Sindromul Reye este o afectiune rara, dar foarte severa, ce reprezinta asocierea unei encefalopatii puternice cu degenerescenta grava a creierului, ficatului si rinichilor, astfel incat copilul sau sugarul, categorie de varsta la care se manifesta, va avea o stare generala profund alterata.
Acest sindrom apare de obicei insotit de o afectiune de natura virala, dupa viroza. "Debutul este pseudogripal (asemanator cu gripa), cu episoade febrile, in contextul evolutiei unei viroze, si de aici poate aparea confundarea cu gripa sau cu varicela. Exista insa trei cauze ale acestei boli, care pot fi de natura virala, de natura toxica sau metabolica", spune dr. Cristina Ivascu, medic pediatru, cu competenta in medicina de familie. Acest sindrom poate fi declansat de o serie de anestezice, de salicilati, in special de aspirina, in doze mari, si de insectofungicidele folosite in agricultura, dar si de produse alimentare preparate din peste, moluste sau ciuperci alterate. Desi nu este dovedit stiintific, se pare ca exista o legatura intre manifestarea acestui sindrom si administrarea de aspirina pentru tratarea gripei, la copiii mici.Metabolism
Nu oricare copil care prezinta semne gripale este suspect de Reye. "Sindromul apare rar, doar la unii copii, in cursul unei epidemii de gripa sau de varicela, acesti copii putand avea un deficit enzimatic ereditar, devenit activ in contextul evolutiei acestor viroze", precizeaza dr. Cristina Ivascu. Cu toate ca virusul care determina aparitia sindromului este contagios, boala in sine nu este transmisibila. Perioada de incubatie a bolii poate fi intre 1 si 14 zile, iar debutul bolii poate simula o stare gripala, o tulburare digestiva acuta sau o boala neurologica acuta. In perioada de agravare, boala se poate manifesta cu varsaturi severe, tulburari respiratorii, convulsii, agitatie, halucinatii, delir, mergand pana la coma.Urgenta medicala
Interventia medicului este esentiala, deoarece un copil bolnav de Reye se poate vindeca fara probleme, complet, fara sa ramana cu sechele. Dar, in cazul in care copilul este neglijat, decesul poate interveni in cateva zile.
|
PRUDENTA. Parintii trebuie sa fie precauti si sa nu administreze aspirina copiilor mai mici de 16 ani. "Doza de aspirina este calculata de medic in functie de greutatea si de varsta copilului. Specialistul va decide daca trebuie sau nu administrata aspirina unui copil. Sau daca trebuie administrate alte antiinflamatoare existente in mod curent in farmacii. Excesul de medicamente poate sa creeze probleme la orice varsta", avertizeaza dr. Cristina Ivascu.
|
Citește pe Antena3.ro