x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Stop, aici e blogul meu!

Stop, aici e blogul meu!

26 Apr 2006   •   00:00

E vremea blogului. A prins foarte bine la adolescenti. Un fel de jurnalul bunicii. Inainte jurnalul era ascuns cu grija sub perna. Acum blogul e accesibil tuturor internautilor.

Sunt pagini incarcate cu sentimente, cu ganduri, cu idei despre orice, cu filozofii de viata. Pagini unde rockerii, rapperii sau houserii isi expun parerile despre concerte sau trupe, unde cinefilii comenteaza filmele preferate. Dar nu sunt pagini de hartie, pentru ca vechiul jurnal intim, cu cheita, ascuns sub perna, la care parintii nu aveau acces, e invechit. El a fost inlocuit cu jurnalul online, cu blogul.

MODALITATE DE EXTERIORIZARE

Numarul bloggerilor creste zilnic, cu toate ca blogul este o forma de comunicare online relativ noua la noi in tara. In Franta, 1,4 milioane de adolescenti au un blog pe care il actualizeaza in fiecare zi. In Romania, desi nu exista o statistica cu privire la numarul de tineri bloggeri, cert este ca adolescentii au invadat paginile de internet cu jurnalele online. Fie ca isi asuma propria identitate si isi scriu blogul semnand cu numele real (in paginile de Yahoo 360), fie ca se ascund in spatele unui nickname (nume fictiv) si interpreteaza un rol foarte bine pus la punct si total diferit de realitate, adolescentii scriu pe blog.

"Blogurile au prins foarte bine la publicul tanar de la noi, deoarece au raspuns, probabil, unor nevoi de exprimare. Aceasta forma de comunicare in spatiul virtual este o modalitate de exteriorizare in special pentru persoanele de 12-20 de ani", este parerea specialistului nostru, Oana Maria Udrea, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

TINERI RESPONSABILI

In primul rand, jurnalul intim al tinerilor nu mai e chiar atat de intim, intrucat, o data ce acestia scriu si apasa butonul de "Save" al unui blog, tot ceea ce au scris devine accesibil pentru toti internautii care viziteaza blogurile respective. De cele mai multe ori, tinerii se ascund sub masca anonimatului si se simt liberi sa impartaseasca experiente de viata, sentimente, iubiri secrete, fara a se teme ca cineva i-ar putea recunoaste. Insa, cand adolescentii isi recunosc identitatea, devin mai responsabili si mai atenti la ceea ce scriu, isi structureaza ideile, au anumite teme pe care le abordeaza. Unii tineri precizeaza de la bun inceput care este motivul pentru care au inceput un blog: pentru a-si descrie propria viata, din nevoia de a comunica, pentru ca se simt neintelesi de parinti si de prieteni, iar pagina de blog este un fel de refugiu, pentru ca iubesc si considera ca blogul este cea mai potrivita metoda de a face declaratii de dragoste. Altii isi deschid un blog pentru prieteni si impartasesc pur si simplu din experientele, ideile si parerile lor despre tot ceea ce este specific varstei lor.

"Am putea spune in primul rand ca exprimarea pe blog are o functie de exteriorizare a starilor emotionale. In acelasi timp, prin deschiderea unui blog, adolescentii isi semnaleaza social existenta si experientele", arata psihologul.

BENEFICII

Adolescentii care isi deschid un blog sunt persoane informate sau dornice de a fi la curent cu tot ceea ce e nou, ceea ce le va fi benefic in dezvoltarea unei cariere. "In plus, tinerii care scriu pe blog dezvolta o anumita abilitate de a-si expune propriul punct de vedere. Bloggerii reusesc sa realizeze o anumita structurare a ideilor, a opiniilor, intr-un mod coerent, spre deosebire de tinerii care nu folosesc acest mijloc de comunicare", subliniaza psihologul Oana Maria Udrea. Tinerii isi posteaza pe blog propriile stari emotionale si, din momentul in care au fost structurate si expuse pe internet, acestea capata un grad mai mare de constientizare. Trairile psihologice capata o oarecare consistenta, ceea ce creeaza o premisa benefica pentru o dezvoltare armonioasa a viitorului adult.

TIMIZII. In unele cazuri, blogul foloseste ca spatiu unde unele persoane, care in viata de zi cu zi sunt introvertite, triste, timide, isi depasesc inhibitiile. Sunt adolescenti care in viata cotidiana afiseaza o masca a timiditatii, pe care o dau la o parte in clipa cand si-au deschis un blog "Exista o mai mare relaxare la adapostul comunicarii indirecte, iar jocul social al rolurilor este mult mai complex", arata specialistul nostru.
COMUNITATE. Pe internet exista bloguri tematice, centrate pe zone de interes, unde adolescenti isi gasesc locul in functie de interese si de aspectele din viata lor cotidiana: muzica, petreceri, relatia cu parintii, relatiile cu cei de aceeasi varsta. Aici, ideile lor beneficiaza si de feedback-uri, de raspunsuri din partea altor tineri care impartasesc aceleasi pareri. Aceste feedback-uri ii fac pe adolescenti sa simta ca fac parte dintr-o comunitate.
ATENTIE! Pustiul tau isi petrece toata ziua in fata calculatorului scriind bloguri, comunicand doar online cu un numar mare de prieteni virtuali? Psihologul Oana Maria Udrea iti atrage atentia ca tu, ca parinte, trebuie sa acorzi o mare importanta integrarii sociale a copilului tau. Este esential ca in afara de viata online sa existe si activitati in aer liber, cu prieteni adevarati. In cazul in care observi ca tanarul pur si simplu nu mai poate sa se integreze in viata sociala, de dincolo de ecranul calculatorului, trebuie sa incepi sa iti pui probleme legate de adaptarea lui psihologica.

STIRI
CHINA. China numara la inceputul lunii septembrie 19,87 milioane de bloggeri, cu 24% mai multi decat cei inregistrati in aceeasi perioada a anului 2005, conform unui studiu realizat de un motor de cautare, numit Baidu. Aproximativ 3,02 milioane dintre acestia sunt activi, actualizand blogul cel putin saptamanal, in timp ce doar 4,6% dintre utilizatori fac acest lucru zilnic.

INFLUENTA. Uneori, mai ales in randul tinerilor de liceu, blogul este folosit ca un mijloc de a influenta, de a convinge sau chiar de a manipula adolescenti de varste mai mici sau mai slabi
din punct de vedere psihologic. Astfel, pentru a obtine recunoasterea colegilor de liceu sau a prietenilor, ei incearca sa devina lideri de opinie, instigand la violenta sau la acte in afara legii. In aceste situatii, pe blogurile tinerilor care au intentia de a influenta sau de a manipula vom gasi imagini socante, idei care par neobisnuite, pentru a crea o imagine provocatoare.

PARINTI. Desi este expus pe internet si este accesibil oricui, blogul este totusi ascuns de parinti de majoritatea adolescentilor. In aceasta situatie, specialistul nostru recomanda ca mama si tata sa nu ii violeze intimitatea tanarului, dar sa intre totusi in acest joc al sau. Psihologul Oana Maria Udrea ii sfatuieste pe parinti sa discute cu adolescentul despre acest subiect, incercand in acelasi timp sa il sustina, sa ii confere incredere in el si sa se asigure ca pustiul isi va dezvolta si viata sociala in afara lumii virtuale a internetului.
×