x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Prima vizita la ginecolog

Prima vizita la ginecolog

07 Apr 2006   •   00:00

Prima vizita la medicul ginecolog da tinerelor multe batai de cap. Le e teama numai la gandul ca vor fi nevoite sa vorbeasca deschis despre probleme intime, ca vor trebui sa se aseze pe masa ginecologica sau ca ar putea sa afle mama ca si-au inceput viata sexuala... Insa multe dintre aceste probleme apar pentru ca fetele de 15-18 ani nu stiu la ce sa se astepte atunci cand intra in cabinetul ginecologic. Doctorul Daniel Popescu, sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", medic primar obstetrica-ginecologie, le ofera tinerelor informatiile de care au nevoie pentru a face primul pas spre un cabinet de ginecologie.

DUPA PRIMUL CONTACT SEXUAL

"In mod obisnuit, o tanara trebuie sa mearga pentru prima oara la un control ginecologic dupa ce si-a inceput viata sexuala, indiferent de varsta la care s-a petrecut acest eveniment. Exista insa si situatii in care fetele care nu au avut inca primul contact sexual se prezinta la medic: atunci cand exista scurgeri neplacute sau cand apar alte probleme. In cazul tinerelor virgine, examenul ginecologic se realizeaza numai in prezenta mamei si se efectueaza doar examenele usoare, care nu creeaza nici un fel de problema. Acestor fete nu li se va face tuseu vaginal si nici examinarea cu valve", explica dr. Daniel Popescu. Ideal ar fi, arata specialistul, ca fetele sa mearga la ginecolog dupa primul contact sexual, chiar daca nu au aparut modificari la nivelul aparatului genital. Iar controalele sa se repete o data la sase-sapte luni. De cele mai multe ori insa nu se intampla asa. Majoritatea femeilor intra pentru prima oara intr-un cabinet ginecologic abia dupa ce au aparut dureri pelvine sau dupa ce au sesizat scurgeri, mancarimi sau usturimi in timpul contactului sexual.

COMUNICAREA MEDIC-PACIENT

Prima etapa a controlului ginecologic o constituie o discutie intre pacienta si doctor. Comunicarea sincera dintre cei doi are menirea de a-l edifica pe medic cu privire la problemele care au adus-o pe pacienta la control si care il ajuta pe ginecolog sa afle la ce trebuie sa fie atent in timpul controlului. Intrebarile doctorului vor fi: "De ce te-ai prezentat la medic?", "Cand a avut loc ultima menstruatie?", "Au existat probleme in copilarie sau in adolescenta legate de aparatul genital?". Deoarece functionarea organelor genitale este influentata si de afectiunile tiroidei sau ale hipofizei, medicul ginecolog trebuie informat in legatura cu astfel de probleme.

CONTROLUL PROPRIU-ZIS

Cel de-al doilea pas al vizitei la ginecolog este examinarea zonei genitale. "Examenul propriu-zis incepe printr-o inspectie a zonei genitale. Mai intai, medicul observa daca sunt probleme la nivelul tegumentului din zona genitala. Dupa aceasta inspectie superficiala, se trece la examinarea cu valvele. Prin acest examen, medicul observa peretii vaginali si apoi recolteaza secretiile pentru diagnosticarea eventualelor infectii vaginale. In timpul acestui examen se vizualizeaza si colul uterin, care poate fi sediul unor afectiuni asimptomatice. Examenul cu valve nu este dureros, insa pacientele simt o mica senzatie de jena in cazul in care exista un proces inflamator foarte mare in zona pelvina", precizeaza medicul Daniel Popescu.

CINCI MINUTE

Odata incheiata aceasta etapa, are loc cea de-a treia examinare: asa-numitul tuseu vaginal. Acest examen este necesar pentru a scoate in evidenta eventualele probleme ale uterului si ale anexelor genitale: trompele uterine si ovarele. La sfarsitul examinarii se verifica si sensibilitatea vezicii urinare, care marcheaza existenta unor procese inflamatorii la acest nivel. Controlul ginecologic propriu-zis nu dureaza mai mult de cinci minute.

Sfatul medicului

"Este foarte important ca in seara dinaintea prezentarii la medicul ginecolog si in dimineata respectiva pacienta sa nu efectueze nici un fel de spalaturi vaginale. Spalaturile pot indeparta secretiile vaginale, ingreunand astfel stabilirea unui diagnostic, deoarece la examinare nu se gasesc probe", subliniaza doctorul Daniel Popescu. In ceea ce priveste alegerea cabinetului si a medicului ginecolog, specialistul le sfatuieste pe tinere sa se ghideze dupa criteriile de igiena.

TEST. Un simplu test, numit Babes-Papanicolau, este capabil sa identifice din timp modificarile celulelor care pot evolua spre cancer la nivelul colului uterin. Pentru realizarea acestei investigatii, medicul ginecolog recolteaza cateva celule din colul uterin, cu ajutorul unei spatule. Celulele sunt puse pe o lamela si apoi trimise pentru analize la un laborator. Testul Babes-Papanicolau indica stadii intermediare ale cancerului de col uterin, precum si infectii sau alte afectiuni care ar putea duce la cancer.
EXAMINARI. La controlul ginecologic propriu-zis se pot efectua si alte investigatii care ajuta medicul la precizarea diagnosticului sau la depistarea altor afectiuni. Dupa examinarea zonei genitale, este recomandat sa urmeze un control al sanilor, pentru a observa daca exista sau nu noduli. Un alt examen medical efectuat de ginecolog este ecografia pelvina realizata in scopul de a confirma diagnosticul sau de a scoate la iveala probleme care nu pot fi vizualizate la controlul propriu-zis. SANI. Inainte de vizita la ginecolog, este indicat ca tinerele sa efectueze o autoexaminare periodica a sanilor. Controlul sanilor se realizeaza prin palpare o data pe luna, la 7-10 zile de la incheierea menstruatiei. Daca fetele observa zone sensibile la palpare, tesut ingrosat, noduli neobisnuiti sau secretii mamelonare, trebuie informat medicul ginecolog.

STIRI
PILULA DE DUPA. Contraceptia de urgenta, cunoscuta sub numele de "pilula de dupa", ajuta la prevenirea a 10% dintre sarcinile nedorite, conform unui nou studiu publicat in cel mai recent numar al British journal of Clinical Pharmacology. Analizand situatia a 203 adolescente active din punct de vedere sexual, cercetatorii de la University of Bradford au observat ca cele mai multe folosesc contraceptia de urgenta. Cifre publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca pilula de dupa, administrata in primele 24 de ore dupa raportul sexual neprotejat, este eficienta in 95% din cazuri.

TELEVIZOR. Oameni de stiinta de la Universitatea Wake Forest au descoperit, in urma unui studiu, ca exista o legatura intre emisiunile violente urmarite de tineri la televizor si violenta in cuplu. Dr. Robert Durant, unul dintre autorii studiului, sustine ca numarul scenelor violente in cuplu si intensitatea acestora depind de frecventa cu care tinerii vizioneaza emisiuni de wrestling (lupta corp la corp), de exemplu.

ATRACTIE. In relatiile de prietenie intre adolescenti de sex opus, cel putin unul dintre prieteni este atras fizic de celalalt. Este concluzia unui studiu american realizat de cercetatorii de la Universitatea Indianapolis, la care au participat 87 de elevi de liceu. 72% dintre subiecti au declarat ca isi gasesc prietenul de sex opus atragator din punct de vedere fizic, chiar daca nu recunosc acest lucru. In plus, peste jumatate dintre participantii la studiu au recunoscut ca ar dori sa isi sarute prietenul sau prietena.
×