x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Și copiii fac artrită. Boala surprinzătoare care poate duce la orbire

Și copiii fac artrită. Boala surprinzătoare care poate duce la orbire

de Magda Bucur    |    06 Iul 2015   •   16:45
Și copiii fac artrită. Boala surprinzătoare care poate duce la orbire

Cei mai mulți dintre noi asociază bolile reumatice cu vârsta a treia sau, cel mult, cu perioada adultă. E bine de știut, însă, că și copiii pot fi afectați de artrită. Atunci când se manifestă până la vârsta de 16 ani și are o cauză necunoscută, această boală poartă numele de artrită idiopatică juvenilă, o boală care poate da dureri puternice de articulații, dar care, netratată corespunzător, poate afecta și alte organe.

„Nu vorbim de o singură boală, artrita idiopatică juvenilă este o umbrelă care cuprinde mai multe boli, şapte entităţi, fiecare cu caracteristici de debut, de evoluţie, de tratament, de prognostic. Dar ceea ce le uneşte pe toate, ca factor comun, este afectarea articulară. Articulaţia nu mai este o articulaţie normală, ea îşi pierde forma, îşi pierde volumul, temperatura locală este variată faţă de o articulaţie normală, este mai caldă. Durând articulaţia, fiind tumefiată, îi dă şi impotenţă funcţională, adică imposibilitatea copilului de a merge. Dacă copilul este mic şi nu poate comunica, părintele observă că copilul nu mai merge şi, dacă îl observă cu luare aminte, vede că una dintre articulaţii este modificată. Nu poate să meargă, nu poate să apuce, în funcţie de segmentul afectat”, explică dr. Mariana Ștefan, medic reumatolog pediatru.

Părinții sunt sfătuiți de specialişti să urmărească la copiii lor cele trei semne tipice ale infla-maţiei articulare: durere, tumefiere şi limitarea mişcării. Aceste simptome pot fi uşor confundate la copii, mai ales că apar la o vârstă la care aceştia sunt foarte activi.

Copiii netratați își pot pierde vederea

Ceea ce este cel mai grav la această boală este faptul că uneori nu debutează cu problemele articulare, ci cu un lucru aparent banal, înro-şirea ochiului. Este o problemă căreia mulți părinți tind să nu îi acorde importanța ş i atenția cuvenită, mai ales că oricine a avut, la un moment dat în viață, o conjunctivită, fie infecțioasă, fie alergică. „Este foarte important ca de fiecare dată când, la un copil, apare un ochi roşu să nu-l tratăm cu indiferenţă, cu superficialitate şi să ne adresăm ori oftalmologului, care are capacitatea de a recunoaşte dacă este ceva acut sau e ceva mai profund, şi atunci trimite la pediatru reumatolog. În timp, netratată de la bun început şi aşa cum trebuie, energic, afectarea oculară duce la orbire. Iar atunci când afectează un ochi, de-a lungul timpului, îl prinde şi pe al doilea” spune dr. Mariana Ștefan.

Cine poate face artrită idiopatică juvenilă?


În România, în jur de 2.000-3.000 de copii suferă de artrită idiopatică juvenilă. Pentru că este o boală cronică, medicamentele disponibile acum nu vindecă boala, ci doar îi ameliorează simptomele. Tratamentul se bazează în principal pe utilizarea de medicamente care inhibă inflamaţia şi pe procedurile de reabilitare care păstrează funcţia articulaţiilor şi ajută la prevenirea deformărilor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor să ducă o viaţă normală, pentru că adesea sunt izolați din cauza durerilor şi a complicațiilor bolii.

"Le fură copilăria, pentru că, dintr-o dată, nu mai pot să facă tot ce fac copiii sănătoşi. Se simt rău, sunt internați de multe ori în spital"
- Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Persoanelor cu Afecțiuni Autoimune

"Artrita idiopatică juvenilă nu este o boală contagioasă și nu este o boală ereditară - deoarece nu poate fi transmisă de la părinți direct la copiii lor. Cu toate acestea, există unii factori genetici, în mare măsură încă necunoscuți, care cresc şansele unui individ de a dezvolta boala. Această boală este multifactorială, ceea ce înseamnă că este rezultatul unei combinații între factorii genetici şi expunerea la factorii de mediu (probabil infecții)" - Dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist în alergologie și imunologie clinică


×
Subiecte în articol: artrita copii