x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Somn uşor în pătuţul tău!

Somn uşor în pătuţul tău!

de Magda Colgiu    |    17 Aug 2010   •   00:00
Somn uşor în pătuţul tău!
Sursa foto: /THINKSTOCK

Care este locul potrivit în care ar trebui să doarmă copilul mic? În patul părinţilor sau în propriul pătuţ? Sunt întrebări care generează alte întrebări la care ne răspunde psihologul Ozana Ilie, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Capitală.

"În general, mamele procedează aşa cum au văzut la mamele lor. Dacă ele au dormit în pat cu mama şi tata, au tendinţa să facă la fel. Dimpotrivă, dacă au fost învăţate să doarmă în propriul pătuţ, aşa vor proceda şi cu copiii lor", afirmă psihologul Ozana Ilie.

"Este recomandat ca bebeluşii să doarmă în patul lor, eventual plasat strategic în camera părinţilor. În prezent, în România nu există o statistică a numărului familiilor în care micuţii dorm cu părinţii în pat, totuşi, se pare că acesta este mare", spune psihologul. "Nu ne referim la situaţii în care, din motive de spaţiu, părinţii şi copiii dorm în acelaşi pat. Discutăm despre cazul în care copilul are posibilitatea să aibă patul lui. În această situaţie, mamele trebuie să ştie că le revine misiunea de a-şi învăţa pruncul să doarmă singur. Este adevărat că unei mame îi e mai comod să doarmă cu puiul ei.

Este atentă la orice scâncet, nu se mai deplasează prin casă dacă micuţul trebuie hrănit sau schimbat. Totuşi, mama ar trebui să renunţe la comoditate, pentru a-i asigura copilului o dezvoltare armonioasă, renunţând la acest obicei. Astfel, nu este normal ca micuţul de câteva luni sau chiar un an să doarmă în patul părinţilor. Este vorba despre igienă, despre lenjerie, despre faptul că adulţii au un sistem imunitar mai dezvoltat decât cel al copiilor", afirmă Ozana Ilie. "Sunt cazuri în care părinţii nu se spală suficient, se hrănesc în pat. Apoi, îşi aduc micuţul să doarmă cu ei. Cea mai bună variantă este ca micuţul să doarmă în aceeaşi cameră cu părinţii, dar într-un pătuţ separat.
De asemenea, este riscul ca bebeluşul să se sufoce din cauza pernelor sau a lenjeriei prea grele, să fie lovit sau chiar strivit."

LA UN AN
Dacă în primele luni de viaţă, decizia de a alege locul de somn al micuţului revine exclusiv părinţilor, după vârsta de 1 an, situaţia se schimbă. Pentru că de la această vârstă micuţul se poate urca singur în patul părinţilor. Copilul poate refuza să mai doarmă în pătuţul lui şi cere insistent să facă nani-nani alături de părinţii lui. Dacă mama nu are suficientă tărie să-i refuze copilului acest lucru, problemele se pot complica. "Părinţii trebuie să fie fermi şi ambii să adopte aceeaşi poziţie. Mama nu-i poate spune puiului «nu ai voie în patul nostru», iar tatăl să spună invers. Copilul va sesiza imediat slăbiciunea şi o va folosi în avantajul lui. Nu se va mai da dus din patul părinţilor, în ciuda eforturilor acestora".

... ŞI LA 5-6 ANI
Începând de la 5-6 ani, mulţi copii îşi impun punctul de vedere şi cer să doarmă singuri. Deşi poate părea ciudat, micuţii descoperă plăcerea somnului în patul propriu, în camera proprie, având senzaţia că în acest fel sunt independenţi de părinţi. Cea mai mare greşeală pe care o pot face părinţii în această perioadă este să le impună copiilor să doarmă cu ei. "Mamele au tendinţa de a-şi sufoca pruncii cu o atenţie excesivă. Greşit. Deoarece mulţi dintre aceşti copii vor fi timizi, nesiguri pe ei şi vor avea sentimentul că doar în preajma părinţilor se simt în siguranţă. O dată cu începerea şcolii, vor fi retraşi, îşi vor face cu greutate prieteni dintre colegii de clasă."

MAI TÂRZIU
Greşeala de a lăsa copilul să doarmă alături de părinţi este una cu bătaie lungă. "În majoritatea cuplurilor cu probleme, una dintre cauze este tocmai această greşeală din copilărie. Multe femei ignoră rolul de parteneră de cuplu şi se mulţumesc cu cel de mamă. Din acest motiv, bărbaţii se îndepărtează de ele şi până la divorţ nu e decât
un pas".

Dacă micuţul nu vrea sub nici o formă să doarmă în camera lui, totuşi părinţii nu trebuie să cedeze. "Pentru a-l obişnui pe copil, este important ca mutarea în patul său să se desfăşoare cu mult tact, în aşa fel încât el să nu se simtă expulzat de propria familie", avertizează psihologul. Şi, atenţie, "un copil obişnuit să doarmă cu părinţii ar putea considera singurătatea camerei sale traumatizantă!"

FUMĂTORII, PERICULOŞI
Bebeluşii care dorm în acelaşi pat cu părinţii fumători riscă să moară din cauza sindromului morţii subite, arată un studiu american publicat în The Journal of Pediatrics în iulie 2005. Conform acestei cercetări, riscul creşte dacă vârsta bebeluşilor este mai mică de 11 săptămâni. Sindromul morţii subite la sugar (SMSS) defineşte moartea sugarului sub 1 an, fără o cauză cunoscută. În mod obişnuit, decesul survine în timpul somnului. SMSS nu poate fi prevăzut şi prevenit.


Sfatul psihologului
Psihologul Ozana Ilie le oferă câteva sfaturi părinţilor care se străduiesc să-şi înveţe copiii să doarmă în camerele lor: "În primele nopţi, uşile dormitoarelor - al copilului şi cel al părinţilor - vor fi deschise, astfel încât cel mic să-i simtă aproape pe părinţi. De asemenea, este absolut necesară o luminiţă de veghe în camera copilului".

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului