiu american, aproape 25% dintre copiii mai mici de 5 ani au deja probleme cu somnul. Dar aceste tulburari ii pot afecta pe toti copiii, indiferent de varsta, pe durate variabile de timp.
  • ×