Apariţia febrei îngrijorează orice părinte. De aceea, ori de câte ori i se pare că pielea copilului e ceva mai caldă ca de obicei, mama îi verifică rapid temperatura. Care este cel mai eficient instrument de măsură a temperaturii ne spune doctor Anghel Cecilia Ottilia, medic de familie la CMI.
„Toate termometrele sunt bune. Indiferent dacă sunt cele cu mercur, cele digitale sau sub formă de benzi. Important e să aveţi grijă la modul în care luaţi temperatura copilaşului", spune doctorul.
Datorită dezvoltării tehnologiilor şi apariţiei pe piaţă a diverse instrumente, inclusiv modul de măsurare a temperaturii s-a schimbat. Astfel, în afara variantelor tradiţionale - axial, rectal sau oral -, mai există posibilitatea de a se măsura temperatura din urechi (cu un termometru timpanic) şi de pe frunte, cu ajutorul benzilor cu cristale lichide.
AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE
Deşi toate termometrele sunt acceptate de medici şi părinţi, fiecare instrument prezintă avantaje şi dezavantaje. Clasicul termometru cu mercur se dovedeşte, în continuare, cel mai eficient, afirmă doctorul Anghel. Printre avantajele utilizării acestui instrument se numără faptul că temperatura este redată cu maximă acurateţe şi nu face zgomot. Printre dezavantaje: citirea se efectuează relativ de greoi, instrumentul în sine este mai fragil, iar măsurarea durează două-trei minute. Acest termometru este indicat copiilor, indiferent de vârstă. Se recomandă o grijă suplimentară în cazul sugarilor.
CU BATERIE
Printre preferatele părinţilor şi ale cadrelor medicale este suzeta-termometru, precizează medicul pediatru Ottilia Anghel. MotivulĂ Nu mai trebuie să găsească diverse tertipuri prin care să-i determine pe copilaşi să stea cuminţei cât timp li se verifică temperatura. De asemenea, această suzetă nu prezintă nici un risc pentru micuţi, cum e posibil în cazul termometrelor cu mercur, care se pot sparge.
Un alt avantaj: instrumentul poate fi folosit mai ales la sugari, care nici măcar nu trebuie să fie treziţi. Inconvenientele suzetei-termometru sunt: are nevoie de baterii pentru a funcţiona şi necesită cel puţin trei minute la măsurare. În cazul copiilor cu vârsta de până la un an, acest instrument este perfect.
TIMPANIC
Termometrul timpanic este frecvent folosit, deoarece are nevoie de doar 3-5 secunde pentru a măsura temperatura. Neajunsurile acestui instrument sunt: măsurarea temperaturii se realizează corect doar dacă termometrul este aplicat corect în canalul urechii, preţul relativ mare şi faptul că are nevoie de baterii pentru a funcţiona. Beneficiind de o tehnologie avansată, termometrul cu infraroşii nu trebuie plasat pe pielea copilaşilor pentru a citi temperatura.
În doar o secundă, acest termometru măsoară temperatura micuţului pe tâmplă, de la o distanţă de cel mult 10 cm. Inconvenientul principal este preţul, care e mai mare comparativ cu cel al altor termometre, dar este compensat de faptul că acest instrument poate fi folosit pentru a măsura temperatura biberonului, a apei din baie sau a aerului din camera copilului.
Pentru copiii mai sensibili, care resping termometrele, au fost inventate benzile pentru măsurarea temperaturii. Acestea conţin cristale lichide, care reacţionează la căldură. Ele se aplică în zona frunţii şi, în funcţie de temperatură, îşi schimbă culoarea. Părinţii trebuie să ştie că temperatura „citită" de aceste benzi nu este precisă. Pentru a afla valoarea exactă a temperaturii micuţului, folosiţi alte metode. Ultimele tipuri de termometre se pot folosi fără probleme în cazul copiilor de toate vârstele.
TERMOMETRU CU „BEEP"
Cu o formă atrăgătoare, termometrul digital i-a cucerit pe părinţi, dar şi pe copii. Deoarece temperatura se citeşte foarte uşor şi corect, iar instrumentul dă un „beep" scurt când „este gata". De asemenea, faptul că poate fi citit într-un singur minut este pe placul părinţilor şi chiar al medicilor. La capitolul dezavantaj se poate înscrie faptul că acest tip de termometru are nevoie de baterii pentru a funcţiona, iar „beepul" poate trezi sau irita un copilaş adormit. Poate fi folosit în cazul copiilor cu vârste între 1 şi 5 ani.
INSTRUMENTE
Iată câteva dintre termometrele ce se găsesc acum pe piaţă: n cu mercur (de sticlă); n digitale; n digitale timpanice (pentru urechi); n orale, tip suzetă; n axiale, instantanee (benzi de pus sub braţ); n cu infraroşii, fără atingere. Mai există şi benzi speciale pentru fruntea copilului, dar acestea nu sunt agreate de medici, deoarece nu măsoară temperatura exact.
Sfatul medicului
n )Metoda rectală este standard şi medicii o preferă ca fiind cea mai corectă. Dacă se optează pentru altă metodă, valoarea temperaturii trebuie comparată cu cea rectală.
n) Chiar şi o temperatură de până la 38 de grade Celsius este considerată normală în cazul sugarilor.