x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Tati, ce bun e masajul!

Tati, ce bun e masajul!

05 Iul 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Nu exista rasplata mai valoroasa decat zambetul bebelusului tau. Iar cea mai usoara metoda de a-l face sa zambeasca este sa simta ca este iubit si pretuit.

In viata nou-nascutului, cel mai important lucru este adaptarea la un mediu in care ii lipsesc caldura si senzatia de siguranta din pantecele mamei. Medicii pediatri considera ca metoda cea mai indicata si care este la indemana oricarui parinte este mangaierea usoara a intregului corp al bebelusului, insotita de vorbe pline de tandrete. Aceasta mangaiere este de fapt un masaj care nu merge in profunzime si care se realizeaza incet, cu degetele pe pielea micutului. Astfel, prin caldura si prin siguranta pe care i le ofera mainile si vocea parintilor, se va intari contactul dintre acestia si bebelusul lor. Iar puiutul va creste mai sanatos si se va obisnui cu glasul bland al mamei si al tatalui. Doctorul Mircea Anghelescu, medic pediatru, le recomanda parintilor de nou-nascuti ca, in timp ce isi maseaza puiutul, sa ii si vorbeasca acestuia astfel: "Uite, astea sunt piciorusele tale grasute, acum iti masez talpile, bratele...".

Mai intai, pregatirea


Mainile nu trebuie sa fie prea reci, ca sa nu se sperie micutul. Ca sa vi le incalziti, este bine sa le frecati una de cealalta timp de cateva secunde. Camera in care se va efectua masajul trebuie sa aiba temperatura adecvata. Atat pentru sugar, cat si pentru parinte se recomanda o pozitie confortabila. Ar fi bine ca mama sa aiba unghiile taiate, ca sa nu zgarie pielea copilului. Bebelusul, dezbracat, se asaza pe un prosop fie pe picioarele mamei, fie pe masuta de infasat sau in patut. La primul masaj trebuie sa fiti atenti la fiecare reactie a puiutului. Va va arata imediat care sunt miscarile care ii fac placere, prin zambete. Daca, dimpotriva, micutul da semne de agitatie, izbucneste in plans, asta inseamna ca trebuie sa va opriti, pentru ca nu se mai simte bine. In cazul in care parintii nu au avut o zi foarte buna si sunt tensionati, obositi, este bine sa amane masajul pentru un moment mai favorabil. Acum sunt de-ajuns doar cateva mangaieri pe frunte, care il vor ajuta sa adoarma linistit.

Usor, dar ferm


Medicii recomanda ca masajul de relaxare a corpului bebelusului sa inceapa de la picioare, zona cea mai sensibila a nou-nascutului. Urmeaza mangaierea abdomenului, apoi bratele, mainile, umerii si, la final, capusorul. "Este de preferat sa nu se maseze fata copilului foarte mic, pentru ca stimulii senzoriali sunt foarte intensi, iar bebelusul isi va dezvolta singur mobilitatea musculaturii faciale prin grimase si zambete", precizeaza dr. Mircea Anghelescu.

Pentru hidratarea pielii nou-nascutului, dar si pentru ca mainile sa alunece cu usurinta pe corpul sau, parintii trebuie sa isi unga mainile cu ulei cosmetic special pentru masajul bebelusilor, care se gaseste in farmacii, sau cu orice fel de ulei comestibil, fiert si racit. Insa uleiul nu trebuie sa fie prea rece, el trebuie tinut putin in causul palmei, pentru a ajunge la temperatura corpului. Miscarile mainilor pe corpul micutului trebuie sa fie usoare si totusi ferme.

Sfatul medicului


Medicul pediatru Mircea Anghelescu recomanda ca piciorusele si mainile micutului sa fie bine unse cu ulei, mai ales in zona pliurilor si intre degete, pentru ca aici pielea este mai sensibila. La manute se maseaza mai intai degetele: buricele, prima falanga, a doua falanga, palma, apoi antebratul, bratul, umarul si gatul. Pentru masajul picioruselor, intindeti bebelusul pe spate, cu o mana ridicati unul din picioare, iar cu degetele celeilalte maini masati partea din spate, de la fese spre calcaie. Pentru un efect benefic impotriva constipatiei este indicat sa repetati aceasta miscare de cinci ori si apoi sa treceti la celalalt picior. Este foarte important ca acest masaj sa nu dureze mai mult de doua-trei minute. In plus, nu trebuie sa masati copilul daca are febra sau o eruptie cutanata.

AVANTAJE. Masajul bebelusului este mai mult decat un act de tandrete. Inseamna legaturi stranse intre copil si parintii lui, dezvoltare sanatoasa si crestere armonioasa. Daca acest ritual al masajului se continua pe o perioada de mai multi ani, copilul va creste autonom si independent. Mangaierile ferme pe corpul micutului il vor ajuta la eliminarea tensiunii musculare. Bebelusul va invata sa isi controleze mai bine miscarile si sa isi tina capul drept. In plus, dupa masaj, copilul va fi mai tonic. Pentru copiii nascuti prematur, masajul amelioreaza functiile vitale, regleaza respiratia si favorizeaza formarea anticorpilor. "In cazul copiilor nascuti prematur este indicat insa ca parintii sa mearga cu puiutul la medicul pediatru", avertizeaza dr. Mircea Anghelescu. Prin acest tip de contact, bebelusul se va obisnui cu mangaierile si nu va simti disconfort atunci cand este atins.

CAND? Masajul puiutului trebuie sa se realizeze atunci cand el este complet treaz. Puteti sa il masati si de trei ori pe zi, atat timp cat operatiunea nu dureaza mai mult de cateva minute. Cel mai bun moment insa este dupa baita de seara. Astfel el va adormi linistit si va visa frumos.

DIGESTIE. Pentru usurarea digestiei si eliminarea gazelor este indicat sa masati abdomenul micutului, cu miscari circulare, de la dreapta spre stanga, in sensul acelor de ceas. Pentru rezultate maxime este bine ca frictionarea burticii copilului cu ulei sa dureze in jur de 10 minute.

CAPUSORUL. Rezemati degetele mari ale mainilor pe fruntea puiutului, deasupra nasului si apasati usor. Lasati degetele sa alunece de-a lungul nasului de la radacina catre nari. Apoi masati spre exterior, de-a lungul pometilor catre urechi. Aceasta tehnica este benefica pentru desfundarea nasucului.
×
Subiecte în articol: masajul sanatatea copilului