x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. 10 metode eficiente care te ajută să te descurci cu un copil hiperactiv

Sfaturi pentru părinți. 10 metode eficiente care te ajută să te descurci cu un copil hiperactiv

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2024   •   19:30
Sfaturi pentru părinți. 10 metode eficiente care te ajută să te descurci cu un copil hiperactiv
Sursa foto: Hepta

Copilul hiperactiv este energic, impulsiv și se concentrează greu asupra sarcinilor. Energia sa poate fi dificil de gestionat pentru părinți dar există metode eficiente care îi ajută pe aceștia să facă față situației.

Statisticile indică faptul că circa 5-7% dintre copiii de vârstă școlară sunt hiperactivi. Dintre aceștia, băieții sunt mai expuși unui astfel de comportament.

Cauzele exacte nu sunt prea bine înțelese dar pare a fi vorba despre factori genetici, neurobiologici și de mediu. Tratamentul și managementul eficient al hiperactivității necesită terapie comportamentală, intervenții educaționale și, uneori, medicamente.

1. Tehnici de relaxare
Tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația profundă, meditația sau yoga pot ajuta copiii hiperactivi să-și controleze impulsurile și să se calmeze. Învață-l aceste tehnici și practică-le împreună cu el.

2. Fii consecvent
Consecvența în aplicarea regulilor și a consecințelor este esențială. Asigură-te că regulile sunt clare și aplici consecințele imediat și într-un mod constant. 

3. Oportunități de a-și exprima energia
Activități creative precum desenul, pictura sau construirea de lucruri pot fi modalități excelente de a canaliza energia copilului tău în activități pozitive. Permite-i să aibă și momente în care să se joace liber și să-și exprime creativitatea fără restricții. Acest timp de relaxare poate ajuta la reducerea stresului și a tensiunii.

4. Rutine zlnice
Copiii hiperactivi au nevoie de rutine zilnice bine structurate. Stabilirea unui program fix pentru activități precum mâncatul, joaca, temele și somnul îi poate oferi copilului un sentiment de securitate și predictibilitate.

5. Alege „bătăliile”
Nu toate comportamentele hiperactive merită o reacție. Alege cu grijă bătăliile pe care le consideri importante. De exemplu, ignoră comportamentele minore care nu provoacă situații periculoase și concentrează-te pe gestionarea celor care au un impact major.

6. Activități fizice
Activitățile fizice regulate sunt foarte importante pentru copiii hiperactivi. Sporturile de echipă, alergatul îl ajută să-și consume energie în exces, dar contribuie și puterea de concentrare. 

7. Fără instrucțiuni complexe
Copiii hiperactivi pot avea dificultăți în a se concentra pe sarcini lungi și complexe. Împărțirea activităților în segmente mici și oferirea unor instrucțiuni clare și concise poate face sarcinile mai ușor de realizat.

8. Evită distragerea atenției
Un spațiu de învățare bine organizat, fără prea multe distrageri, poate ajuta copilul să se concentreze mai bine. Îndepărtează jucăriile, electronicele și alte elemente care ar putea să-i capteze atenția în timpul temelor sau al activităților educative.

9. Recompense
Sistemele de recompensare pot fi extrem de eficiente în motivarea copiilor hiperactivi. Oferă-i recompense pentru comportamentele pozitive, cum ar fi terminarea temelor la timp sau respectarea regulilor. Recompensele pot varia de la mici cadouri la activitățile preferate. Nu uita sa-l lauzi si sa-l incurajezi constant. 

10. Ajutor profesional
Dacă hiperactivitatea copilului este severă și afectează în mod semnificativ viața de zi cu zi, nu ezita să cauți ajutor profesional. Un psiholog sau un terapeut specializat în comportamentul hiperactiv îl poate ajuta, potrivit deparinti.ro.

 

×
Subiecte în articol: parinti copii hiperactiv