A venit toamna şi parcă nu ne mai simţim in formă tot timpul. Să punem acest lucru pe seama anotimpului? Poate. Dar să nu uităm că o alimentaţie echilibrată este esenţială pentru sănătatea noastră zilnică, dar mai ales a copiilor noştri.
A venit toamna şi parcă nu ne mai simţim in formă tot timpul. Să punem acest lucru pe seama anotimpului? Poate. Dar să nu uităm că o alimentaţie echilibrată este esenţială pentru sănătatea noastră zilnică, dar mai ales a copiilor noştri. Cel mai des, la copii se observă lipsa poftei de măncare. Dar organismul are nevoie de resurse pentru a putea lupta cu diferite boli generate de diverse dezechilibre, de apariţia cărora, de cele mai multe ori, suntem direct responsabili. Dar ce putem face ca să le asigurăm micuţilor o bună condiţie fizică, poftă de măncare şi chef de joacă? Nu trebuie să uităm că organismul are nevoie de minerale şi de vitamine. Problema este că noi suntem cei care distrugem aceste substanţe nutritive din alimente, in timp ce le preparăm prin fierbere. Este necesar să avem in vedere că factorii nutritivi necesari zilnic nu sunt cuprinşi intr-un singur aliment. De aceea, este esenţial să le asigurăm copiilor o alimentaţie echilibrată, variată. Cum ritmul actual al vieţii nu ne permite intotdeauna să adoptăm un regim alimentar sănătos, trebuie să apelăm la suplimente nutritive pentru a acoperi carenţele nutriţionale. Dar cu grijă, deoarece suplimentele nutritive nu pot ţine locul unei alimentaţii sănătoase şi nu pot substitui hrana. Medicul este singurul in măsură să hotărască tipul de suplimente nutritive de care avem nevoie.
Vitaminoterapie
"In profilaxia creşterii copilului sunt folosite suplimente nutritive cu scopul de a preveni anumite deficienţe fiziologice. Vitamina D este absolut necesară toată perioada de creştere a copilului. Pănă la un an, aceasta se administrează nonstop, iar doza este stabilită de medicul pediatru. După vărsta de un an sunt copii care necesită vitamina D zilnic. In ceea ce priveşte fierul, in ultima perioadă, s-a constatat că după trei-patru luni scad rezervele cu care copilul se naşte. Totodată, dacă mama a avut anemie sau dacă micuţul s-a născut prematur, fierul se introduce chiar după implinirea vărstei de 3 luni. Dozele sunt stabilite insă de medic in funcţie de aceste caracteristici şi, implicit, de alimentaţia copilului, naturală sau artificială", arată dr Cristina Ivaşcu, medic pediatru, competenţă medicină de familie, de la Centrul
Medical Rytmomed. Specialistul nostru evidenţiază faptul că, in general, suplimentele de vitamine se administrează, doar la recomandarea specialistului, copiilor care au deficienţe de creştere sau tonus scăzut. "Medicul poate recomanda un aport de calciu in situaţia in care copilul nu mănăncă laptele zilnic sau dă semne de rahitism", precizează dr Ivaşcu.
Necesar
Organismul uman işi face rezerve de anumiţi nutrienţi. Astfel, ţesutul adipos uman depozitează vitaminele liposolubile (A, D, E şi K), calciul şi alte substanţe minerale pot migra din oase in altă parte a organismului, unde sunt necesare. In unele situaţii, suplimentele nutritive sunt recomandabile pentru completarea aportului nutriţional. Este şi cazul femeilor insărcinate, care au nevoie de un complex de vitamine şi minerale speciale necesare atăt mamei, căt şi bebeluşului.
Completare
Suplimentele nutritive au rolul de a completa substanţele necesare organismului atunci cănd acestea nu sunt asigurate prin alimentaţie. Totuşi, ele vin in adăugare şi nu inlocuiesc alimentaţia şi substanţele preluate din acestea in mod natural. Adulţii primesc şi ei suplimente nutritive in funcţie de particularităţile fiecăruia. Dacă la organismele in creştere acestea sunt administrate de toamna pănă primăvara (două-trei cure de calciu şi vitamina D), in lunile cu litera R, la adulţi, situaţia este alta. Necesarul adulţilor nu este o regulă, ci are la bază particularităţi individuale, precum şi simptomele cu care aceştia se prezintă la medic. Specialistul este cel care decide ce trebuie să primească pacientul, in urma unor analize de laborator.
IMUNITATE Printre cele mai importante elemente sunt vitaminele cu efect antioxidant (A, C şi E), mineralele care influenţează sistemul hormonal (zinc, crom, bor) şi electroliţii (calciu, magneziu, sodiu şi potasiu). Aceste elemente contribuie la intărirea sistemului imunitar, la creşterea capacităţii la efort şi la dezvoltarea masei musculare. Suplimentele nutritive recomandate după ce am depus un efort fizic considerabil trebuie să conţină principalele vitamine şi minerale, care ajută organismul la refacerea lui rapidă.Â
FRESH. O alimentaţie bogată in vitamine, preluate natural din fructe şi legume proaspete, este ideală la orice vărstă. Totodată, este bine să-i obişnuim pe copii să diminueze cantităţile de grăsimi din alimentaţie, de dulciuri concentrate şi de băuturi carbogazoase. Copiii trebuie incurajaţi să adopte o alimentaţie echilibrată şi să renunţe la produsele fast-food, care sporesc pericolul obezităţii. Un suc fresh, preparat acasă din căteva fructe proaspete, băut zilnic, reprezintă o sursă de vitamine şi o modalitate de eliminare a toxinelor.