x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pubertate inainte de vreme

Pubertate inainte de vreme

17 Mar 2006   •   00:00

Orice parinte isi doreste ca micutul sau sa ramana copil pentru cat mai mult timp: e o adevarata minune sa-ti vezi puiul cum se joaca. Problemele apar in momentul in care copilul ajunge la pubertate. Ele sunt cu atat mai dificile cu cat pubertatea se instaleaza la varste mai mici. Daca semnele pubertatii au aparut sub 9 ani la fetite si sub 10 ani la baietei, este foarte posibil ca diagnosticul sa fie pubertate precoce, care are de obicei o cauza patologica. Varsta normala de instalare a pubertatii este de peste 9 ani la fete si peste 10 ani la baieti.

Caracterele sexuale secundare asociate cu aparitia precoce a pubertatii la fete sunt: dezvoltarea sanilor, pilozitatea, aparitia menstruatiei. La baieti, semnele pubertatii precoce includ ingrosarea vocii, pilozitate excesiva, marirea volumului testicular. Un semn specific atat sexului feminin, cat si celui masculin este cresterea rapida in inaltime. Daca una dintre aceste modificari apare inainte de varsta normala de instalare a pubertatii, este obligatorie vizita la medicul endocrinolog pentru a fi investigate cauzele. "Medicul endocrinolog stabileste daca aceste modificari sunt simptome al pubertatii precoce", atentioneaza doctorul Luiza Vitan, medic endocrinolog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

TUMORI


Unii parinti cred ca, daca a ajuns mai repede la pubertate, copilul se va dezvolta mai repede si mai bine. Aceasta conceptie este gresita, deoarece debutul precoce al pubertatii duce la o crestere rapida in inaltime, dar pentru o perioada scurta. Astfel, in multe cazuri, dupa o crestere accelerata, se inregistreaza o stagnare, iar in final copilul va avea o inaltime mica: aproximativ 1,40 m la fete si 1,50 m la baieti", precizeaza specialistul Luiza Vitan.

Controlul la endocrinolog este obligatoriu, pentru ca in spatele unei pubertati timpurii se poate ascunde o afectiune grava. Majoritatea cazurilor de pubertate precoce sunt cauzate de aparitia unor tumorete benigne, de cativa milimetri, care se numesc hamartoame. Acestea sunt de fapt, dupa cum explica endocrinologul, "aglomerari neuronale", care au un rol identic cu cel al neuronilor din hipotalamus, numai ca sunt localizati in alta parte si intra in actiune mai devreme decat in mod normal. Aceste tumorete apar in special la fete si nu se opereaza, ci se trateaza cu medicamente". Medicul trebuie sa determine ce tip de pubertate precoce are copilul si, in functie de forma si de cauza, se stabileste tratamentul.

INVESTIGATII SI TRATAMENT


Pentru un diagnostic corect sunt necesare investigatii medicale, printre care: stabilirea varstei osoase, ecografia pelvina, RMN, profilul hormonal si, daca medicul suspecteaza existenta sindromului McCune Albright (o afectiune asociata cu semnele pubertatii precoce), se realizeaza si o scintigrama osoasa.

In functie de diagnostic, se stabileste tratamentul hormonal propriu fiecarui copil. Scopul tratamentului este punerea in repaus a sistemului endocrin. Astfel, medicul endocrinolog ii poate prescrie copilului cu pubertate precoce gonadoliberine, care blocheaza actiunea hipotalamusului, cyproteron acetat sau medroxiprogesteron. Primele doua medicamente sunt eficiente pentru ca stopeaza progresia caracterelor sexuale secundare, dar nu si cresterea in inaltime. Aceste tipuri de tratament se administreaza pana la varsta cand copilul ajunge la varsta normala a pubertatii.

SFATUL MEDICULUI


"Toti copiii care prezinta semne ale pubertatii precoce trebuie dusi la medicul specialist. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la orice modificare vizibila la copilul lor. Controlul la endocrinolog este esential, pentru ca, daca maturizarea precoce a copilului este cauzata de o tumoare maligna, aceasta trebuie inlaturata printr-o interventie chirurgicala. In plus, daca nu se intervine la timp cu tratamentul hormonal, copilul, scund si supraponderal, va suferi de tulburari anxioase sau de alte afectiuni de ordin psihologic", este de parere doctorul Luiza Vitan, medic endocrinolog.

EXPLICATIE. Pubertatea inseamna deblocarea hipotalamusului, care este centrul de comanda pentru majoritatea glandelor endocrine, printr-un mecanism care nu se cunoaste. Aceasta modificare are loc in mod normal la varsta de peste 9 ani la fete si peste 10 ani la baieti. Activarea inainte de aceasta varsta a hipotalamusului apare din cauza unor tumori, a unor chisturi, a altor anomalii de la nivelul encefalului, ca o consecinta a unor traumatisme sau a iradierilor. Dupa deblocarea hipotalamusului, acesta incepe sa secrete gonadoliberina, hormonul care transmite un semnal catre hipofiza si glandele sexuale. Acestea, la randul lor, elibereaza in organism hormonii sexuali: androgenii, estrogenii si progesteronul.

TIPURI. Pubertatea precoce poate fi: centrala, cand este cauzata de deblocarea prematura a hipotalamusului, si pseudopubertate precoce, de cauza periferica, provocata de anomaliile organice ale glandelor in sine: ale gonadelor sau ale suprarenalei. Cel de-al doilea tip de pubertate este asociat in special cu existenta unei tumori care secreta androgeni. Aceasta tumoare duce la aparitia pilozitatii in exces, a acneei si a seboreei si trebuie intervenit chirurgical.

STIRI
TELEVIZOR. Studii recente confirma ca adolescentii care au acces la emisiunile tv sau la filme cu scene explicite de sex isi incep viata sexuala mai devreme decat ar fi normal. Dupa ce au intervievat 1.000 de copii cu varsta intre 12 si 15 ani, o echipa de cercetatori americani au ajuns la conculzia ca mass-media este "o importanta sursa de informatii cu privire la sex". Insa informatiile de acest gen sunt incorecte, deoarece promoveaza sexul neprotejat, cu parteneri multipli.

DIFERENTE. In tarile din Vest, fetele ajung la pubertate mai devreme decat in celelalte tari. Aceste diferente au fost puse pe seama obiceiurilor alimentare si a poluarii. Insa fetele de culoare din SUA ating acest prag al vietii chiar mai repede decat conationalele lor. Aproximativ jumatate dintre afroamericane prezinta semne ale pubertatii (cresterea sanilor, aparitia pilozitatii, prima menstruatie) de la varsta de 8 ani, dupa cum arata rezultatele unui studiu recent. Insa motivele pentru care exista aceste diferente in SUA nu au fost argumentate stiintific.

GENA. O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Pittsburgh a descoperit care este gena care declanseaza pubertatea la copii. Gena se numeste GPR54, iar medicul care a condus studiul, dr. Tony Plant, a explicat ca "in urma studiului nostru, avem dovada ca GPR54 este gena responsabila cu instalarea pubertatii. Aceasta descoperire este primul pas spre stabilirea unui tratament eficient pentru diversele afectiuni legate de pubertatea precoce".
×