Din ce în ce mai mulţi copii suferă de scolioză. Majoritatea părinţilor dau vina pe ghiozdanul greu sau pe statul la calculator mult timp. Care sunt însă cauzele declanşării acestei boli care cocoşează micuţii şi care sunt metodele de tratament ne spune profesor doctor Gheorghe Burnei, chirurg ortoped pediatru la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti.
Scolioza este o afecţiune a coloanei vertebrale care este deviată într-o parte. În general, aceste devieri au forma literei S. "Nu orice afecţiune a coloanei este scolioză", afirmă specialistul. În aproximativ 85 % din cazuri motivele apariţiei scoliozei sunt necunoscute. În această situaţie sunt scoliozele idiopatice ale şcolarului şi adolescentului, care se manifestă după vârsta de 8 ani.
SIMPTOME
Pentru că scolioza este o afecţune nedureroasă, profesorul Burnei îi sfătuieşte pe părinţi să fie atenţi la copiii lor, pentru a detecta în faze incipiente această boală. "Părinţii să aibă grijă ca de fiecare dată când îi îmbracă pe micuţi sau le fac toaleta să-i privească atent. Orice proeminenţă la nivelul coloanei vertebrale, un torace deformat, cu o parte mai proeminentă şi o parte mai concavă sau axul corpului înconvoiat, sunt semne clare că micuţul trebuie dus la medicul de specialitate", afirmă medicul Gheorghe Burnei.
În urma consultaţiei, medicul stabileşte dacă este sau nu scolioză cu debut precoce. Dacă nu sunt depistate şi tratate la timp, scoliozele cu debut precoce pot provoca deformări grave.
Astfel, în cazul unor copii cu vârsta între 1 şi 3 ani, o scolioză care a depăşit 40 de grade Cobb poate determina apariţia unor tulburări grave: plămânul nu se dezvoltă normal, inima începe să prezinte tulburări de creştere şi dezvoltare, tulburări de ritm, apoi de insuficienţă cardiacă. Până şi rinichii, inclusiv intestinele sunt malformate şi dispuse într-o poziţie anormală.
Ca urmare a acestor diformităţi grave, rinichii pot face ptoză (fenomen patologic constând în coborârea unui organ), pot duce la infecţii urinare. De asemenea, pot apărea malnutriţii şi pot fi afectate înălţimea şi greutatea.
Chiar dacă aproximativ 85% din cazurile de scolioză sunt cele idiopatice, respectiv ale şcolarului şi adolescentului, reputatul specialist afirmă că o poziţie vicioasă la şcoală nu duce, obligatoriu, la această afecţiune. De asemenea, nici o poziţie impecabilă nu garantează absenţa acestei afecţiuni, care rămâne una cu cauză genetică, deşi nu este localizată exact în codul genetic. Poziţia vicioasă poate constitui un factor favorizant pentru o scolioză idiopatică, dar nu poate fi un factor determinant pentru apariţia afecţiunii.
Deşi nu există o explicaţie ştiinţifică, se pare că fetele sunt mai predispuse la scolioză. Printre motivele acestei situaţii se numără cantitatea de progesteron existentă în organismul fetelor, faptul că au mai multă laxitate, dar şi o constelaţie genetică endocrină diferită de cea a bărbatului.
BALETUL
Dacă scolioza are o deviaţie de până la 20 de grade Cobb, pacientul trebuie să facă gimnastică recuperatorie-medicală şi înot. Cea mai eficientă este gimnastica ritmică. Şi baletul poate stopa evoluţia scoliozei până la valoarea de 30 de grade Cobb, fără ca pacientul să aibă o diformitate evidentă. De altfel, baletul poate fi, şi chiar este, recomandat după intervenţia chirurgicală de corectare a problemelor coloanei. În aceste cazuri, este obligatoriu să se efectueze mişcări şi efort moderate.