Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și depresie în această perioadă, scrie mymodernmet.com.
Izolați de prieteni și îngrijorați pentru persoanele dragi, sănătatea mintală a copiilor trebuie protejată acum, mai mult ca niciodată.
În raportul Starea copiilor lumii 2021, UNICEF arată că unul din șapte copii cu vârste între 10 și 19 ani au fost diagnosticați cu probleme psihice.
O mare parte din această imagine este destul de sumbră. Circa 20% dintre tinerii între 15-24 de ani au spus că se simt deprimați și dezinteresați de orice fel de activități, arată sondajul realizat de UNICEF și Gallup în 21 de țări.
Din păcate, sinuciderea este a cincea cauză de deces în rândul adolescenților între 10-19 de ani, la nivel global.
Poate cea mai uimitoare descoperire a raportului este că 13% dintre tineri au fost diagnosticați cu tulburări de sănătate mintală.
Datele arată că majoritatea dintre aceștia provin din America de Nord, Europa de Vest, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cu toate acestea, tulburările psihice sunt experimentate de copiii din întreaga lume.
„Cei mai expuși riscului de depresie sunt milioanele de copii forțați să-și părăsească locuințele, fiind afectați de conflicte, sărăcie și lipsiți de sprijin și acces la școală”, arată cercetarea.
Această imagine a problemelor psihice ale copiilor este îngrijorătoare. Dar și mai dramatică este lipsa investițiilor în infrastructură și programe de protecție.
Cheltuielile guvernamentale la nivel global sunt minime în materie de sănătate mintală. În țările sărace se investește și mai puțin. Estimările arată că nerezolvarea acestor probleme costă 387,2 miliarde de dolari.
UNICEF pledează pentru „angajament, comunicare și acțiune” atât a părinților, cât și la nivel guvernamental. În comunități, oamenii ar trebui să insiste asupra finanțărilor pentru servicii de sănătate mintală adresate tinerilor. În special copiii vulnerabili, cei care trăiesc în sărăcie, refugiații și tinerii LGBT au nevoie de aceste servicii.